Succesvol Moestuinieren

Problemen in de wormenbak

Problemen in de wormenbak

Wil je de wormenbak gezond houden, dan is het regelmatig controleren van de bak van cruciaal belang. Het komt zelden voor, maar het kan eens gebeuren dat je een probleem opmerkt in de wormenbak.

Er zijn een paar indicatoren dat er een probleem is in de wormenbak. Stank, regenwormen die willen vluchten, schimmel, vliegjes en muggen zijn hier voorbeelden van.

Heb je één van deze problemen gesignaleerd in de wormenbak? Wormen zijn levende dieren en zullen minder gaan presteren of uiteindelijk sterven als de omstandigheden niet goed zijn. Daarom is het belangrijk dat je hier zo snel mogelijk een oplossing voor vindt. We zetten de oorzaken en oplossingen op een rij.

Stank in de wormenbak

Stinkt de wormenbak? Dat kan aan verschillende dingen liggen. Controleer ten eerste of de afvoergaatjes niet verstopt zijn onder aan de bak. Kan het overtollige vloeistof nog goed aflopen? Als dit blijft liggen kan er een nare geur ontstaan. Zorg er altijd voor dat de wormenbak verhoogd is en er een opvangbak onder de wormenbak aanwezig is om het overtollige vloeistof af te laten lopen.

Een tweede punt om te controleren is het voedsel. In de meeste gevallen begint de bak te stinken als het voedsel te lang ligt en begint te rotten. Verwijder voedsel wat er te lang ligt en waar de wormen niet van eten. Wacht een paar dagen, voeg dan een nieuwe laag voeding toe en dek deze altijd af met bruin materiaal. Zo voorkom je geurtjes en fruitvliegjes in de wormenbak.

Problemen in de wormenbak

Vluchtende wormen

Als de wormen aan de zijkant en het deksel zitten is dit een moment om direct actie te ondernemen. Wormen zitten het liefst begraven tussen organisch materiaal, dus wanneer ze niet in de hoop zitten is er iets flink mis.

Controleer eerst de hoeveelheid vermicompost in de wormenbak. Is deze laag te diep? Daar willen de wormen namelijk niet meer in zitten waardoor ze deze ontvluchten. Oogst de vermicompost en zorg voor een flinke laag organisch materiaal.

Een andere oorzaak kan zijn dat de bodembedekking te zuur is. Dit kan voorkomen als er (teveel) zure afvalstoffen in de bak zitten. Geef absoluut geen citrus (zoals citroen of sinaasappel). Ook kokos kan dit veroorzaken. Voeg voor de zekerheid gemalen eierschalen en versnipperd krantenpapier toe aan de wormenbak. Dit zal de zuurgraad in de bak verlagen.

Fruitvliegjes of muggen

Vliegende insecten in de wormenbak? Dit is een teken dat je of teveel voedsel gegeven hebt óf het voedsel niet diep genoeg begraven hebt. Ook bedorven voedsel trekt vliegen en muggen aan. Zorg er daarom altijd voor dat je de voeding zo klein mogelijk snijdt voordat je het in de wormenbak doet. Verwijder in eerste instantie zo veel mogelijk voeding uit de bak. Wacht een dag of twee en geef dan pas weer verse voeding. Graaf het dieper in dan gebruikelijk en dek het goed af met een laag bruin materiaal. Om de vliegjes te verwijderen kun je ook gebruik maken van een vliegenval.

Schimmel in de wormenbak

De wormenbak is een ideale plek voor schimmel om te groeien: vochtig, donker en enigszins zuur door het bedorven voedsel. Schimmel is dan ook niet per definitie slecht in de wormenbak, vooral niet in de opstartfase wanneer de wormen nog niet toegevoegd zijn. Is de wormenbak al enige tijd gevuld, niet te nat maar heb je toch veel schimmel in de bak? Dat is een teken dat de bak te zuur is. Haal de bak leeg, reinig deze goed en vul deze vervolgens opnieuw. Voorkom citrusvruchten in de bak en zorg voor een goede laag bodembedekking voordat je de bak opnieuw opstart.

Problemen in de wormenbak
Stinkend water uit de wormenbak?

Overtollig water wat uit de wormenbak komt stinkt behoorlijk. Dit vocht wordt ook wel percolaat genoemd. Het kan zouten, zuren en ziekteverwekkers bevatten die slecht zijn voor de planten. Dit vocht wil je dus niet in de moestuin gebruiken! Is het een donkere vloeistof wat niet stinkt, dan is het veilig te gebruiken in de tuin.

Komt er vocht uit de afvoergaatjes?

Dat kan kloppen! Het overtollige vocht wordt via deze gaatjes afgevoerd en dit hoeft geen probleem te zijn. Pas wanneer de gaatjes verstopt zitten en het vocht zich ophoopt in de bodem wordt het tijd om hier mee aan de slag te gaan. Zorg voor voldoende afvoergaatjes en voeg eventueel wat krantenpapier of hout toe om het vocht op te nemen.

Zijn de wormen niet actief?

Dat is over het algemeen een goed teken! Zodra de wormen minder actief worden en minder eten is dit een teken dat het tijd wordt om te oogsten. Zo maak je weer ruimte in de wormenbak voor een nieuwe laag organisch materiaal en voeding, zodat de wormen weer aan het werk kunnen.

Net als mensen zijn wormen levende organismen. Je wilt ze dus blij en tevreden houden zodat je uiteindelijk het beste resultaat krijgt. Voorkom zo veel mogelijk problemen in de wormenbak en mocht je ze toch krijgen, los dit dan zo snel mogelijk op. Voor een complete handleiding voor het starten en onderhouden van een wormenbak lees je hier verder (DOORLINK: ).

Je houd misschien ook van..