Succesvol Moestuinieren

Veilig Neemolie gebruiken in de moestuin

Neemolie veilig gebruiken

Virussen, schimmels en ongewenste diertjes biologisch bestrijden in de moestuin? Neemolie is een niet-toxisch middel wat je makkelijk kunt gebruiken zonder de vruchten te beschadigen.

Neemolie kan voor verschillende toepassingen gebruikt worden. In de moestuin, op kamerplanten en zelfs voor het gazon. Het beste resultaat bereik je preventief, maar ook ter bestrijding van virussen, schimmels en ongedierte kan Neem uitkomst bieden.

Terwijl het ongewenste virussen en schimmels bestrijdt is dit middel niet schadelijk voor nuttige insecten zoals wespen, vlinders, lieveheersbeestjes en bijen. En je maakt makkelijk zelf een mengsel om preventief of ter bestrijding je gewassen te beschermen!

Wat is Neemolie?

Neemolie is afkomstig van de Neemboom. In de volksmond wordt deze boom de Indiase sering (of Azadirachta indica) genoemd. Deze tropische boom vind je in tropische klimaten zoals in India en Zuidwest-Azië. De zaden van deze boom worden geperst waaruit de olie wordt verkregen.

Plantenspuit in kas

Neem wordt in verschillende middelen gebruikt. Denk hierbij aan cosmetica, pesticiden en zeep. De olie wordt in sommige gevallen zelfs gebruikt om de symptomen van psoriasis te verlichten. Het belangrijkste bestanddeel van neemolie heet azadirachtine. Daarnaast bevat dit middel gezonde vetzuren en omega 3. In de Ayurvedische geneeskunde wordt het gebruikt om de ontstekingsremmende werking.

Verschillende soorten Neem

De kleur van Neemolie kan verschillen van rood tot bruin en zelfs geel. De geur herken je snel; verschillende zwaveltonen met een geur die doet denken aan knoflook. Deze geur wordt door velen als niet prettig ervaren. Gelukkig ruik je het maar kort; voornamelijk tijdens het sproeien. Wil je toch de geur wat verdoezelen? Voeg dan een paar druppels etherische lavendelolie aan het mengsel toe.

Neem bestaat in verschillende vormen: olie, poeder en korrels. Met Neem zijn zo’n 200 soorten ongedierte te bestrijden, zoals meeldauw, luizen, spint, rouwvarenmuggen, mijten, tripsen, bladluizen, slakken, wortelrot, rupsen en witte vlieg. Niet alleen in de moestuin gebruik je Neemolie als pesticide, ook op kamerplanten en gazons kun je het middel veilig gebruiken. Naast de toepassing als pesticide wordt Neem ook gebruikt als fungicide. Het middel beschermt gewassen tegen schimmels zoals meeldauw, roest en bladvlekken. Insecten kunnen geen tolerantie of immuniteit ontwikkelen voor Neem. Daarom is het een prima middel om vaker te gebruiken.

Kamerplanten besproeien

Waarvoor wordt Neemolie in de moestuin gebruikt?

Neemolie wordt vaak in de moestuin gebruikt omdat het een biologisch middel is. De belangrijkste reden om deze olie te gebruiken is het bestrijden van schimmels, virussen en ongewenste diertjes in de gewassen. Anders dan bij chemische pesticiden werkt Neem niet direct, maar na verloop van tijd. De azadirachtine in de olie stoot insecten af en zorgt er voor dat de insecten zich moeilijker kunnen voeden. Dit bestanddeel verstoort namelijk het hormoonsysteem van insecten. Zo wordt het lastiger voor de diertjes om zich voort te planten. De insecten komen dus niet direct of na korte tijd te overlijden na contact met de olie. Dit is ook de reden dat Neemolie het meest effectief is bij de start van het kweekseizoen en vaak preventief gebruikt wordt. Door de vetzuren in de olie wordt Neemolie ook wel gebruikt als bladmeststof in de moestuin.

Hoe schadelijk is Neemolie?

Zoals gezegd wordt Neemolie gebruikt als pesticide en fungicide. Het middel is dus schadelijk voor schimmels, virussen en insecten. Hoe schadelijk is dit dan voor bijvoorbeeld huisdieren en mensen?

Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat Neemolie schadelijk is voor ongedierte, maar wel veilig is voor grotere dieren zoals zoogdieren en vogels. Wel is uit de tests gebleken dat dit middel schadelijk kan zijn voor vissen. Pas dus op met het gebruik van dit middel bij vijvers. Voor grotere huisdieren is Neemolie niet schadelijk. Het wordt in sommige gevallen zelfs gebruikt ter bestrijding van vlooien en teken bij honden en katten en zelfs paarden. 

De olie wordt ook wel plaatselijk gebruikt voor mensen. Bijvoorbeeld bij huidirritatie of een droge huid. Er wordt wel geadviseerd om op te passen bij gebruik tijdens de zwangerschap. Gebruik de neemzaden overigens niet in ter consumptie, deze zijn wel giftig!

In sommige gevallen kan huidirritatie optreden bij het gebruik van Neemolie. Draag daarom tijdens het sprayen altijd beschermende kleding en handschoenen. Was ook de vruchten van de bespoten planten goed af voordat deze bereid worden.

Zelf Neemolie maken

Neemolie maak je eenvoudig zelf. Zo weet je zeker dat er geen ongewenste toevoegingen in de olie verwerkt zijn. Gebruik altijd koudgeperste biologische Neemolie. Deze olie bevat namelijk hogere niveaus van de actieve ingrediënten. De aanbevolen verhoudingen vind je hieronder. Pas de hoeveelheid aan op het aantal te behandelen planten, want het mengsel kun je niet langer dan 24 uur bewaren.

Zorg altijd dat je koudgeperste en onbewerkte Neemolie gebruikt. Deze vind je bijvoorbeeld hier bij Bol.com in verschillende groottes.

Wat heb je nodig?

Bij preventief gebruik:

  • 1 theelepel Neemolie (puur en koudgeperst)
  • 1 theelepel afwasmiddel of wasmiddel
  • 1 liter warm water

Bij gebruik ter bestrijding:

  • 1 eetlepel Neemolie (puur en koudgeperst)
  • 1 eetlepel afwasmiddel of wasmiddel
  • 1 liter warm water
Plantenspuit roze

Voorbereiden

Meng eerst het water met het afwasmiddel. Voeg daarna langzaam, al roerend, de olie toe. Zo mengen de ingrediënten beter. Giet het mengsel vervolgens in een plantenspuit. Schud tijdens gebruik de spuit regelmatig zodat de vloeistoffen goed gemengd blijven. Test altijd eerst het mengsel op één blad uit. Spray het blad in en wacht 24 uur om te zien of er geen ongewenste reacties optreden.

Zo gebruik je Neemolie

Zodra het mengsel klaar is voor gebruik spray je de gewassen grondig in. Niet alleen de bovenkant van de bladeren maar ook de onderkant, stam en de grond rondom de plant.

De olie kan bij lagere temperaturen (onder 20°C) gaan stollen. Verwarm in dat geval eenvoudig de olie om het weer vloeibaar te krijgen. Zorg wel dat de temperatuur lager blijft dan 30°C om te voorkomen dat de werking van het middel aangetast wordt.

Neemolie effectief gebruiken

Neemolie is veilig te gebruiken op de moestuingewassen. Spray het mengsel bij voorkeur op de bladeren, het middel werkt namelijk het best als bladspray. Bladetende insecten krijgen zo snel het middel binnen waardoor je de beste resultaten krijgt. Wanneer je merkt dat er ongedierte in de moestuin of een specifiek bed aanwezig is dan wil je de behandeling wekelijks herhalen.

Door het biologische karakter van de olie wordt dit ook snel weer afgebroken door zonlicht en microben, daarom is de behandeling veilig wekelijks te herhalen. Hou bij de behandeling rekening met het ritme van het ongedierte. Insecten komen over het algemeen ’s morgens of ’s avonds uit hun schuilplaats om te eten. Het sprayen van de gewassen doe je dan ook het best in de ochtend- of avonduren.

Bak zaailingen besproeien

Heb je last van mieren? Strooi dan pure Neempoeder bij de paden waar de mieren zichtbaar zijn. In plaats van Neempoeder kun je hiervoor ook diatomeeënaarde gebruiken.

Aangetaste fruitbomen en groentegewassen behandel je bij voorkeur iedere twee weken met het Neemolie mengsel.

Neemolie buiten het seizoen gebruiken

Je kunt Neemolie ook gebruiken buiten het hoogseizoen. Bij koud weer kun je de overwinterende (fruit)bomen insprayen om overwinterende insecten en hun larven te bestrijden. Vergeet hierbij ook niet om de bodem rondom de bomen te behandelen met het middel om zoveel mogelijk insecten te bereiken.

Neemolie kan schadelijk zijn voor tere planten: gebruik het dus niet op zaailingen of in direct zonlicht!

Is Neemolie schadelijk voor groenten en fruit?

Neemolie is niet giftig voor planten, groenten en fruit. Probeer wel zo veel mogelijk de plant te behandelen en de vruchten te ontzien. Is er toch Neemolie op de vruchten gekomen spoel deze dan kort na met water omdat de vruchten wel vettig kunnen worden van de olie.

Kun je Neemolie ook op de grond gebruiken?

Neemolie is ook effectief tegen ongedierte zoals slakken en vliegen. In dit geval wil je de olie het best gebruiken op de grond. Spray de grond rondom de stam ongeveer tweewekelijks voor het beste resultaat.

Hoe lang is Neemolie houdbaar?

Mits goed bewaard kan Neemolie lang mee gaan. Bewaar de olie altijd op een koele, donkere plaats. De koelkast is hiervoor een prima optie. Op deze manier opgeslagen is Neemolie 9 tot 12 maanden houdbaar.

Neemolie heeft dus verschillende toepassingen. Gebruik het ter preventie, ter bestrijding of als bladmeststof. En het fijne? Neemolie is betaalbaar, gebruiksvriendelijk en als bestrijdingsmiddel makkelijk zelf te maken!

Je houd misschien ook van..