Succesvol Moestuinieren

Veilig en eenvoudig: een regenton gebruiken in de moestuin

Regenton

Duurzaam moestuinieren? Dan mag een regenton niet ontbreken in de moestuin! Maar is het regenwater uit een regenton zomaar veilig te gebruiken op de gewassen?

Regenwater is een stuk zachter dan leidingwater, en het grootste voordeel is: het is gratis! Voorkom bacteriën door stilstaand water, onderhoud de regenton jaarlijks en gebruik zo veilig de regenton voor het bewateren van jouw gewassen in de moestuin.

Als je een moestuin hebt, weet je hoe belangrijk het is om je planten van voldoende water te voorzien. Niet alleen kan het je schelen in de portemonnee om regenwater te gebruiken in plaats van leidingwater, ook de kwaliteit van regenwater is beter. Met een regenton kun je niet alleen op een duurzame manier water besparen, maar ook je oogst verbeteren. In dit artikel laten we je zien hoe je een regenton in je moestuin kunt gebruiken en waar je op moet letten. Lees verder en ontdek hoe jij kunt zorgen voor een duurzame én vruchtbare moestuin.

Regenwater

De voordelen van een regenton in de moestuin

Regentonnen worden al jaren gebruikt in de moestuin om regenwater op te vangen. Het water van de daken loopt via de goot in de regenpijp. Met een speciaal overloopstuk wordt het water in de regenton geleid. Is de regenton vol, dan stroomt het overtollige water terug de regenpijp in waarna het zoals gebruikelijk afgevoerd wordt.

Waar je vroeger veel houten regentonnen tegenkwam, zie je tegenwoordig steeds vaker plastic regentonnen. Deze zijn makkelijker te verplaatsen wanneer ze vol zijn en wegen een stuk minder dan houten tonnen. Als je een beetje handig bent kun je er ook voor kiezen om zelf een regenton te maken.

Het gebruik van regenwater ten opzichte van leidingwater heeft verschillende voordelen in de moestuin. Ten eerste bevat regenwater geen chemicaliën en andere schadelijke stoffen die vaak aanwezig zijn in leidingwater, zoals chloor en fluoride. Daarnaast is regenwater een stuk zachter dan kraanwater met een gemiddelde pH-waarde van 6-7. Gewassen die gevoelig zijn voor kalk doen het dus een stuk beter op regenwater. Van nature is regenwater licht zuur en bevat het mineralen zoals natrium die goed zijn voor de gewassen in de moestuin.

Regenwater is ook een duurzamere optie, omdat het gratis is en hergebruikt kan worden. Door het gebruiken van regenwater in plaats van leidingwater bespaar je dus geld en verminder je jouw ecologische voetafdruk. 

Regenton

De beste plek in de moestuin voor een regenton

Voordat je de regenton plaatst is het goed om te weten welke locatie het beste geschikt is. Er zijn een paar zaken om rekening mee te houden voordat je de ton gaat installeren.

Zorg er in eerste plaats natuurlijk altijd voor dat je een geschikte regenpijp beschikbaar hebt voor de regenton. Tegenwoordig zijn de koppelstukken voor het opvangen van water beschikbaar voor verschillende maten regenpijpen, maar controleer dit vooraf om zeker te zijn dat het systeem past.

Wat daarnaast praktisch is, is om er voor te zorgen dat de ton waterpas staat. Zorg voor een stevige ondergrond zodat de ton niet kan gaan schuiven of glijden. Vooral als er ruim honderd liter water in de ton zit kan dit voor vervelende situaties gaan zorgen. Heb je bijvoorbeeld een stuk gras waar je de ton op wilt zetten? Leg er dan een tegel onder zodat de ton recht en stevig staat. Voor extra zekerheid kun je de ton bevestigen aan de gevel.

Kies een plek in de moestuin van waaruit het makkelijk is om de gewassen te bewateren. Plaats je de ton in een uithoek, dan gaat het best wat moeite kosten om de gieter steeds opnieuw te vullen en het water op de juiste plek te krijgen. Heb je geen andere optie om de ton te plaatsen, denk er dan over na om een stuk tuinslang (of eventueel druppelirrigatiesysteem) aan te sluiten op de regenton om makkelijk bij het water te kunnen komen. Bij deze regenton van Nature (hier te vinden bij Bol.com) heb je bijvoorbeeld niet alleen een aansluiting voor een kraantje, maar ook een extra opening waar je een tuinslang of druppelirrigatiesysteem op aan kunt sluiten.

Bij voorkeur zet je de regenton in de schaduw. Zet je de ton namelijk in de volle zon, dan kan het water verdampen. Daarnaast loop je ook meer risico op algengroei en afbraak van het materiaal van de ton, wat het water kan vervuilen. Kies dus altijd een beschutte plek voor de regenton, bijvoorbeeld onder bomen of in de buurt van een schutting. 

Gieter

De risico’s van regenwater

Het water dat via de dakgoot opgevangen wordt in de regenton kan kleine delen zware metalen bevatten zoals zink, koper en lood. Ook de uitwerpselen van bijvoorbeeld vogels kunnen bacteriën bevatten die niet bevorderlijk zijn voor de gewassen. Een laatste overweging is de E.coli bacterie in stilstaand water. Is regenwater dus wel veilig om in de moestuin te gebruiken?

Verschillende studies hebben aangetoond dat regenwater kleine delen metalen kan bevatten. Dit gezegd hebbende, deze concentraties zijn niet direct schadelijk voor het gebruik in de moestuin zolang je weet hoe je het regenwater veilig gebruikt.

Het wordt sterk afgeraden om regenwater direct op gewassen te besproeien die direct geconsumeerd worden. Denk bijvoorbeeld aan bladgewassen zoals sla en spinazie.

Kies bij de aanschaf van een regenton altijd voor een afgesloten model met deksel. Zo voorkom je directe besmetting van het water door alles wat in een open regenton terecht kan komen zoals vogeluitwerpselen maar ook insecten. Om bladmaterialen uit de goot tegen te houden zijn er speciale dakgootbeschermers verkrijgbaar (zoals deze bij Bol.com)

Staat er al een tijdje water in de regenton wat niet gebruikt is? Dan doe je er slim aan om het water eerst te testen. Dit doe je makkelijk met een water testkit.

Er wordt wel gesproken over het risico van E.coli in stilstaand water en dat regenwater om deze reden niet in de moestuin gebruikt kan worden. Maar wist je dat de grond zelf ook E.colli bevat? Zorg er wel voor dat je regenwater niet over de plant heen laat lopen maar bewater aan de grond.

Wil je de risico’s zo veel mogelijk uitsluiten? Overweeg dan het aansluiten van een druppelirrigatiesysteem aan de regenton of open af en toe de kraan onderaan de ton om lucht in de ton te laten komen en het water te laten stromen. Zo voorkom je bewatering over de plant heen en stel je het water direct beschikbaar aan de grond en daarmee de wortels van de gewassen.

Zorg dat je het water uit de regenton met regelmaat gebruikt zodat het water niet te lang in de ton blijft zitten om risico’s te verminderen. Haal tot slot de regenton in de herfst leeg, en reinig deze goed zodat je in het volgende seizoen weer met een gerust hart kunt bewateren vanuit de regenton!

Regenton

De regenton onderhouden

Reinig ieder jaar de regenton om deze in goede conditie te houden. Haal bij voorkeur in de herfst de regenton leeg en sla deze op voor de winterperiode. Dit doe je als volgt:

  • Laat de ton volledig leeg lopen
  • Gebruik een zachte borstel en een mild reinigingsmiddel zoals een natuurlijke zeep of azijn om de binnenkant van de ton schoon te schrobben en spoel daarna na met schoon water. Gebruik geen agressieve middelen, zoals bleekmiddel of ontkalker, omdat dit schadelijk kan zijn voor de planten en bodem.
  • Heb je last van bacteriën of schimmels in de ton, gebruik dan een ontsmettingsmiddel. Volg altijd de instructies op de verpakking bij het gebruik van dit soort middelen.
  • Laat de ton volledig drogen voordat je deze in de opslag zet.
  • Verwijder ook het koppelstuk aan de regenpijp. Hiermee voorkom je bevriezing en eventuele aantasting door lage temperaturen tijdens de winter.
  • Controleer voordat je de ton in het nieuwe jaar weer installeert of er geen lekken of scheuren in de ton zitten.
Kan een regenton stuk vriezen?

Ja, een regenton kan zeker kapot gaan bij vriestemperaturen. Als er nog water in de ton zit kan dit gaan uitzetten bij wisselende temperaturen. Dit zorgt voor scheurtjes in de ton, wat uiteindelijk voor lekkage kan zorgen. Ontkoppel de regenton dus altijd voor de winter en zet deze schoon en leeg in de opslag om het materiaal goed te houden.

Kun je regenwater ook voor andere klussen gebruiken?

Water uit de regenton kun je voor nog veel meer klusjes gebruiken. Het zachte water is uitermate goed geschikt voor bijvoorbeeld het wassen van de ramen en zelfs de auto. Ook de vijver kun je vullen met water uit de regenton.

Hoe voorkom je een overstromende regenton?

Sluit je de ton aan op een regenpijp, maak dan gebruik van een speciaal overloopstuk. Dit koppelstuk zorgt er voor dat het water uit de dakgoot in de regenton terecht komt. Zodra de ton vol is zal het water teruglopen in de regenpijp en op de gebruikelijke wijze afgevoerd worden.

Kun je regenwater gebruiken voor consumptie?

Het gebruik van regenwater om bijvoorbeeld te drinken of te koken wordt sterk afgeraden. Het kan namelijk vervuild zijn door uitwerpselen van vogels vanaf het dak.

Het gebruik van een regenton kan een echte toevoeging zijn voor je moestuin. Niet alleen draag je bij aan een beter milieu door minder drinkwater te gebruiken, maar het spaart ook je portemonnee en zorgt voor gezondere planten en groenten. Het is een simpele en effectieve manier om water te besparen en de natuur te ondersteunen. Als je dus nog geen regenton hebt, is het zeker het overwegen waard om er een aan te schaffen. Jouw planten en het milieu zullen je dankbaar zijn!

Je houd misschien ook van..