Succesvol Moestuinieren

5 snelgroeiende groenten om jaarrond te telen

Snelgroeiende gewassen

Binnen 60 dagen oogsten, ook als het officiële seizoen al voorbij is? De meeste moestuinen worden in de herfst leeg gehaald en klaar gemaakt voor het volgende seizoen. Maar er zijn alternatieven: de 5 ultieme snelgroeiende groenten om ook buiten het seizoen snel te telen.

Groenten die je ieder seizoen kunt telen en al binnen 2 maanden kunt oogsten. Ideaal als toevoeging aan bijvoorbeeld de Victory Garden. Vijf snelgroeiende gewassen die het goed doen in koelere omstandigheden zijn spinazie, paksoi, sla, bieten en radijs.

Veel soorten hebben warmte en relatief veel tijd nodig om oogstbare vruchten te leveren. Maar deze 5 groenten doen het ook goed buiten de zomerperiode en oogst je al binnen twee maanden. Naast deze vijf gewassen geven we ook tips om je te wapenen tegen winterse weersinvloeden.

Risico’s met snelgroeiende gewassen buiten het zomerseizoen

Een groeitijd van 100 dagen is niet vreemd bij bijvoorbeeld tomaten en pompoenen. Deze soorten hebben veel direct zonlicht nodig, en het kost een tijdje om een sterke plant te groeien die de vruchten kan dragen. Maar er zijn een aantal snelgroeiende soorten die juist blij worden van koelere temperaturen en die je al in korte tijd kunt oogsten. Deze gewassen staan er over het algemeen om bekend om snel door te schieten bij hogere temperaturen. Daarom zijn deze ideaal om in het vroege voorjaar of najaar te telen. Wil je dus je tuinseizoen verlengen, kies dan eens voor deze gewassen om langer uit eigen tuin te kunnen eten.

Bieten rood

Bij het moestuinieren in de koelere seizoenen zijn er altijd een aantal risico’s om rekening mee te houden. Ook al kunnen de gewassen goed tegen koeler weer, kletsnatte grond is maar voor weinig gewassen bevorderlijk. Je zou er dus bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om te telen in moestuinzakken of potten. Deze kun je ook makkelijk binnen pakken als er vorst verwacht wordt. Teel je wel in de volle grond, bescherm dan de gewassen tegen extreme weersinvloeden. Gewassen kun je tegen vorst beschermen door vliesdoek of stro te plaatsen. Ook wind kan schadelijk zijn voor je planten. Kies daarom altijd voor een beschutte plaats om de gewassen te telen.

Spinazie

Wellicht de meest gebruikte groente in de moestuin buiten het hoogseizoen is spinazie. Dit gewas staat er om bekend beter te groeien onder koelere temperaturen. Doorschieten zal nauwelijks gebeuren omdat de dagen korter zijn en de temperaturen niet te hoog worden. Gebruik voor teelt buiten het hoogseizoen scherpzadige rassen (zoals Butterflay). Deze gewassen groeien namelijk snel en kunnen beter tegen koud weer. Gebruik deze rassen niet voor de zomer, omdat ze bij hogere temperaturen sneller doorschieten. Kies dan voor rondzadige rassen zoals Nores.

Spinazie

Paksoi (Bok Choy)

Eet je veel roerbakgerechten? Kies dan zeker voor het snelgroeiende gewas Bok Choy in de moestuin. Deze knapperige maar malse groente heeft een korte oogsttijd en houdt van koelere temperaturen. Al binnen 30 dagen kun je starten met oogsten. Dan kies je voor de babyplant. Wil je liever een iets grotere plant, dan kun je al binnen zes weken starten met oogsten. Paksoi valt onder de koolsoorten en houdt ook van koelere temperaturen. Let bij dit gewas wel op dat de kans op doorschieten het hoogst is in februari. Hou hier dus rekening mee met de planning. Zaaien in februari kan natuurlijk wel, voor een oogst in het vroege voorjaar.

Sla

Sla, en dan met name ijsbergsla of losbladige sla, kun je heel lang telen. Starten met de teelt kan al vanaf januari in de moestuin. Het oogsten kan al binnen twee maanden in de zomer. In de koudere omstandigheden heeft de sla over het algemeen een week of twee langer nodig om oogstklaar te zijn. Omdat sla bij koelere temperaturen minder snel doorschiet is dit een ideale optie voor de voorjaars- of najaarstuin. Beperk je vooral niet alleen tot ijsbergsla, maar ontdek welke soorten je allemaal buiten het hoogseizoen kunt telen, het zal je verrassen hoeveel mogelijkheden er zijn!

Sla

Bieten

Bieten kom je in veel moestuinen tegen, en niet zonder reden. Al vanaf het vroege voorjaar tot het vroege najaar kun je deze gewassen planten. Bieten zijn allang niet meer alleen rood: ze zijn tegenwoordig in veel verschillende kleuren verkrijgbaar. Sommige soorten van dit gewas hebben een extra korte oogsttijd: deze kun je al vanaf 50 dagen oogsten.

Radijs

Wil je echt snel kunnen genieten van je eigen teelt, kies dan voor radijs. Deze groente is echt snelgroeiend: al binnen vier tot zes weken kun je radijs oogsten. Ook heeft de radijs weinig ruimte nodig: op 2,5 centimeter afstand leveren ze al een prima oogst op. Extra voordeel is dat de hele plant eetbaar is: zowel de knol als het loof kun je gebruiken in je gerechten. Wil je in het koelere seizoen radijs telen, kies dan voor snelgroeiende rassen zoals Scarlet Globe of Cherry Belle.

Welke groenten zijn winterhard?

Er zijn een aantal gewassen die prima in de winter kunnen overleven. Bij al deze gewassen geldt dat bescherming bijzonder belangrijk is. Denk bij wintergewassen aan kolen, wortels, rabarber en spruiten.

Hoe gebruik je vliesdoek om planten te beschermen?

Vliesdoek is ideaal voor het beschermen van de gewassen tegen weersinvloeden. Zorg er voor dat de randen goed vast zitten. Gebruik hier bijvoorbeeld een rij stenen voor. Drapeer het doek over de gewassen, zonder verdere ondersteuning. Zo voorkom je dat de wind er grip op kan krijgen en het doek kan wegwaaien of scheuren.

Hoe voorkom je plassen water in de moestuin?

In de winter moeten we rekening houden met grote hoeveelheden regenwater. Om te voorkomen dat de gewassen gaan schimmelen kun je kiezen voor verhoogde bedden. Zorg altijd voor een goede bodemstructuur zodat het water zo veel mogelijk afgevoerd wordt.

Om het seizoen nog meer te verlengen kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van een tuinkas. Hier lees je alle informatie over het starten met moestuinieren in een tuinkas.

Je houd misschien ook van..