Succesvol Moestuinieren

Wasabi kweken: een pittige uitdaging

Wasabi kweken in de moestuin

Ben je uitgekeken op de basis groenten die je kunt kweken in de moestuin en ben je op zoek naar een uitdaging? Die hebben wij voor je gevonden! Letterlijk een pittige uitdaging: het kweken van wasabi.

Het kweken van wasabi vergt geduld en een goede verzorging. Een vochtige en schaduwrijke omgeving zijn de belangrijkste factoren voor een succesvolle oogst.

Toegegeven; het is niet voor iedereen weggelegd om de uitdaging aan te gaan om wasabi te kweken. Maar de oogst maakt alles goed. Veel ‘wasabi’ in de sushigerechten is in werkelijkheid een mix van mierikswortel, radijs en mosterd. Het verschil met echte wasabi is de kweek meer dan waard. In dit artikel leggen we je precies uit hoe ook jij succesvol wasabi kunt kweken in eigen moestuin.

Over de Wasabiplant

De wasabiplant komt van origine uit Japan. Hier vind je de plant langs rotsachtige rivieren met veel schaduw.

De wasabiplant komt uit de Brassicaceae-familie, net als mosterd verschillende koolplanten. De meest bekende, en goed te telen soort in Nederland, is de Wasabi Japonica. De stengels van deze plant worden vaak zo’n 6 tot 12 centimeter lang en 2 tot 4 centimeter breed. De plant zelf kan tot wel 60 centimeter hoog en breed worden.

Een ander bekend ras wat goed te kweken is in Nederland is de Daruma. De bladeren van deze plant zijn ook eetbaar tijdens de groei van de wortels. Het voordeel aan dit ras is dat deze beter bestand is tegen hogere temperaturen.

Een fijn voordeel aan de kweek van wasabi is dat het zowel in de volle grond als in potten kan groeien, en je de plant binnen en buiten kunt kweken. Omdat de plant wel vatbaar is voor weersinvloeden heeft het kweken in potten de voorkeur.

Wasabiplant

Zaaien en planten

Hoewel je op internet zaden kunt vinden van de wasabiplant heeft dit niet de voorkeur. Het kweken van wasabi duurt lang, en wanneer je vanuit zaad kweekt wordt deze periode alleen maar langer. Daarom adviseren we altijd te starten met een wortel.

Wasabi kweken uit zaad

Alhoewel de beste optie is om de wasabi te starten met een plant, is het ook mogelijk om te starten vanuit zaad. Let er wel op dat er veel zaden in omloop zijn wat geen echte wasabi is. Dit zijn vaak zaden van wasabi-mosterd of rucola-wasabi.

Start je de plant uit zaad, laat de zaden dan eerst een nacht in water weken. Gebruik hiervoor bij voorkeur gedestilleerd water. Dit zorgt er voor dat de zaden makkelijker ontkiemen. Uitzaaien doe je vervolgens in een groeimix. Hou de mix vochtig totdat de zaden ontkiemd zijn. Het ontkiemingspercentage van de wasabizaden is niet hoog, dus zaai liever wat meer zaden dan nodig om een tekort te voorkomen.

De zaden hebben een minimale temperatuur van 10°C nodig om te kunnen ontkiemen. De beste periode om te starten is dan ook eind van de winter of begin van het voorjaar.

Zodra de zaden zijn uitgekomen plant je ze over in potjes. Kies liever voor individuele potjes dan zaaitrays, omdat de planten hierin eerst flink moeten groeien voordat ze uitgeplant kunnen worden. Zorg dat de planten minimaal 15 centimeter groot zijn voordat je ze uitplant in de moestuin of in de grotere moestuinpot.

Wasabi uit stek starten

Zorg, zoals bij alle gewassen, dat je de plant koopt bij een betrouwbare partij. Vooral wanneer het om meer exotische gewassen gaat zoals in dit geval wasabi, heeft aanschaf bij een betrouwbare kweker de voorkeur. Kies bijvoorbeeld voor een kweker zoals Vreeken’s Zaden. Zij bieden de Wasabi Japonica plant aan, deze vind je hier. Na de groei kun je ook stekken nemen van je eigen wasabiplant.

Wasabi

Wasabiplant uitplanten

De plaats waar je de wasabiplant uitplant is ontzettend belangrijk voor een geslaagde oogst. Er wordt wel gesteld dat de wasabiplant goed gedijt in halfschaduw, maar dit is niet juist. Bij te veel zonlicht zal namelijk de plant gaan verwelken. Kies daarom voor een plaats volledig in de schaduw.

In Japan vind je deze plant aan de rotsachtige rivieren. Het beste is dus om de plant op een plaats te zetten waar het groeit in helder stromend water. Dit maakt de plant ook goed geschikt voor hydrocultuur. Maar ook als je geen beek of vijver in de moestuin hebt kun je de plant kweken.

Voordat je de plant naar buiten verplaatst is het slim om deze eerst af te harden. Begin hier zo’n twee weken vooraf mee. Alles over het afharden van zaailingen lees je in dit artikel.

Zorg daarom voor een bodem die goed vochtig is. Controleer van tevoren de pH-waarde van de grond. Hoe je dat doet lees je in dit artikel. De wasabiplant zal het best groeien bij een pH-waarde van 6 tot 7. Zorg voor een goed doorlatende grond, waar de wortel genoeg ruimte heeft om te groeien. De wortel wordt maximaal 12 cm lang en 4 cm breed.

Maak een gat van 25 centimeter diep om de plant in uit te planten. Voeg compost toe voordat je de plant in het gat zet. Hou voor het uitplanten een afstand aan van 15 centimeter tussen de planten, en 15 centimeter tussen de rijen als je de plant in de volle grond zet.

Veruit de beste optie is om deze plant te kweken in pot. Dit geeft je de flexibiliteit om de plant te verplaatsen wanneer dit nodig is. De wasabiplant kan temperaturen aan van 7°C tot maximaal 21°C. Zodra de temperatuur hoger of lager wordt, geeft deze optie je de mogelijkheid om de pot binnen te plaatsen en te beschermen tegen temperatuurschommelingen. Wees om deze reden ook voorzichtig met het planten van wasabi in de tuinkas, omdat de temperaturen hier op een warme dag snel kunnen oplopen.

Combinatieteelt

Combinatieteelt is een natuurlijke manier om bij gewassen de opbrengst te verhogen en gelijktijdig planten beschermen tegen ziekten en plagen. Voor de wasabiplant ligt dit iets anders.

Deze plant houdt namelijk niet erg van buren. Dit is nog een extra reden om de plant liever in pot te kweken dan in de volle grond. Wil je de wasabi toch in de volle grond kweken, dan kun je op ruime afstand (enkele meters!) gewassen planten zoals dille, selderij, basilicum, rozemarijn, tijm, spinazie of snijbiet.

Stekken nemen van wasabi

De wasabiplant is makkelijk te stekken. Hierdoor kun je iedere keer nieuwe stekken nemen om opnieuw te kunnen oogsten.

De plant produceert kleine uitlopers. Deze uitloper knip je makkelijk af. Let hierbij wel op dat je een schone (snoei)schaar gebruikt om geen infecties te veroorzaken aan de plant. Neem altijd stekken van een volwassen plant die vrij is van plagen en ziekten voor een zo gezond mogelijke stek.

Zodra je een uitloper van de plant hebt genomen zet je deze in een mix van gelijke delen zand en compost. Voor een extra boost kun je eventueel nog wat stekpoeder toevoegen aan de stek om deze sneller te laten wortelen. Het stekpoeder van Pokon is hier goed geschikt voor. Deze vind je bijvoorbeeld hier bij Bol.

De stek ontwikkelt in zo’n twee maanden tijd nieuwe wortels. Na deze periode kun je ze overpotten naar de uiteindelijke plek in de moestuin of in de pot.

Wasabi raspen

Verzorging van de Wasabiplant

Het allerbelangrijkste in de verzorging van de plant is dat deze niet droog komt te staan. Neem dus maatregelen om er voor te zorgen dat de plant altijd een vochtige grond heeft.

Omdat de plant twee jaar in de grond kan staan voordat je oogst heeft deze extra voedingsstoffen nodig. Gebruik hiervoor een organische en zwavelrijke mest- of kunststof met een gelijke NPK-verhouding. Een verhouding van 12-12-12 is aan te raden voor de wasabiplant. Dit geldt zowel voor de plant in de volle grond als ook in pot. Alle informatie en toepassingen over NPK lees je overigens in dit artikel.

Nogmaals; controleer altijd, voordat je bemest, de kwaliteit van de bodem zodat je weet dat je niet te weinig of te veel bemest. Laat de pH-waarde van de grond niet lager dan 6 en niet hoger dan 7 worden.

Een extra tip bij de verzorging van wasabi. Net als bij alle andere gewassen is het nodig om onkruid zo snel mogelijk weg te halen. Dit kan namelijk de voedingsstoffen en het water uit de grond opnemen, wat de wasabi zo hard nodig heeft. Let bij deze plant vooral op met wilde mosterd en bitterkers. Deze planten komen namelijk ook uit de Brassicaceae-familie en kunnen makkelijk ziekten overbrengen naar de plant.

Ziekten en plagen in de Wasabiplant

De wasabiplant is, ondanks zijn robuuste uiterlijk, niet immuun voor ziekten en plagen. Hier lees je de meest voorkomende ongedierte, ziekten en plagen die de wasabiplant kunnen treffen.

Ongedierte

Vooral jonge wasabiplanten vallen nogal eens ten prooi aan naaktslakken. Bescherm je planten daarom goed tegen deze dieren. In dit artikel lees je precies hoe je de planten kunt beschermen.

Veel gewassen kunnen er last van krijgen, en bij wasabi is het helaas niet anders. Bladluizen nestelen zich graag op deze plant. In dit artikel lees je precies hoe je de gewassen beschermt. Kies bij voorkeur voor een biologische methode (zoals bijvoorbeeld neemolie) om bladluis te bestrijden, omdat de wasabiplant meerjarig is.

Ziekten

Het zal je niet verbazen: door constant in vochtige grond te staan ligt wortelrot op de loer voor de wasabiplant. In dit artikel lees je precies hoe je wortelrot kunt voorkomen en behandelen wanneer de plant de eerste symptomen vertoont. Wortelrot herken je aan zwarte vlekken op de stengels en bladeren van de plant.

Beginnen er gele bladeren aan de wasabiplant te komen? Dat is een signaal dat de plant te veel zonlicht krijgt. Dit hoeft niet direct het einde voor de plant te betekenen. Verplaats de plant naar de volle schaduw plaats zodat deze kan herstellen. Als de plant meer dan een jaar oud is kun je nog wat extra kunstmest toevoegen voor een sneller herstel.

Oogsten

Het kweken van wasabi vergt geduld. Veel geduld. De wortel oogst je namelijk na twee jaar. Maar niet getreurd, in de tussentijd kun je al oogsten van de plant.

De stengels, bladeren en bloemen van de plant zijn eetbaar. Deze kun je na ongeveer 8 maanden oogsten. Het is wel belangrijk om te weten dat hoe meer bladeren je oogst, des te langer de groei van de wortel duurt. De bladeren kun je bijvoorbeeld gebruiken in salades of stoofschotels.

Hou altijd de informatie aan van de variëteit die je kweekt. Het kan namelijk afhankelijk zijn van het ras hoe lang de groei uiteindelijk duurt.

De wasabi oogst je door de wortel uit te graven. Spoel deze af onder de kraan om de wortel schoon te maken. Rasp de wortel om de wasabi te gebruiken.

De smaak van geraspte wasabi vermindert al na 20 minuten. Rasp het dus vlak voor gebruik!

Wasabi bewaren

De wortel kun je vers bewaren in de koelkast. Na het schoonmaken verpak je de wortel in een vochtige papieren keukendoek. Gebruik geen plastic zak, omdat de wortel moet kunnen ademen om vers te blijven. In de koelkast is de wasabi tot 2 weken houdbaar. Wil je de wortel langer kunnen gebruiken? Rasp dan de rest van de wortel en vries het in. Zo blijft het minimaal 6 maanden houdbaar.

Wil je de wasabi nog langer kunnen gebruiken? Maak er dan poeder van. Laat de wortel uitdrogen en vermaal deze vervolgens tot poeder. Als je het wilt gebruiken vermeng je het makkelijk met water om er een wasabipasta van te maken.

Wasabipoeder
Wat is het verschil tussen mierikswortel en wasabi?

Mierikswortel is een meer betaalbare plant dan de wasabi. De smaak van mierikswortel is een stuk scherper, en blijft langer aanwezig. Echte wasabi is scherp en pittig, maar minder heet dan mierikswortel.

Is wasabi pittig?

De smaak van echte wasabi zal je verbazen. In de meeste gevallen is wasabi die je kent een mengsel van radijs, mierikswortel en mosterd. Echte wasabi is een stuk minder pittig dan dit mengsel en heeft een veel vollere smaak.

Is wasabi kweken duur?

De wasabiplant zelf koop je al onder de €10,- per stuk. Omdat de plant minimaal twee jaar moet groeien is de verhouding wel aan de prijzige kant. Daarentegen; tijdens de groei kun je stekken nemen van de plant, waarmee je kosteloos verder kunt kweken.

Ja, het kan een uitdaging zijn, maar zelf wasabi kweken is zeker niet onmogelijk. Zodra je eenmaal de smaak van echte wasabi geproefd hebt is het de moeite waard geweest om de plant in eigen moestuin te kweken. Vergeet vooral niet om stekken te nemen van de plant, zodat je op een duurzame manier de oogst van de plant kunt verlengen. Succes!

Je houd misschien ook van..