Succesvol Moestuinieren

Meeldauw in de moestuin?

Meeldauw in de moestuin

Een witte wazige laag over je gewassen? Grote kans dat je meeldauw in de moestuin hebt. Een schimmel die de plant, en dan met name de bladeren aantast.

Meeldauw zorgt voor een vermindering van de gezondheid van de planten. Het is lastiger voor de plant om voedingsstoffen op te nemen en de bladeren zullen uiteindelijk geel worden en verschrompelen.

Gelukkig is deze schimmelsoort makkelijk te bestrijden. Ook kun je maatregelen treffen om de groei van deze schimmel überhaupt te voorkomen. We vertellen je hoe.

Wat is meeldauw?

Meeldauw is een schimmelsoort en komt met name voor op de bovenste oppervlakken van de plant. Denk hierbij aan de bovenkant van het blad. In sommige gevallen kom je het ook tegen op de stengels of zelfs de bloemen van geïnfecteerde planten. Je herkent het aan een wit, poederachtige substantie op de plant. Het lijkt alsof er wit poeder op de bladeren gestrooid is.

De oorzaak

Meeldauw wordt veroorzaakt door schimmels die overleven in of op plantenresten of geïnfecteerde planten. Zo kan het dus ook makkelijk verspreid worden door de tuin. Op het moment dat je het signaleert in de tuin is het dan ook van belang om zo snel mogelijk actie te ondernemen om verdere verspreiding tegen te gaan.

In de meeste gevallen is de schimmel gastheerspecifiek. Dat betekent dat de schimmel niet snel overslaat naar andere soorten gewassen. Op dezelfde soort kan het dus wel snel overgedragen worden.

Meeldauw

Met name een hoge luchtvochtigheid veroorzaakt meeldauw. Tref je het dus op één soort gewas aan, dan kan het wel zo zijn dat binnen korte tijd ook andere soorten verschijnselen gaan vertonen. Hou de eerstkomende dagen de gewassen dus goed in de gaten.

Het verschil tussen echte en valse meeldauw

Echte meeldauw zie je het snelst. Deze tref je namelijk vooral aan op de bovenkant van de bladeren en eventueel op de stengels. Echte meeldauw is een poederachtige substantie, meestal wit of grijs van kleur. Valse meeldauw daarentegen signaleer je veel minder snel. Dit tref je namelijk vooral aan onder de bladeren. In plaats van een witte waas herken je deze soort aan gele of bruine kringvormige vlekken.

Meeldauw bestrijden

Gelukkig is meeldauw goed te bestrijden en over het algemeen niet dodelijk voor de plant. Moestuinplanten zoals komkommer, pompoen en meloen kunnen wel veel bladeren verliezen wanneer er niet snel ingegrepen wordt.

In eerste plaats is het belangrijk om de aangetaste bladeren te verwijderen. Let op: doe dit niet bij zaailingen. Deze plantjes zijn te teer en kunnen dan alsnog ten onder gaan. Na het verwijderen van de bladeren is het van belang om de plant in te sprayen tegen verdere verspreiding van de schimmel.

Zaailing lente

Een natuurlijke manier om van de meeldauw af te komen is het gebruik van Neemolie. Doordat er geen resistentie opgebouwd kan worden tegen Neemolie is dit een erg geschikt middel om te gebruiken. Maak een mengsel van 1 liter warm water met 1 eetlepel Neemolie (puur en koudgeperst) en 1 eetlepel (af)wasmiddel. Doe het mengsel in een spuit en zorg er voor dat de plant evenredig besproeid wordt. Doe dit niet in de hete middaguren om verbranding van de plant en bladeren te voorkomen. Herhaal het sproeien iedere week over een periode van vier weken.

Wil je een fungicide gaan gebruiken, kies dan voor een middel wat zwavel, dinocap, dithiocarbamaten, myclobutanil, triadimefon, triforine of thiofanaatmethyl bevat. Deze middelen zijn specifiek bedoeld voor de bestrijding van meeldauw. Test voordat je de hele plant of meerdere planten behandeld altijd eerst het middel op een klein stukje van het blad. Volg altijd nauwgezet de instructies op het etiket om het middel veilig te kunnen gebruiken.

Meeldauw voorkomen

  • Er zijn gewassen verkrijgbaar die resistent zijn tegen meeldauw. Heb je bijvoorbeeld een moestuin op het noorden dan is de tuin over het algemeen vochtiger, en dus meer vatbaard. Een resistent ras is dan het overwegen waard.
  • Meeldauw wordt met name veroorzaakt door vochtige omstandigheden, dus hou hier zo veel mogelijk rekening mee. Plant de gewassen ruim genoeg uit elkaar voor een goede luchtcirculatie rondom de gewassen.
  • Geef niet te veel water bij gewassen die gevoelig zijn voor schimmels. Deze gewassen vind je hier.
  • Verwijder aan het eind van het seizoen alle planten uit de tuin. Verwijder hierbij ook zo veel mogelijk van het wortelgestel. Vernietig de planten of gooi ze in de kliko, maar niet op de composthoop. Zo voorkom je infecties in het volgende groeiseizoen.
  • Plant de zaailingen niet te vroeg in het seizoen uit. De tuin is dan over het algemeen nog een stuk natter en is de kans groter dan schimmels zich gaan ontwikkelen op de planten.
  • De sporen worden verspreid door zowel water als luchtstromen. Wees dus voorzichtig met bewateren en geef de planten altijd water aan de stam en niet over de bladeren.

Reinig en desinfecteer de snoeischaar na het verwijderen van aangetaste bladeren om verdere verspreiding te voorkomen! Lees hier hoe je dit doet.

Nat groen blad

Meest gevoelige planten voor meeldauw

Bijna alle planten kunnen last krijgen van meeldauw, maar een aantal staan er om bekend. Wees extra alert op tekenen van deze schimmel bij de volgende gewassen:

MeloenCourgette
PompoenSla
KomkommerAardappel
TomaatPaprika
DruifPeterselie
Wat is het verschil tussen meeldauw en schimmel?

Schimmel is een verzamelnaam van microscopisch kleine sporen. Meeldauw is een type schimmel, maar niet alle schimmels zijn meeldauw. In tegenstelling tot schimmel groeit meeldauw op vlakke oppervlakken. Schimmel dringt het oppervlak binnen, wat meeldauw niet doet.

Wanneer komt meeldauw tevoorschijn?

De sporen van meeldauw kunnen overwinteren. Hierdoor zie je het vaak vlak na het uitplanten van zaailingen opkomen. Voornamelijk bij vochtige omstandigheden zijn de sporen actief wat er voor zorgt dat het begin van het groeiseizoen de meeste meeldauw ontdekt wordt.

Kun je melk tegen meeldauw gebruiken?

De eiwitten in met name magere melk zorgen er voor dat de schimmel niet verder groeit. Maak een mengsel van 4 delen melk met 6 middel water en besproei hiermee de aangetaste planten.

Alhoewel het niet direct de plant zal afsterven is het wel slim om meeldauw zo snel mogelijk te verwijderen uit de tuin. Zo voorkom je verdere besmetting en kunnen de planten nog uitgroeien tot sterke gewassen met een rijkelijke oogst.

Je houd misschien ook van..