Kleuren de bladeren aan je komkommerplant langzaam maar zeker geel? Teken dat er iets aan de hand is! Gelukkig is dit in de meeste gevallen makkelijk en snel op te lossen.
Gele bladeren aan een komkommerplant wijzen op een slechte verzorging, ongedierte of ziekte op de plant. Met consistente bewatering, voldoende voedingsstoffen en preventieve bestrijding red je de plant en geniet je dit jaar van je eigen verse komkommers.
Komkommerplanten hebben niet veel nodig, maar wel de basisbehoeften. In dit artikel geven we de meest voorkomende oorzaken van gele bladeren aan de komkommerplant en de bijbehorende oplossingen.
Basisverzorging van de komkommerplant
Iedere plant in de moestuin of tuinkas heeft een goede basisverzorging nodig. Een rijke grond, goede weersomstandigheden en regelmatige verzorging dragen bij aan het kweken van een gezonde plant.
Weet voordat je gewassen uitplant in de tuin welke basisbehoeften de plant heeft. Welke voedingsstoffen zijn noodzakelijk voor een goede groei? Hoeveel uren zonlicht zijn nodig en wat is de waterbehoefte van de plant?
De komkommerplant heeft een bodem nodig die rijk is aan stikstof, magnesium en kalium. Daarnaast is een goede drainage van de bodem cruciaal. Bij een te dichte grond loop je sneller kans op wortelrot door een ophoping van water rondom de wortels.
Wil je komkommerplanten in de volle grond kweken, zorg dan voor een plek op het zuiden of westen. Hier krijgt de plant genoeg zonlicht om tot volwassen plant uit te kunnen groeien.
De komkommer bestaat grotendeels uit water, daarom is regelmatige bewatering een must voor de plant. In de volle grond wil je iedere week water geven, in de tuinkas is dit een stuk vaker. Controleer vooraf hoe vochtig de bodem nog is voordat je water geeft. Je kunt dit makkelijk achterhalen door met een vinger in de grond te voelen. Is de grond op zo’n drie centimeter diepte nog vochtig? Wacht dan nog even met bewateren.
Los van te veel water kan ook het te dicht op elkaar planten zorgen voor problemen in de komkommerplant. Zorg dat er genoeg luchtcirculatie mogelijk is en plant de komkommerplanten niet dichter op elkaar dan 60 centimeter.
Oorzaken van gele bladeren aan de komkommerplant
De gele bladeren aan de komkommerplant kunnen verschillende oorzaken hebben. Maar het belangrijkste om te weten is dat de vergeling veroorzaakt wordt door een tekort aan chlorofyl in de bladeren. Chlorofyl is een natuurlijk pigment wat de bladeren hun groene kleur geeft. Bij een tekort van deze stof zal de kleur snel van groen naar geel veranderen.
De voornaamste reden van gele bladeren aan de komkommerplant is een teveel aan water. Je kunt de plant ook te weinig water geven: de plant laat dit zien door een bruine kleur aan de bladeren te geven. Als je de plant te veel water geeft dan verstikt uiteindelijk de grond. De zuurstof in de bodem is dan niet meer beschikbaar voor de wortels waardoor de problemen optreden. In sommige gevallen kun je het ook terugzien aan de vruchten: komkommers scheuren of barsten wanneer de plant te veel water krijgt. Dit komt omdat het weefsel van de vrucht uitzet door het wateroverschot.
Een andere oorzaak van gele bladeren is een tekort aan zonlicht. Met name de onderste bladeren van de plant verkleuren in dit geval als eerste. Zonlicht is noodzakelijk voor planten voor de fotosynthese. Zonder dit licht heeft de plant niet genoeg energie om te groeien.
Is de grond uitgeput? Dan kan de komkommerplant niet de noodzakelijke voedingsstoffen opnemen om uit te groeien tot volwassen plant. Ook dit zie je terug in de gele bladeren. Test voordat je de gewassen uitplant de bodemkwaliteit en zorg dat er genoeg voedingsstoffen aanwezig zijn voor de komkommerplant om in te kunnen groeien. In dit artikel lees je alle informatie over bodemtesten.
Problemen oplossen met gele bladeren
Heb je een zware grond waar je de komkommerplant in kweekt? Dan heeft de grond wat bewerking nodig. Voeg rijke compost toe en mix dit goed door de grond. Dit verbetert de bodemstructuur: de drainage wordt bevorderd en opslag van water rondom de wortels ga je op deze manier tegen.
De makkelijkste manier om problemen met gele bladeren op te lossen is te controleren of de bodem niet vochtig genoeg is. Controleer op zo’n 3 centimeter diepte nat? Dan heb je de plant te veel water gegeven. Stop met water geven en voeg eventueel wat rijke compost toe. Geef pas weer water zodra de grond droger is en herhaal dit wekelijks bij planten in volle grond en om de dag bij planten in de tuinkas.
Heb je een bodemtest gedaan en blijkt dat de bodem uitgeput is? Dan wil je waardevolle voedingsstoffen toevoegen aan de bodem. Voor komkommerplanten zijn stikstof, magnesium en kalium cruciaal. Stikstof zorgt voor de groene kleur in de bladeren maar kan wel makkelijk weggespoeld worden uit de grond. Voeg een rijke meststof toe aan de grond. Kies je voor een commerciële meststof hou dan de NPK-verhouding 25-15-15 aan. Alternatieven op deze commerciële meststoffen zijn gecomposteerde mest of koffiedik. Heb je een tekort aan magnesium in de grond, voed de plant dan met epsomzout. Dit kun je direct op de bladeren geven of in de grond rondom de plant. Hier lees je alles over de verschillende toepassingen van epsomzout.
Om energie in de plant om te zetten in glucose, wat noodzakelijk is voor de plant om te groeien, is zonlicht nodig. Komkommerplanten hebben minimaal 6 uren zonlicht per dag nodig, maar bij voorkeur 8 uren. Controleer of de plaats waar de planten staan niet geblokkeerd worden van licht door hoge bebouwing of hoge gewassen. Heb je de planten in een pot of bak? Verplaats deze dan naar een zonnige plaats. Heb je de planten in de tuinkas staan plaats dan extra verlichting.
De bladeren van een komkommerplant worden ook geel als de plant uitgegroeid is. Aan het eind van het groeiseizoen zie je dit vaak terug. Zorg er daarom voor dat je op tijd oogst en voorkom overrijpe komkommers.
Bacteriën en schimmels
Helaas is de komkommerplant niet resistent tegen ziekten en plagen. Als zich bacteriën of schimmels genesteld hebben op de plant dan zie je, naast de gele bladeren, ook vaak krullende bladeren, vlekken op de bladeren en misvormd fruit. Om dit te voorkomen kies je bij voorkeur een ziekteresistent ras om het risico zo veel mogelijk weg te nemen.
Snoei aangetaste bladeren van deze planten zo veel mogelijk weg. Is de hele plant aangetast, haal deze dan zo snel mogelijk uit de tuin om besmetting van andere planten te voorkomen.
Er zijn verschillende ziekten & plagen te identificeren op de komkommerplant. De meest voorkomende zijn:
– Bladluizen: bestrijd bladluizen met Neemolie. Hier lees je mogelijkheden om bladluizen te bestrijden.
– Valse meeldauw: witte of lichtgele vlekken op bladeren en stengels zijn vaak een teken van valse meeldauw. Voorkom het bewateren op de bladeren van de plant, verwijder onkruid en zorg voor voldoende luchtcirculatie rondom de plant. Hier lees je alles over meeldauw in de moestuin.
Ga je aan de slag met het verwijderen van aangetaste bladeren, reinig en desinfecteer dan altijd je snoeischaar. Zo voorkom je het overbrengen van ziekten en plagen op andere gewassen. In dit artikel lees je alles over het reinigen en desinfecteren van de snoeischaar.
In de regel hebben de komkommerplanten wekelijks water nodig. Groei je de plant in de kas dan is dit vaker; controleer dan dagelijks of er nog voldoende water beschikbaar is voor de plant. Geef niet te vaak water, dat zorgt voor bittere komkommers.
Gele bladeren aan de komkommerplant duiden op een probleem. Probeer eerst de oorzaak te achterhalen om zo de problemen op te kunnen lossen. Verwijder daarna de gele bladeren. Zo voorkom je dat de plant energie gaat steken in deze bladeren in plaats van in de vruchtvorming.
Komkommers die overrijp zijn kleuren geel. Zorg dus dat je de vruchten op tijd oogst. Andere oorzaken kunnen het mozaïekvirus zijn of een ernstig stikstoftekort wat de plant aangetast heeft. Dit zie je met name terug in vruchten die nog niet rijp zijn. In dit artikel lees je alle oorzaken en oplossingen van geel geworden komkommers.
Als de omstandigheden voor de komkommerplant niet optimaal zijn kunnen gele bladeren het gevolg zijn. Zorg dus altijd voor een goede bodemkwaliteit, de juiste weersomstandigheden en een goede ziekteresistentie bij het kweken van komkommers.