Succesvol Moestuinieren Succesvol Oogsten

Misvormde aardbeien: de oorzaak en oplossing!

Misvormde aardbeien

Heb je wel eens misvormde aardbeien van de aardbeienplant gehaald? Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor deze misvormingen.

Misvormde aardbeien kunnen wijzen op verschillende problemen. Een gebrek of overschot aan water, insecten of extreme weersomstandigheden kunnen de oorzaak zijn. Maar de meest voorkomende reden voor de misvormde vruchten is een slechte of geen bestuiving.

Er kunnen zeven mogelijke oorzaken zijn van de misvormde aardbeien. In dit artikel lees je deze oorzaken én de oplossingen.

1. Bestuiving

De belangrijkste en meest voorkomende oorzaak van misvormde aardbeien is een slechte bestuiving. Insecten zoals hommels en bijen zijn noodzakelijk om het stuifmeel van de ene naar de andere bloem te verspreiden. Alhoewel aardbeienplanten zelfbestuivend zijn hebben ze wel insecten of de wind nodig om het stuifmeel in de bloem te krijgen.

Bestuiven aardbeien

Is de bestuiving om wat voor reden dan ook niet goed gelukt, dan krijg je misvormde aardbeien. Deze zijn bobbelig, vertonen vaak verkleuringen en zijn asymmetrisch van vorm. Opvallend is dat kortdragende variëteiten hier voornamelijk vatbaar voor zijn.

Help de natuur een handje door bloemen in de tuin te planten die bestuivers aantrekken. Dit kan bijvoorbeeld lavendel zijn, kattekruid of goudsbloem.

2. Extreem weer

Extreem weer is funest voor je moestuin. Ook al zie je het misschien niet direct, extreme weersomstandigheden zoals harde wind en vorst kan flinke schade toebrengen. Is er sprake geweest van extreem weer en heb je de planten niet beschermd? Dan loop je zomaar kans dat de stampers in de bloem beschadigd zijn.

Door deze beschadiging kan de bloem niet goed bestoven zijn. Zoals je hebt kunnen lezen leidt een slechte bestuiving tot misvormde aardbeien.

Zorg daarom altijd voor beschutting wanneer er slecht weer voorspeld wordt. Heb je de aardbeienplanten in pot staan, zet ze dan binnen. Staan de planten buiten in de volle grond, zorg dan voor een rijafdekking. Met een eenvoudige kweektunnel kun je al goede bescherming bieden voor de planten.

3. Gebrek aan voedingsstoffen

De aardbeienplant heeft verschillende voedingsstoffen nodig zoals kalium en fosfor. Nog een belangrijke voedingsstof voor aardbeien is borium. Is dit niet genoeg aanwezig, dan geeft de plant misvormde aardbeien. Een tekort aan borium laat zich vaak zien door asymmetrische bladeren aan de plant. Het vaststellen of er voldoende borium aanwezig is kan alleen door een bladanalyse.

Misvormde aardbeien

Een overschot aan kunstmest met snelle afgifte kan essentiële sporenelementen wegspoelen uit de grond. Zorg daarom voor het aanplanten dat je de bodem goed bemest. Bewerk de bodem met een meststof met langzame afgifte. Zo voorkom je onnodig bijmesten tijdens het seizoen en loop je geen risico op het beschadigen van het wortelgestel. Het liefst gebruik je hiervoor goed verwerkte compost. Bij het gebruik van een commerciële stof kies je voor een NPK-verhouding van 10-10-10.

4. Insecten

Heb je meerdere misvormde aardbeien aan één tros? Grote kans dat je trips in de plant hebt. Deze slanke, snelle insecten voeden zich met zaden van onrijpe aardbeien. Hierdoor ontstaat de vervorming in de aardbei. Opvallend is dat deze insecten zich met name nestelen in doordragende variëteiten.

Om de trips biologisch te bestrijden kun je roofmijten gebruiken, de natuurlijke vijand van trips. De roofmijten voeden zich met de larven en eitjes van trips.

Met name in de tuinkas wil je zo snel mogelijk kunnen identificeren of zich trips in je planten hebben genesteld. Gebruik hiervoor de speciale vangplaten. Deze vind je bijvoorbeeld hier bij Bol.com.

5. Irrigatie

Aardbeien bevatten veel water. Daarom hebben de planten ook genoeg water nodig om sterke planten te kweken met gezonde vruchten. Heeft de plant te lang droog gestaan of juist te veel water gehad dan heeft dit invloed op de vruchten.

Misvormde aardbeien

Controleer minimaal wekelijks of de bodem nog vochtig genoeg is. Je kunt dit makkelijk controleren door met een vinger in de grond te voelen. Is de grond op zo’n drie centimeter diepte nog vochtig? Wacht dan nog even met bewateren. Is het langere tijd erg droog en warm? Lees dan hier verder hoe je droogtestress kunt voorkomen.

6. Onkruid

De vijand van vrijwel iedere plant en dus ook de aardbeienplant is onkruid. Onkruid kan planten verstikken en vrij snel het hele bed overnemen. Daarnaast trekt het voedingsstoffen uit de bodem, die de plant vervolgens niet meer op kan nemen. Het is dus belangrijk om de grond zo veel mogelijk onkruidvrij te houden.

Leg een laag mulch rondom de aardbeienplanten. Dit blokkeert het licht op de bodem, waardoor onkruidzaden niet ontkiemen. Daarnaast houdt het vocht vast in de grond en is het een goede bodembedekker voor de aardbeien zodat de vruchten niet gaan rotten.

Mulch aardbeien

7. Oude plant

De aardbeienplant is een meerjarige plant. Bij kortdragende soorten is het zelfs zo dat je de beste oogst pas in het tweede jaar kunt verwachten. Maar de plant is niet oneindig. Zodra de plant ouder wordt neemt de opbrengst af en loop je meer kans op misvormde aardbeien. Vervang na maximaal vijf jaar de aardbeienplant. Plant een nieuwe plant of neem een stek van een bestaande plant en plaats deze terug. Een nieuwe plant is sterker en beter resistent tegen misvormde vruchten en ziekten en plagen.

Zijn misvormde aardbeien nog te redden?

Nee, misvormde aardbeien zijn niet meer te redden. Maar, ondanks dat de vorm niet perfect is kun je ze nog wel eten! Gebruik ze bijvoorbeeld gesneden in een salade of voor je eigen aardbeienjam.

Hoe voorkom je misvormde aardbeien?

Om misvormde aardbeien te voorkomen neem je een aantal voorzorgsmaatregelen. Bescherm planten bij slecht weer, help de bestuivers met handmatige bestuiving en zet planten in de buurt die bestuivers aantrekken. Doe een bodemtest om te controleren of de bodem genoeg voedingsstoffen bevat voor de aardbeienplanten en bemest voor de uitplant met een meststof met langzame afgifte.

Wil jij dit seizoen verzekerd zijn van een succesvolle oogst aardbeien uit eigen moestuin? Lees dan hier de 10 tips voor een geslaagde aardbeienoogst!

Je houd misschien ook van..