Succesvol Moestuinieren

Vermicompost: maak je eigen wormenbak!

Maak je eigen wormenbak

Als je zelf wilt starten met vermicomposteren dan heb je een wormenbak nodig. Deze zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Maar je maakt ze ook makkelijk zelf.

Kant en klare wormenbakken zijn vaak groot van formaat en behoorlijk prijzig. Voor een paar tientjes maak je zelf eenvoudig je eerste wormenbak.

Om succesvol te vermicomposteren heb je een geschikte wormenbak nodig. Niet alle bakken zijn goed om te gebruiken, dus we geven je handige tips om makkelijk en snel van start te gaan.

Ben je nog niet bekend met de mogelijkheden van vermicomposteren? Start dan bij dit artikel en kom alles te weten over het makkelijk zelf composteren met behulp van een wormenbak!

Benodigdheden

Wil je geld besparen en zelf een wormenbak maken? Dat kan! Al met een paar tientjes heb jij zelf binnen no time een geschikte wormenbak. De beste temperatuur in de wormenbak ligt tussen de 15℃ en 26℃. In deze temperatuur functioneren de wormen optimaal en zullen zij zich succesvol vermenigvuldigen. Bedenk dus vooraf goed waar je de wormenbak gaat plaatsen zodat je hier het formaat van de wormenbak op af kunt stemmen.

Maak je eigen wormenbak

Om te kunnen starten met het maken van een wormenbak ben je een aantal materialen nodig. Deze haal je bij het tuincentrum, bouwcentrum of de budgetwinkel. Je hebt nodig:

  • 1 of 2 bakken (niet doorzichtig en minimaal 20 liter inhoud), afhankelijk of je een losse bak wilt of een toren
  • Passend deksel
  • Opvangbak of ruim deksel om onder de onderste bak te plaatsen
  • Boormachine
  • Kleinste boor die je hebt of kunt vinden

Zo maak je zelf een wormenbak

Kies voor een plastic bak, niet doorzichtig, dit werkt het makkelijkste. Om het juiste resultaat te bereiken kies je voor een inhoud van minimaal 20 liter. Deze zijn al voor een paar tientjes verkrijgbaar. Wil je een grote wormenbak maken, kies dan voor een bak van bijvoorbeeld 45cm breed, 60cm lang en 45cm diep.

Bedenk vooraf hoeveel voeding je de wormenbak kunt geven. Je wilt geen overschot geven aan de wormen, maar een tekort aan voeding vormt ook een probleem voor de wormen. Laat je dus niet verleiden tot een te grote bak die je niet zou kunnen onderhouden en wees realistisch in de aanschaf van de bak(ken).

Een wormenbak kan ook van hout zijn. Let wel op dat je nooit cederhout gebruikt voor een wormenbak. Dit hout bevat namelijk antimicrobiële eigenschappen.

Maak je eigen wormenbak

Wil je een toren maken? Kies dan voor stapelbare bakken. Een toren zal ook helpen bij het makkelijker oogsten van het materiaal. Maak deze bakken allemaal gelijktijdig klaar, maar begin straks met het vullen in één bak.

Boor, met de kleinste boor die je hebt, verschillende gaten in de bovenste rand van de bak. Hou hierbij maximaal 1 cm diepte vanaf de rand aan. Deze gaten zorgen voor genoeg frisse lucht in de bak zodat de wormen kunnen overleven en helpen bij het ontbindingsproces van de afvalresten. Plaats je de gaten lager, dan kan het zonlicht makkelijker in de bak komen. Regenwormen houden niet van licht en komen daardoor minder makkelijk aan de oppervlakte om de voeding te consumeren. Maak ook nooit gaten in het deksel! Zo blijft licht buiten en vocht binnen. Boor de gaten rondom op iedere 2,5 cm.

Om er voor te zorgen dat de wormen kunnen overleven is een luchtvochtigheid van 80% nodig. Boor daarom in de bodem 6 tot 10 gaten van maximaal 0,5cm breed. Zo kan het overtollige vloeistof weglopen. Zorg voor een deksel of andere opvangbak onder de bak om de vloeistof op te vangen. Zet de wormenbak nooit direct op de grond! Zo blijft overtollig vocht binnen en wordt de wormenbak te nat. Zet de wormenbak daarom op een onderstel, of maak deze makkelijk zelf met een rand van bijvoorbeeld stenen.

Voeg geen aarde toe aan de wormenbak. Epigeïsche regenwormen leven op organisch materiaal, niet op aarde. Een betere keuze is dus een dek van bladeren, versnipperd papier of kokos. Pas bij bladeren wel op dat er geen vliegeneieren meekomen, deze wil je niet in de wormenbak. Kies je voor kranten, leg dit dan eerst een kwartier te weken in water. Zo kan het materiaal doordringen van vocht, wat helpt de vochtigheid van de bak op peil te krijgen en houden.

Heb je de gaten geboord en de wormenbak op de juiste plek gezet? Dan wordt het tijd om de wormenbak te installeren. Hoe je dit het beste doet lees je in dit artikel. Hier lees je alle informatie over geschikte materialen, de juiste regenwormen en het proces van vermicomposteren.

Maak je eigen wormenbak

Is het materiaal klaar om te oogsten? Dan pas plaats je pas de tweede bak boven op de eerste. Vul deze opnieuw zoals beschreven in dit artikel en stop met voeren in de eerste bak. Op deze manier zullen de wormen omhoog klimmen naar de tweede bak, zodat je de eerste zonder teveel moeite kunt oogsten. Neem wat vermicompost uit de bak en plaats dit in de nieuwe bak of volgende laag. Dit materiaal bevat namelijk al de micro-organismen die je nodig hebt in de wormenbak en helpt het proces dus weer opnieuw op te starten.

Kies je voor deze wormenbak-toren en zitten er kiertjes tussen de twee bakken in? Dicht deze dan af! Dit houdt zowel het licht tegen waar wormen niet van houden en het voorkomt de aantrekking van fruitvliegjes. Gebruik voor het afdichten een vod van katoen of badstof om eventuele kiertjes te voorkomen.

Een wormenbak aanschaffen

Kies je toch liever voor de aanschaf van een wormenbak? Je hebt het wellicht al gezien: in de wereld van wormenbakken is veel keus. Je kunt kiezen voor een grote machine met afvoersysteem (prijzig), een hangende tas-constructie en de gestapelde variant met meerdere lagen. Hou er bij deze ‘torens’ rekening mee dat de vochthuishouding een uitdaging kan zijn.

Hoe lang duurt het voordat de compost geoogst kan worden?

Gebruik je een bak van gemiddelde grootte dan duurt het zo’n 4 tot 6 maanden voordat je kan gaan beginnen met oogsten. Je weet wanneer de compost klaar is als er een pluizige laag te zien is op het donkere, aardeachtige materiaal.

Hoeveel bakken heb ik nodig voor een wormenbaktoren?

Je hebt in ieder geval 2 bakken nodig: een bak voor het organisch materiaal en de wormen en een bak of deksel om het overtollige vocht op te vangen. Een derde bak is aan te raden om de nieuwe laag voedingsstoffen in te doen zodat de bestaande bak geoogst kan worden.

Nu je weet hoe je zelf een wormenbak kunt maken wordt het tijd om de opstart van de bak onder de loep te nemen. Een goede voorbereiding is het halve werk. Voorkom de meest gemaakte beginnersfouten en lees alles over mogelijke problemen in de wormenbak in dit artikel.

Je houd misschien ook van..