Succesvol Moestuinieren

Een complete gids voor het behandelen van wortelrot

Wortelrot

Misschien heb je wortelrot al eens meegemaakt bij een potplant. Maar weinig mensen weten dat wortelrot ook in de volle grond in de moestuin kan voorkomen. Zonder de juiste zorg kan dit de ene na de andere plant infecteren. Gelukkig is er een snelle oplossing beschikbaar.

De oorzaak van wortelrot is een schimmel die in vochtige omstandigheden geactiveerd wordt. Zonder snel ingrijpen kan het de wortels van planten vernietigen en uiteindelijk de ondergang van de plant betekenen.

Wortelrot

Wortelrot is een veelvoorkomend probleem bij planten en kan leiden tot aanzienlijke schade aan de tuin en gewassen. Het is belangrijk om te begrijpen wat wortelrot veroorzaakt, hoe het te herkennen en hoe het te voorkomen. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over wortelrot bij planten.

Wat is wortelrot?

Wortelrot is een veelvoorkomende plantenziekte die wordt veroorzaakt door schimmels, waarbij de wortels van de plant worden aangetast. Het kan leiden tot verminderde groei en uiteindelijk tot de dood van de plant als er niet snel ingegrepen wordt.

Wortelrot kan optreden bij verschillende plantensoorten, zowel in de tuin als in potten, en het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals overmatig water geven, slechte bodemdrainage en beschadigde wortels. In deze context is het belangrijk om te weten hoe wortelrot kan worden voorkomen, opgespoord en behandeld, om de gezondheid en groei van planten te bevorderen.

De oorzaak van wortelrot is een schimmel. De boosdoeners zijn soorten van de Pythium– , Phytophthora– , Rhizoctonia– of Fusariumschimmels. Deze schimmels groeien in vochtige omstandigheden. Het verplanten van aangetaste planten kan er dus ook voor zorgen dat de schimmel overgebracht wordt.

Wortelrot

Hoe herken je het?

Gewassen die aangetast zijn door wortelrot vertonen vaak dezelfde symptomen als planten met droogtestress. Dit komt omdat de wortels geen voedingsstoffen en vocht meer kunnen opnemen uit de grond.

De plant vertoont dwerggroei en verkleurde bladeren. Het lijkt alsof de plant verwelkt. Eerst zie je nieuwe scheuten afsterven en zonder ingrijpen volgt de rest van de plant snel. Haal je de plant uit de grond, dan zie je bruine wortels in plaats van een helder wit wortelgestel.

Een fruitboom met wortelrot zal rood tot zwart sap afgeven en in sommige gevallen zie je donkere verticale strepen op de boom.

Wortelrot

Wortelrot voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt zeker voor wortelrot.

Verklein de kans op wortelrot door ziekteresistente variëteiten te kiezen. Het is ongebruikelijk om ziekten tegen te komen bij F1 planten. Meestal wordt één van de ouderplanten specifiek geselecteerd op ziekteresistentie, waardoor deze eigenschap wordt doorgegeven aan de F1 zaden. Alles over de voor- en nadelen van F1 zaden lees je in dit artikel.

De grootste oorzaak van wortelrot is een te natte grond. Zorg er dus voor dat je niet te veel water geeft. Je kunt makkelijk controleren of het tijd is om water te geven. Controleer of de grond op een diepte van ongeveer twee centimeter nog vochtig is om te bepalen of het tijd is om water te geven. Als de grond droog is, is het tijd om water te geven. Als de grond nog vochtig is, heeft de plant nog genoeg water en is het niet nodig om bij te bewateren. Een druppelirrigatiesysteem kan ook een goede (maar kostbare) manier zijn om de waterhuishouding te regelen.

Wortelgestel

Heb je delen in de moestuin die lager liggen? Zorg dan in ieder geval dat de grond daar goed drainerend is. Graaf organisch materiaal onder zoals bladeren, mest of rijpe compost om de structuur van de grond te verbeteren. Je kunt er ook voor kiezen om perliet  te gebruiken om de drainage in de grond te verbeteren. In dit artikel lees je precies hoe je dat doet.

Kun je de grond niet verbeteren, kies dan voor verhoogde bedden met goed doorlatende grond om je gewassen op te kweken. Dit voorkomt stilstaand water rondom het wortelgestel.

Kom je er achter dat de grond te nat is? Dan kun je gaten in de grond maken om het overtollige water te laten verdampen. Pas hierbij wel op dat je de wortels niet beschadigt!

Let op! Er zijn fungiciden verkrijgbaar die wortelrot zouden oplossen. Zorg dat je weet welke schimmel het probleem veroorzaakt, zodat je het juiste middel kunt inzetten.

Is een plant met wortelrot nog te redden?

Bij kleinere planten die beginnende tekenen hebben van wortelrot kan er nog behandeling mogelijk zijn. Haal de plant uit de pot of volle grond. Snij de aangetaste delen van de wortels af. Vergeet niet om ook de afgestorven delen van de plant, zoals bladeren en stengels, te verwijderen. Gebruik hiervoor een schone snoeischaar en vergeet niet om de schaar na gebruik te reinigen en desinfecteren om verspreiding te voorkomen. Lees in dit artikel hoe je dit doet.

Plaats de plant in verse grond met goede drainage voor de beste kans op herstel. Wees voorzichtig met het opnieuw water geven. De plant is herstellende en komt langzaam weer terug op kracht. Geef liever vaker kleine hoeveelheden water dan ineens een flinke scheut.

Wortelrot

Als je nog genoeg gezonde delen aan de plant hebt dan is het wijs om stekken te nemen. Mocht de plant de wortelrot toch niet overleven, dan kun je verder kweken vanuit de stek. Gebruik steriele grond voor het planten van de stek.

Gooi vergane gewassen met wortelrot niet op de composthoop! Zo kan de schimmel uitbreiden door de compost en een groter gedeelte van de moestuin besmetten.

Wat zijn de meest voorkomende planten die vatbaar zijn voor wortelrot?

Alle gewassen die een goed doorlatende grond nodig hebben zijn vatbaar voor wortelrot. Een paar voorbeelden hiervan zijn tomaten, paprika’s, komkommer en wortels.

Kan wortelrot worden overgedragen van de ene plant naar de andere?

Ja, het kan worden overgedragen van de ene plant naar de andere, vooral als de bodemschimmel die wortelrot veroorzaakt nog steeds aanwezig is in de bodem. De schimmel kan zich verspreiden via gronddeeltjes, water of gereedschap dat niet goed is schoongemaakt tussen het werken met verschillende planten.

Wat zijn de symptomen van wortelrot?

Wortelrot doet denken aan dezelfde symptomen als watertekort bij planten: verwelking van de bladeren, verminderde groei, geelverkleuring van de bladeren, en een veranderde geur van de grond. Als de wortelrot ernstig is, kunnen de wortels verkleuren, zacht worden en beginnen te ontbinden.

Wortelrot kan een serieuze bedreiging vormen voor de gezondheid van je planten en de grond van de moestuin. Door te begrijpen wat het veroorzaakt en hoe het kan worden voorkomen en behandeld, kun je de planten beschermen en hun groei en gezondheid bevorderen. Volg de tips uit dit artikel zodat je kunt genieten van een gezonde en weelderige tuin!

Je houd misschien ook van..