Succesvol Moestuinieren

Epsomzout in de moestuin

Een natuurlijke oplossing tegen neusrot, wortelschok en slakken in de tuin? Laat je verrassen door de veelzijdigheid van het 100% biologische mineraal Epsomzout. Een voordelige manier om de teelt van je gewassen een boost te geven.

Door de toevoeging van epsomzout worden de bladeren van de gewassen dieper groen. Hierdoor wordt het proces van fotosynthese (het proces waarbij planten zonlicht omzetten in energie) versterkt, waardoor de plant uiteindelijk betere vruchten produceert. Daarnaast helpt het mineraal tegen slakken, schimmels en neusrot.

Het wordt al honderden jaren gebruikt in tuinen, maar toch blijft het gebruik van Epsom het ‘best bewaarde geheim’ in de moestuin. Weten hoe je dit spotgoedkope middel zelf gebruikt in de moestuin? Met deze informatie heeft het gebruik van dit mineraal voor jou geen geheimen meer!

Epsomzout

Wat is Epsomzout?

Epsomzout bestaat uit twee micronutriënten: zwavel en magnesium. Zwavel is een belangrijke voedingsstof van planten. Het wordt onder andere gebruikt tegen schimmels en mijten. Daarnaast is het een belangrijke stof bij de teelt van onder andere tomatenplanten om vergeling van de bladeren tegen te gaan.

Magnesium is in grote mate verantwoordelijk voor het chlorofyl (het pigment voor de groene bladkleur) van de plant. Hierdoor wordt het proces van fotosynthese bevorderd. Ook zorgt magnesium voor de opname van stikstof en fosfor; voor de plant waardevolle voedingsstoffen.

In tegenstelling tot veel gewone meststoffen hoopt Epsom zich niet op in de bodem, waardoor het ook veiliger te gebruiken is dan chemische supplementen.

Epsomzout is, anders dan de naam doet vermoeden, geen natuurlijk zout. Het wordt gewonnen uit dolomiet, gesteente waaruit dit mineraal gewonnen wordt. Dit mineraal is dus 100% biologisch. Je vindt dit mineraal ook wel als bitterzout, Engels zout en magnesiumsulfaat.

Epsomzout

Bij welke gewassen gebruik je het?

Met name tomaten, pepers, paprika’s, aardappels en wortelen hebben baat bij het gebruik van dit mineraal. In de regel gebruik je Epsomzout bij gewassen die goed groeien op magnesium. Dus naast de groenteplanten kun je het ook gebruiken bij rozen, gras en wilde bloemen. Gewassen zoals bonen en bladgroenten groeien graag in een magnesiumarme grond. Deze planten sla je dus liever over.

Epsomzout heeft het bijkomende voordeel dat het neusrot voorkomt. Neusrot is een veelvoorkomend probleem bij tomaten-, aubergine- en paprikaplanten en wordt veroorzaakt door een tekort aan calcium. Bij het uitplanten van de gewassen kan het toevoegen van dit mineraal wortelschok voorkomen. Wortelschok veroorzaakt verwelking en verkleuring van de bladeren. Door dit mineraal aan te brengen op de pas verplante wortelen kan dit voorkomen worden.

Gewassen oogst

Hoe gebruik je Epsomzout in de moestuin?

Epsomzout kan in alle fasen van de teelt gebruikt worden.

Het is goed om te weten dat magnesiumsulfaat door de huid opgenomen wordt, dus draag altijd handschoenen bij het gebruik van Epsomzout!

Epsomzout ter bevordering van de ontkieming

Voor het ontkiemen van zaden wordt het mineraal aan de grond toegevoegd. Eén van de kenmerken van dit mineraal is dat het de aanmaak van celwanden bevordert. Ook helpt het bij de vorming van het wortelgestel.

Wanneer je dit mineraal gebruikt bij het ontkiemen van zaden gebruik het middel dan vermengd met water. Meng 1 eetlepel Epsomzout per liter zaai- en stekgrond waarin je zaait. Zijn de planten klaar om uitgeplant te worden voeg dan 1 lepel Epsomzout per plantengat toe om wortelschok te voorkomen.

Let op: dit middel kan alleen bij jonge plantjes wat agressief zijn. Kies daarom bij zaailingen altijd voor een vloeibare toediening aan de voet in plaats van sprayen op het blad.

Tomaten

Epsomzout ter bevordering van de groei

Wanneer je de planten uitplant voeg je een eetlepel van het mineraal per plantengat toe. Epsomzout wordt sneller opgenomen via de bladeren dan via de wortels. Vanaf het moment dat de eerste bloemen zichtbaar zijn kun je de plant sproeien met een concentraat van het mineraal. Voor een maandelijkse booster vermeng je 10 gram per liter water en spray de bladeren rijkelijk met behulp van een plantenspuit. Spray je de planten wekelijks? Gebruik dan een verhouding van 5 gram per liter.

Naast het sprayen van de bladeren kun je dit mineraal ook rond de stam van de plant strooien. Een bijkomend voordeel hiervan is dat Epsomzout slakken uit de plant weert. Voor iedere 30 centimeter hoogte van de plant strooi je 1 eetlepel zout. Bij een hoogte van 60 centimeter strooi je dus 2 eetlepels rond de plant. Dit kun je iedere 6 weken herhalen.

Epsomzout is voor de plant niet schadelijk en heeft een minimale impact op de zuurtegraad van de bodem. Sluit de verpakking altijd goed af, want mineralen hebben een vochtaantrekkend karakter! Kies voor een afsluitbare verpakking en plaats deze uit het bereik van kinderen. Bij Bol.com vind je verschillende formaten afsluitbare emmers Epsomzout.

Epsomzout

Waarom gebruik je Epsom in de moestuin?

Er zitten veel voordelen aan het gebruik van Epsomzout in de moestuin:

  • In eerste instantie natuurlijk voor de planten: Epsomzout helpt tijdens de groei bij fotosynthese. Tijdens dit proces wordt energie uit zonlicht omgezet in glucose: de stof die de plant voedt waardoor deze kan groeien
  • Epsomzout voorkomt wortelschok bij het uitplanten
  • Met het gebruik van pure Epsomzout op de bodem houd je slakken uit de buurt van de planten
  • Het voorkomt neusrot: een veelvoorkomend probleem bij tomaten-, aubergine- en paprikaplanten
  • De bladeren van de plant blijven langer mooi (wat weer goed is voor de fotosynthese!)
Waar kun je Epsomzout kopen?

Bij de drogist en bij het tuincentrum is Epsomzout verkrijgbaar. Epsomzout is ook wel bekend als bitterzout, magnesiumsulfaat of Engels zout.

Wanneer gebruik je Epsomzout?

In alle fasen van de teelt kan Epsomzout gebruikt worden. Bij het ontkiemen en jonge zaailingen gebruik je Epsomzout vermengd met water, omdat het mineraal voor jonge planten agressief kan zijn. In een later stadium spray je het mengsel op de bladeren voor een snelle opname door de plant.

Handig weetje: Epsomzout wordt niet alleen in de moestuin gebruikt, maar voornamelijk door mensen zelf. Heb je de planten allemaal voorzien van een booster? Gun jezelf dan een heerlijk voetenbad met dit mineraal: goed voor onder andere je weerstand, botten en spieren!

Je houd misschien ook van..