Succesvol Moestuinieren

Patentkali gebruiken in de moestuin

Patentkali

In de moestuin worden verschillende meststoffen gebruikt: koemestkorrels, bloedmeel en kippenmest zijn hier voorbeelden van. Patentkali wordt ook regelmatig gebruikt. Maar wat is dit eigenlijk en hoe gebruik je dit in de moestuin?

Patentkali bestaat voor 30% uit kalium, 15% zwavel en 10% magnesium. Deze ingrediënten zorgen voor een verhoogde weerstand van de plant. Daarmee is de plant beter bestand tegen ziekten en plagen en wordt de groei van de vrucht bevorderd.

Net als bij alle meststoffen is het goed te weten hoe je de stof juist inzet. Welke dosering gebruik je, bij welke gewassen kun je Patentkali gebruiken en hoe dien je het toe? We zetten de belangrijkste informatie voor je op een rij.

Wat is Patentkali?

Patentkali is een meststof die veelvuldig gebruikt wordt in de moestuin. Om te weten waarom is het goed om te weten waar deze meststof uit bestaat.

De samenstelling van Patentkali bestaat voor 30% uit kalium, 15% zwavel en 10% magnesium. Deze drie elementen zijn belangrijk voor een sterke groei van de plant. Kalium zorgt voor het interne transport van vocht, en daarmee voedingsstoffen. Het versterkt de plant en geeft een boost aan de wortels om een sterk wortelgestel te groeien.

Zwavel is onmisbaar voor de plant. Onder andere door regen en mineralisatie in de bodem wordt zwavel door de plant opgenomen. De belangrijkste functie van zwavel is het ontwikkelen van bladeren en eiwitten. Magnesium is een cruciaal onderdeel van een goede bemesting. Het zorgt voor een diepgroen blad, wat belangrijk is voor de fotosynthese van de plant. Hierdoor wordt zonlicht omgezet in energie, die de plant vervolgens kan steken in het groeien van gezonde vruchten.

Bemeste zaailingen

Wat doet Patentkali?

Patentkali wordt gebruikt als tegenhanger van stikstof. Zo groeien de planten niet alleen breder en hoger, maar wordt de basis van de plant ook versterkt. Deze meststof versterkt namelijk het plantenweefsel zodat de plant sterk genoeg is om zich te wapenen tegen ziekten en plagen. Deze meststof ondersteunt daarnaast de stofwisseling van de plant.

Het voordeel van deze meststof is dat het een positieve uitwerking heeft op de gehele plant; de stam, bladeren, wortels, bloemen en vruchten hebben hier baat bij. Het wortelgestel groeit sterker en nieuwe scheuten aan de plant ontwikkelen beter. En een sterk wortelgestel zorgt voor smaakvollere vruchten!

Patentkali zorgt voornamelijk voor een verhoogde weerstand van de plant en helpt bij het reguleren van de waterhuishouding. Hierdoor is het gewas stukken minder vatbaar voor plagen en ziekten. De gewassen groeien dus niet alleen sterker, maar zijn ook weerbaarder voor invloeden van buitenaf. Een laatste voordeel van deze meststof is dat de effectiviteit niet beïnvloedt wordt door de bodemkwaliteit. Ongeacht de pH-waarde van je grond kun je dus gewoon Patentkali effectief gebruiken.

Wanneer bemest je met Patentkali?

Net als bij alle meststoffen is het goed te weten wanneer en hoe je het juist gebruikt. Met name gazons hebben veel baat bij Patentkali tijdens de herfstbemesting. Dit middel versterkt de celwanden van het gras en heeft een positieve invloed op de waterhuishouding. Dit helpt het gazon meer vorstbestendig te zijn voor strenge winters.

Bemesting met Patentkali in de moestuin doe je bij voorkeur in het voorjaar. Niet alleen bij het uitplanten maar ook later in het seizoen kun je dit gebruiken als meststof. Met name wanneer je een kaliumtekort ontdekt in de moestuin kan Patentkali wonderen verrichten. Kaliumtekort uit zich in het verwelken van de plant. Het gewas is zwak en heeft geen weerstand. In de meeste gevallen zie je ook necrosen (zwarte stippen) op de oudere bladeren van de plant of vergeling van de bladeren. Een laatste manier waarop je dit kunt ontdekken is het krullen van de bladeren. Zie je één van deze symptomen? Geef de plant dan een extra scheut Patentkali om de weerstand van de plant te verhogen.

Patentkali voorbeeld

Tussen maart en oktober kun je prima bemesten met Patentkali. Tegen het eind van dit seizoen bemest je om de vaste planten goed de winter door te helpen. Dit maakt ze namelijk beter bestand tegen vorst. Bemesting tussen november en februari heeft geen toegevoegde waarde voor de gewassen.

Bij welke gewassen gebruik je Patentkali?

Niet alleen in de moestuin kan Patentkali gebruikt worden, ook rozen, vaste planten en gazons hebben hier baat bij. Het grote voordeel van Patentkali is dat het chloorarm is. Dit maakt het erg geschikt voor alle gewassen.

Het magnesium zorgt voor helder groene bladeren. Daarom wordt dit product graag gebruikt in gazons voor een gezond ogende tuin. Patentkali kun je ook goed gebruiken bij fruit(bomen), en dan met name de zachte fruitsoorten. Daarnaast kun je het gebruiken bij alle groentesoorten, groenblijvende struiken, wintergroene vaste planten en rozen. Voor wat betreft het gebruik in de moestuin wordt met name aanbevolen om kolen, blad- en wortelgroenten te bemesten met Patentkali.

Goed bemest fruit blijft langer houdbaar dan gewassen die niet bemest zijn!

Patentkali toedienen

In de moestuin bemest je bij voorkeur met Patentkali in het voorjaar. Zaai je direct in de volle grond, voeg dan de Patentkali aan de bodem toe. Bewater flink voor of na het zaaien, zodat de meststof opgenomen wordt door de bodem. Gebruik je Patentkali bij het uitplanten van de zaailingen? Strooi de meststof dan in het plantgat en bewater ruim voordat je de plant uitplant. Wanneer de plant begint te groeien bemest je pas vanaf een planthoogte van minimaal 15 centimeter weer, als je merkt dat dit nodig is. Patentkali kun je op verschillende manieren gebruiken:

  • Patentkali is wateroplosbaar. Je kunt de meststof dus oplossen in water en vloeibaar toedienen
  • Heb je korrels Patentkali? Strooi deze rondom de stam en bewater daarna. Dit helpt de meststof het wortelgestel te bereiken
  • Dien meststof nóóit direct toe op bladeren of wortels! Hiermee loop je het risico op verbranding van de bladeren en het wortelgestel
Patentkali tomaten

Op de bijsluiter van de meststof vind je de doseringen. Als uitgangspunt kun je aanhouden circa 70 gram per vierkante meter voor groenten. Aardbeien bemest je iets minder; 50 gram per vierkante meter. Bij fruitbomen gebruik je 30 gram en bij planten met een kaliumtekort hou je maximaal 80 gram per vierkante meter aan.

Is Patentkali biologisch?

Patentkali wordt gewonnen uit de Kali mijnen. Deze meststof wordt gebruikt in de biologische landbouw en kun je dus ook veilig in de moestuin gebruiken.

Wat is het verschil tussen Patentkali en Thomaskali?

Deze beide meststoffen worden vaak verward, hoewel de verschillen groot zijn. Thomaskali is uitsluitend geschikt voor zure gronden omdat het calciumoxide bevat. Daarnaast heeft gebruik van Thomaskali geen zin op leem- en kleigronden. Patentkali kun je in beide situaties wel effectief gebruiken.

Wil je weten of jouw moestuin extra bemesting nodig heeft? Doe dan uit voorzorg altijd een bodemtest. Zo weet je precies hoe de kwaliteit van je grond is en wat je toe moet voegen om succesvol je eigen groente en fruit te kunnen telen!

Je houd misschien ook van..