Succesvol Moestuinieren

7 verrassende toepassingen van diatomeeënaarde

Diatomeeënaarde

Nog nooit gehoord van diatomeeënaarde? Tijd om daar verandering in te brengen! Dit 100% natuurlijke, en dus biologische, middel kan wonderen doen voor je tuin.

Diatomeeënaarde wordt voornamelijk ingezet ter preventie en bestrijding van ongewenste insecten in de moestuin. De samenstelling van het poeder zorgt voor
breuken in het exoskelet van het insect, waardoor het door uitdroging zal sterven.

De belangrijkste toepassing van diatomeeënaarde in de moestuin is dus het voorkomen of verwijderen van ongewenste insecten. Maar je kunt er zo veel meer mee. Een musthave om bij de hand te hebben in de moestuin dus!

Wat is diatomeeënaarde?

Diatomeeënaarde is onder verschillende namen bekend: kiezelaarde, kiezelgoor, kiezelgoer, bergmeel en infusoriënaarde zijn allemaal benamingen voor deze aarde.

In het kort: diatomeeënaarde is een bezinksel dat bestaat uit skeletjes van eencellige kiezelwieren, oftewel diatomeeën. Dit unieke zand is een samenstelling van versteende algen. Dit materiaal vind je onder andere terug in beton, lucifers, in sommige soorten diervoer en zelfs in tandpasta.

Diatomeeënaarde wordt in verschillende producten gebruikt, waaronder tandpasta.

Diatomeeën bestaan voor een groot gedeelte uit de chemische verbinding silica. Dit is een veel voorkomend onderdeel in de natuur, maar door de hoge concentratie in deze aarde is de toepassing uniek. De diatomeeën worden vermalen tot een poeder wat er uit ziet en voelt als talk.

Tegenwoordig wordt dit middel ook wel als voedingssupplement gebruikt. Het heeft een positieve invloed op onder andere het spijsverteringskanaal, de cholesterolwaarden en de groei van haar en nagels.

Langdurige inademing van diatomeeënaarde kan schadelijk zijn voor de longen, tref dus altijd voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van dit poeder

Waarvoor wordt diatomeeënaarde gebruikt in de moestuin?

Diatomeeënaarde wordt als bestrijdingsmiddel ingezet in de moestuin. Dit poeder kan gebruikt worden tegen insecten zoals bladluizen, mieren, mijten, oorwurmen, vlooienkevers, kakkerlakken, slakken en naaktslakken.

Niet alleen voor de bestrijding van ongewenste insecten wordt dit poeder gebruikt. De silica in de diatomeeënaarde is een goede toevoeging aan de grond in de moestuin. Het helpt bijvoorbeeld de wortels om voedingsstoffen op te nemen. Daarnaast houdt dit materiaal de vocht in de grond langer vast.

Let bij de aanschaf van diatomeeënaarde altijd op dat je de gezuiverde ‘food grade’ aarde koopt. Het ongezuiverde middel wat bijvoorbeeld gebruikt wordt in zwembadfilters heeft een andere samenstelling en is daardoor minder geschikt voor gebruik in de moestuin. Food grade diatomeeënaarde kun je herkennen aan de kleur; deze variant is wit van kleur, terwijl de ongezuiverde variant crèmekleurig en grover van structuur is.

De pure Diatomeeënaarde vind je onder andere hier bij Bol.com.

7 toepassingen van diatomeeënaarde

Wanneer diatomeeënaarde in contact komt met een insect wordt de wasachtige buitenlaag van het exoskelet van het insect verwijderd. Hierdoor kan het insect geen water vasthouden en zal deze sterven door uitdroging. Logischerwijs werkt het middel minder goed op eitjes, door de hardheid van de schaal. Voor larven en volwassen insecten is het juist een erg efficiënt middel, omdat de een zachtere huid hebben en niet immuun kunnen worden voor dit middel.

1: Gebruik diatomeeënaarde als bestrijdingsmiddel

De grootste voordelen van diatomeeënaarde is dat het niet giftig is en dat insecten hier geen immuniteit voor opbouwen. Lees hier hoe je het middel toepast in de moestuin.

2: Gebruik diatomeeënaarde als preventief middel

Last van slakken in de buurt? Voordat de planten aangetast worden kan diatomeeënaarde preventief ingezet worden door een barricade aan te brengen rondom de stam. Hoe je dit het best aanpakt lees je hier.

3: Hou vliegen op afstand

Wist je dat vliegen afstand houden van diatomeeënaarde? Wanneer ze wel in de buurt komen heeft het middel dezelfde uitwerking als bij andere insecten. Gebruik je het middel preventief in de tuin over de planten en de grond dan weert dit vliegen af.

4: Maden in de compostbak

Soms tref je maden en andere soorten vliegen in de composthoop. De meeste zijn onschadelijk voor de composthoop, maar in sommige gevallen wil je er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Voeg wat diatomeeënaarde aan de composthoop of -bak toe om van deze ongewenste bezoekers af te komen.

5: Mierennest opruimen

Mieren kunnen een waardevolle toevoeging zijn aan de tuin omdat zij bekend staan als natuurlijke bestuivers. Maar, als er hele nesten in of bij de moestuin aanwezig zijn loop je ook een verhoogde kans op bladluizen op de gewassen. Strooi wat van het poeder bij het nest zodat de mieren het aan de poten meenemen het nest in om zo de kolonie uit te roeien.

6: Knaagdieren voorkomen in de moestuin

Ratten, mollen, konijnen en muizen kunnen een flinke schade aan de tuin veroorzaken. Deze dieren worden vaak bestreden met citrus- en pepermuntgeur. Plaats kleine potjes met diatomeeënaarde en een paar druppels etherische olie (citrus- of pepermuntgeur) rondom de tuin om knaagdieren te voorkomen. De samenstelling van diatomeeënaarde absorbeert de olie en houdt de geur langer vast.

7: Porositeit van de grond verhogen

Diatomeeënaarde heeft, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Epsomzout, weinig voeding te bieden aan de grond. Diatomeeënaarde kan wel goed meststoffen vasthouden en afgeven aan wortels. Meng wat poeder met potgrond of zaai- en stekgrond om de luchtcirculatie en drainage rond de wortels te verbeteren.

Diatomeeënaarde is dus voor verschillende toepassingen te gebruiken. Een voordeel van dit poeder ten opzicht van andere bestrijdingsmiddelen is dat voor dit middel geen resistentie opgebouwd kan worden door insecten. Voor wormen of andere nuttige micro-organismen in de bodem is diatomeeënaarde niet schadelijk.

3 manieren om diatomeeënaarde te gebruiken

Je kunt diatomeeënaarde gebruiken als bestrijdingsmiddel of om insecten op de planten te voorkomen.

Preventief gebruik

Om insecten op de planten te voorkomen kun je een laag diatomeeënaarde om de stam heen strooien. Hou hiervoor een afstand van minimaal 5 centimeter rond de stam aan. Zorg voor een goede dikke laag, zodat insecten hier niet overheen kunnen komen.

Droog aanbrengen

In eerste plaats kun je het poeder los op de planten aanbrengen. Draag hierbij altijd een masker om te voorkomen dat het stof ingeademd wordt. Om er voor te zorgen dat het poeder goed aan de plant hecht breng je dit bij voorkeur aan na een regenbui of wanneer er dauw op de bladeren staat. Door het vocht bezinkt het poeder en hecht het goed aan de bladeren vast.

Nat aanbrengen

Het poeder kun je ook verdund in water gebruiken. Weet wel dat deze methode minder efficiënt is dan het gebruik van het droge middel. Maar, als er geen dauw op de bladeren ligt of de regen op zich laat wachten en je snel moet handelen kan deze methode prima gebruikt worden.

Om het poeder in vloeibare vorm te gebruiken meng je 1 kopje poeder met 2 liter water. Goed schudden voor gebruik! Breng het middel op de boven- of onderkant van de bladeren aan waar de insecten gesignaleerd zijn.

Wordt de aangetaste plant ook gevonden door wenselijke insecten voor bijvoorbeeld de bestuiving? Dek de plant twee dagen af met een jute zak of plastic folie om de nuttige insecten te beschermen. Na twee dagen kun je de bescherming verwijderen en met water het resterende diatomeeënaarde verwijderen.

Volg altijd de instructies op het etiket voor de specifieke toepassing binnen of buiten. Sluit de verpakking na gebruik goed af!

Hou huisdieren en kinderen op afstand wanneer je diatomeeënaarde gebruikt. Het poeder kan geen kwaad meer wanneer het stof gedaald is

Hoe snel werkt diatomeeënaarde?

Diatomeeënaarde verwijdert de wasachtige buitenlaag van het exoskelet van insecten. Dit veroorzaakt uitdroging bij het insect waardoor het uiteindelijk zal sterven. Afhankelijk van de grootte van het insect kan het enkele uren tot dagen duren voordat de werking zichtbaar is.

Waar is diatomeeënaarde te koop?

Diatomeeënaarde is verkrijgbaar bij verschillende dierenspeciaalzaken en online. Let bij het aanschaffen van dit poeder op dat je de juiste variant koopt. De gezuiverde ‘food grade’ aarde is geschikt voor het gebruik in de moestuin en is te herkennen aan de witte kleur en fijne structuur. Ongezuiverd diatomeeënaarde is grover en heeft een crème kleur. Deze variant is minder geschikt voor in de tuin.

Is diatomeeënaarde schadelijk voor huisdieren of kinderen?

Diatomeeënaarde is schadelijk voor insecten. Voor huisdieren en kinderen is dit middel niet giftig. Bij het gebruik van het poeder is het wenselijk om kinderen en huisdieren op afstand te houden. Inademing van het poeder kan schadelijk zijn. Draag daarom bij het gebruik altijd een stofmasker. Wanneer het poeder gedaald is heeft dit geen schadelijke uitwerking op huisdieren en kinderen.

Je houd misschien ook van..