Succesvol Oogsten

Groene aardappels: giftig of niet?

Groene aardappels giftig

Ben je het hele seizoen druk in de weer geweest om de aardappelplanten te verzorgen, kom je er bij het oogsten achter dat de aardappels groen zijn. Hoe kan dat? En beter nog; hoe voorkom je groene aardappels?

De stof Chlorofyl zorgt voor een groene verkleuring van aardappels. Deze stof is niet schadelijk, de giftige stof in groene aardappels is namelijk Solanine. En aardappels die deze stof bevatten kun je beter niet meer eten.

Aardappels kleuren groen om ons te waarschuwen voor de giftige stof solanine. Gelukkig is het vrij eenvoudig om groene aardappels te voorkomen. In dit artikel leggen we je precies uit hoe!

Waar wijst de kleur op van groene aardappels?

Je hebt het vast wel eens meegemaakt; aardappels in de opslag die nét te lang zijn blijven liggen. Ze vormen uitlopers en kunnen groen worden van kleur. Maar wat veroorzaakt nou die groene kleur?

Het korte antwoord: de groene kleur van aardappels wordt veroorzaakt door de stof Chlorofyl. Dit biologisch pigment vangt de energie van het zonlicht op en zet dit om in chemische energie. Het is dus een cruciaal element bij de fotosynthese van de plant.

Chlorofyl zelf is niet schadelijk. Toch wordt vaak gezegd dat groene aardappels niet meer eetbaar zijn. Dat is gedeeltelijk waar.

Wanneer de aardappel groene plekken heeft die je makkelijk weg kunt snijden dan kun je de aardappel nog gebruiken voor consumptie. Dit geldt bijvoorbeeld ook bij aardappels waarvan de schil alleen groen gekleurd is. Wanneer het grootste gedeelte van de aardappel groen is dan kun je deze beter weg doen dan nog eten.

De stof Chlorofyl is namelijk een aanduiding voor de aanwezigheid van Solanine. En die stof is juist wél schadelijk. Een kleine dosering Solanine kan al giftig zijn en vervelende gevolgen hebben zoals diarree, misselijkheid, krampen en kortademigheid. Neem dus geen risico’s en gebruik de aardappels niet voor consumptie wanneer je het niet vertrouwt.

Soms lees je dat groene aardappels na koken nog wel geconsumeerd kunnen worden. Dit is niet juist. Solanine is namelijk erg hittebestendig, en wordt niet afgebroken bij het koken. Hele groene aardappels weggooien dus!

Maar waarom worden sommige aardappels nou groen en andere niet? De verkleuring van de aardappel, dus de toename van de stof Solanine, wordt veroorzaakt door licht. Het kan dus ook dat gezonde aardappels na te lang in een lichte omgeving bewaren alsnog groen worden. Voor de aardappel zelf heel handig; omdat dit de knol beschermt tegen ziekten, ongedierte en insecten. Dit verklaart dan ook gelijk waarom de stengels en bladeren van de aardappelplant niet voor consumptie zijn; deze bevatten ook een hoge dosering Solanine.

Veel verschillende omstandigheden kunnen het groen kleuren van de aardappel verklaren; droogte, ziekte, kou en bemesting kunnen allemaal invloed hebben. Maar de grootste veroorzaker in de moestuin is de blootstelling aan licht.

Groene aardappels

Wanneer zijn groene aardappels niet meer eetbaar?

Een hele groene aardappel, zowel van binnen als van buiten, wil je dus niet gebruiken voor consumptie. Maar niet alle aardappelen met een groene plek hoef je weg te gooien.

Er zijn een aantal zaken om op te letten bij deels groene aardappels. In eerste plaats de grootte van de groene plek. Is de schil alleen groen maar de binnenkant niet? Schil de aardappel dan ruim zodat je de knol nog kunt gebruiken.

Naast de groene kleur zijn ook uitlopers aan de knol en zogeheten ‘ogen’ een aanwijzing voor Solanine. De uitlopers en ogen worden door de aardappel geproduceerd om zich te beschermen voor de groei. Deze bevatten dus ook hoge concentraties Solanine. Snij deze altijd weg voordat je de aardappel gebruikt.

Ongeacht de kleur of uitlopers aan de aardappel; zodra de aardappel bitter proeft is de kans heel groot dat deze de giftige stof Solanine bevat. Neem dus geen risico en eet geen aardappels met bittere smaak!

Giftige aardappels

Wat te doen met groene aardappels?

Als je er bij (of vlak na) de oogst achter komt dat een gedeelte van je aardappels groen verkleurd zijn hoef je ze niet direct in de container te gooien. Er zijn mogelijkheden om de aardappels alsnog te gebruiken.

Composteren

De groene aardappels kunnen prima op de composthoop. Enige voorwaarde hierbij is dat je geen chemische middelen gebruikt hebt bij het kweken. De Solanine in de aardappels hebben geen negatieve invloed op de composthoop. Snij de aardappels wel in kleine stukjes om het ontbindingsproces te versnellen.

Poten

Kun je de aardappels langere tijd opslaan? Bewaar ze dan op een koele en donkere plaats. Deze aardappels zijn namelijk prima om te gebruiken als pootgoed voor het volgende seizoen. Zorg er wel voor dat ze niet gaan rotten in de tussentijd!

Groene aardappels voorkomen

Zoals gezegd is licht de grootste boosdoener bij het ontwikkelen van groene aardappelen. Het voorkomen van groene aardappels is dan ook een stuk makkelijker dan gedacht!

Kies een geschikt ras
Er zijn rassen beter bestemd tegen grote solaninegehalten. Over het algemeen hebben de consumptieaardappelen een laag gehalte solanine. Kijk dus al bij het kiezen van het aardappelras kritisch naar de eigenschappen van het ras. Zetmeelaardappelen kunnen bijvoorbeeld een hoog gehalte hebben.

Zorg voor de juiste diepte

Om te voorkomen dat de aardappels boven de grond uit komen is het cruciaal om de aardappels op de juiste diepte te planten. Raadpleeg hiervoor altijd de verpakking. Gemiddeld wordt een diepte van 10 tot 15 centimeter geadviseerd.

Genoeg ruimte

Een andere manier om te voorkomen dat de aardappels naar het licht groeien is te zorgen voor genoeg ruimte voor de plant. Aardappelplanten die te dicht op elkaar geplant worden kunnen uit de grond geduwd worden wanneer er te weinig ruimte beschikbaar is.

Heuvelen

Het heuvelen van aardappels wordt nu ook een stuk logischer. In plaats van direct in de volle grond te planten, bouw je een heuvel rondom de plant om de knollen te bedekken. Hou er wel rekening mee dat bijvoorbeeld regen de heuvel kan verlagen, dus hou regelmatig in de gaten of er nog voldoende grond rondom de aardappelplant aanwezig is.

Bewaren

Om lang van je eigen gekweekte aardappels te kunnen genieten is het belangrijk om de aardappels goed te bewaren. Bewaar de knollen op een donkere, koele plaats. Leg ze niet in de buurt van andere gewassen zoals uien of appels. De ideale bewaaromstandigheden zijn minimaal 7°C en maximaal 10°C, een luchtvochtigheid van 95% en totale duisternis.

Aardappels heuvelen
Kun je groene aardappels aan vee voeren?

Nee, groene aardappels zijn voor dieren net zo giftig als voor mensen. Voer de groene aardappels dus niet aan vee of andere dieren!

Zijn aardappels met uitlopers giftig?

Aardappels die uitlopers geven produceren meer solanine op die plaats. Snij deze dus altijd weg voor consumptie en proef de aardappel eerst. Is de smaak bitter en onaangenaam dan is deze niet meer eetbaar.

Wat betekenen blauwe plekken op aardappels?

In tegenstelling tot groene plekken zijn blauwe plekken niet giftig. Deze plekken worden veroorzaakt door stoten. Dit kan gebeuren bij het oogsten, transporteren of verwerken van de aardappels.

Eigen gekweekte aardappels zijn ontzettend lekker en voedzaam. Laat je dus zeker niet uit het veld slaan wanneer je een paar groene aardappels uit de moestuin haalt. Met de tips in dit artikel weet jij ook de giftige aardappels te voorkomen en geniet je van je eigen succesvolle oogst!

Je houd misschien ook van..