Succesvol Moestuinieren

Mieren in de moestuin?

Mieren in de moestuin is geen pretje. Toch? Maar wist je dat mieren ook een voordeel kunnen zijn voor je grond en gewassen?

Mieren kunnen een nuttige toevoeging zijn aan je tuin. Ze houden andere schadelijke insecten op afstand en helpen de grond te beluchten door de tunnels die ze graven. Maar in grote gezelschappen ben je ze liever kwijt: ze kunnen namelijk de gewassen aantasten en de wortels van zaailingen flink beschadigen.

Als je een hele kolonie of een nest mieren in de tuin hebt dan kun je hier beter werk van maken. In grote getale kunnen mieren namelijk schadelijk zijn voor je moestuin. Welke manier van bestrijding het best geschikt is hangt helemaal af van je eigen voorkeuren. Kies je voor een chemisch bestrijdingsmiddel of hou je het liever biologisch? We geven je 10 manieren om mieren efficiënt te bestrijden en nog eens 9 planten om mieren op afstand te houden.

Hoe komen mieren in de moestuin terecht?

Belangrijk om als eerste te weten is waar de mieren op afkomen in de moestuin. Het kan natuurlijk zijn dat er recent iets zoets gevallen is in de buurt van de moestuin, dan kun je er vanuit gaan dat hier de mieren op af gekomen zijn. Mieren houden namelijk van zoetigheid!

Is er geen logische verklaring te vinden? Ga dan op je planten op zoek naar bladluis. Deze kleine plantenetende insecten zijn de beste vriend van de mier. Mieren houden bladluizen als huisdieren. Deze insecten scheiden namelijk een zoete afscheiding af, honingdauw genaamd, waar mieren dol op zijn. Bestrijd je deze, dan vermindert of verdwijnt de mierenkolonie meestal vanzelf.

Lees hier meer over bladluizen en hoe ze te herkennen in de moestuin.

Mieren: vriend of vijand?

Mieren kunnen grote schade aanrichten in de moestuin. Hierbij is het wel goed om onderscheid te maken tussen de verschillende soorten mieren. Wereldwijd bestaan meer dan 12.000 soorten mieren (wat nu bekend is). Gemiddeld leven in één mierennest zo’n 10.000 tot 20.000 mieren. Heb je last van mieren in de tuin dan is dit al snel een probleem van formaat dus!

Een soort mier die je mogelijk wel wilt hebben in de moestuin is de tuinmier. Dit zijn echte bestuivers: ze kruipen van bloem naar bloem op zoek naar nectar en werkt dus als een natuurlijke bestuiver in de tuin. Dit type mier kan daarnaast ook schadelijke rupsen doden. Dus heb je vaak last van beschadigingen door rupsen? Mogelijk wil je de tuinmier dan juist in de moestuin aanwezig hebben.

Mieren worden ook wel ingezet om ander ongedierte onder controle te houden, zoals groene gaasvliegen en lieveheersbeestjes. Ze eten bijvoorbeeld de jongen of storen ze tijdens het voeden.

Naast de bestrijding van ander ongewenst gedierte in de tuin zijn mieren ook goed voor de grond in de moestuin. Mieren beluchten de grond door tunnels te graven. Deze tunnels brengen water, zuurstof en voedingsstoffen naar de plantenwortels.

Natuurlijk zijn er genoeg redenen te bedenken om mieren te willen weren uit de tuin. Ze voeden zich bijvoorbeeld aan de stengels van zaailingen, dus bij het zaaien of uitplanten wil je ze niet in de tuin hebben. En als je een nest in de moestuin hebt kunnen de wortels aangetast worden. Ook de planten, met name de bladeren, kunnen ze flink beschadigen.

10 manieren om mieren te bestrijden

  • Bepaal altijd eerst of je last hebt van bladluis in de tuin. Pak je dit probleem niet aan dan zal het bestrijden van mieren van korte duur zijn en een nieuwe kolonie snel de kop opsteken.
  • Kunstmatige zoetstof is dodelijk voor mieren. Verspreid dit op verschillende plaatsen waar je de mieren signaleert, maar níet in de directe grond! Uit onderzoek is gebleken dat de zoetstof Erythritol met name voor mieren zeer giftig is. De mieren sterven binnen zes dagen uit. Deze stof is voor mensen niet giftig.
  • Strooi gemalen kaneel, kruidnagels of cayennepeper rond de basis van de planten. Dit weert mieren af zonder ze te verwonden. Zorg hierbij wel voor een dikke lijn, zodat de mieren voorkomen wordt er overheen te gaan.
  • Span een koperdraad om de moestuin heen of leg op strategische plaatsen stuivers in de tuin. De mieren zullen niet over het koper heen gaan.
  • Bij droog weer: plaats diatomeeënaarde bij de nesten. Zo lang dit poeder droog blijft zal het de mieren (net als slakken) uitdrogen, maar is onschadelijk voor mensen. Dit kan wel enkele weken duren. Diatomeeënaarde is gemaakt van verpletterde schelpen van gefossiliseerde diatomeeën. De stof bevat veel scherpe randen, wat het lichaam van de mier binnendringt. Door uitdroging zal de mier binnen twee weken sterven.
  • Mix suiker met Borax in gelijke verhouding. Mieren zien het verschil tussen beide niet en zullen dit naar het nest brengen, waardoor de kolonie binnen een paar dagen uitsterft.
  • Vermeng maïsmeel met poedersuiker. Mieren kunnen het maïsmeel niet verwerken waardoor het zal overlijden. In plaats van maïsmeel kun je ook gist gebruiken.
  • Weet je waar het mierennest zich bevindt? Giet hier kokend water overheen. Omdat mieren een complex woonsysteem bouwen van wel 100 tot 150 cm diep kan het zijn dat je dit een paar keer moet herhalen om ook de koningin (en daarmee de kolonie) uit te roeien
  • Nog een biologische manier om mieren te bestrijden is door het gebruik van koffiedik. Dit kun je rond de plant strooien of direct in het nest wanneer je weet waar het nest zich bevindt. Gebruik dit wel wanneer het koffiedik nog vochtig is.
  • Tot slot kun je natuurlijk ook altijd de oude vertrouwde lokdoos in de tuin zetten. De mieren nemen het middel mee tot in het nest, waardoor dit een effectieve, maar wel chemische, manier is om van mieren af te komen.

Planten in de moestuin tegen mieren

Voorkomen is beter dan genezen. Om te voorkomen dat je überhaupt mieren in de tuin krijgt kun je verschillende gewassen planten om deze insecten te weren.

  • Goudsbloem: De stof pyretrine, die uit Goudsbloem gewonnen wordt, is een veelgebruikte stof in insectenwerende middelen
  • Knoflook: De geur van knoflook houdt de mieren op afstand
  • Groene munt of pepermunt: Niet alleen de plant zelf, maar verschillende producten met munt, zoals of tandpasta met pepermuntsmaak kunnen ook gebruikt worden
  • Afrikaantjes: Ook de geur van Afrikaantjes houdt de mier op afstand. Bijkomend voordeel: deze plant wordt ook gebruikt tegen parasiterende wormen in de aarde
  • Bieslook: De geur van deze plant houdt de mieren op afstand
  • Citroenkruid: De etherische oliën van dit kruid irriteert mieren
  • Kattenkruid: Naast mieren houdt kattenkruid ook bladluizen op afstand!
  • Chrysanten: Deze mooie bloemen bevatten pyrethrum, een stof wat veel als insecticide gebruikt wordt
  • Boerenwormkruid: Dit kun je planten in de tuin, maar gedroogd kan het ook in zakjes gebruikt worden tegen mieren

Wil je geen bloemen in de moestuin planten tegen mieren? Ook de geur van de tomatenplant werkt goed tegen mieren!

Wat zijn voordelen van mieren in de moestuin?

Een nest in de tuin is nooit fijn, maar mieren kunnen ook heel handig zijn in de moestuin! Ze graven namelijk tunnels in de aarde, waardoor lucht, vloeistof makkelijk verspreid wordt in de tuin. Mieren kunnen ook andere schadelijke insecten zoals rupsen op afstand houden.

Kunnen mieren bijten?

Ja, alle mieren kunnen bijten. Een mierenbeet loop je niet zo snel op, alleen als een mier zich bedreigt voelt. Pas dus altijd op wanneer je aan de slag gaat met agressieve bestrijdingsmiddelen. Van de gemiddelde mierenbeet heb je weinig last, alleen de rode mier kan wel vervelende symptomen opleveren.

Hoe werkt een mierenlokdoos?

Een mierenlokdoos bestaat uit een aantrekkend middel (zoals suiker of honing) en een insecticide. De mieren nemen het middel mee naar het nest, waar het verder verspreid wordt onder de kolonie. Zo roei je effectief en snel een mierennest uit.

Een mierennest komt vaak niet alleen. Bladluizen zijn de grote vriend van de mieren om de honingdauw die zij afscheiden. Ga je aan de slag om de mieren te verdelgen zoek dan altijd eerst uit of je bladluizen in de tuin hebt, anders is het tweede mierennest snel een feit. Alle informatie over bladluizen en hoe deze te voorkomen of verwijderen lees je hier.

Je houd misschien ook van..