Succesvol Moestuinieren

Composthoop te koud?

Composthoop koud

Merk je dat de composthoop niet verteert? Grote kans dat de hoop niet op de juiste temperatuur is. De ideale temperatuur in de compostbak is 65°C. Is de hoop kouder, dan is de kans klein op goed afgewerkte en waardevolle compost.

Een composthoop die te koud is wijst op het niet (volledig) verteren van de aanwezige materialen. De combinatie van groene en bruine materialen zorgt voor een goede werking van de composthoop. Is deze uit balans, dan worden microben voorkomen om het materiaal af te breken tot goede compost.

Een tweede probleem met een te koude composthoop is dat ziekteverwekkers en onkruidzaden niet vernietigd worden. Bij een niet goed verwerkte compost breng je dit dus terug in de moestuin. Tijd om uit te zoeken waarom de composthoop niet op temperatuur komt en hoe dit op te lossen.

Hoe een goede composthoop werkt

In dit artikel gaan we uit van de ‘reguliere’ composthoop. Dit wordt ook wel aërobe compostering genoemd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zuurstof. Een andere manier van composteren, de anaërobe manier, werkt zonder zuurstof.

Composthoop koud

De belangrijkste oorzaak van een goed werkende compostbak zijn micro-organismen. Deze micro-organismen functioneren door de aanwezigheid van koolstof, stikstof, zuurstof en water. Deze stoffen komen beschikbaar uit de materialen die aan de compostbak worden toegevoegd, de zogeheten bruine en groene materialen. Stikstof uit de groene materialen zoals fruit en etensresten, koolstof uit de bruine materialen zoals gras en houtsnippers.

Deze micro-organismen geven warmte af wanneer het proces van ontbinding van start gaat. Deze warmte is nodig om het composteren goed te laten verlopen. Hier zit dan ook direct het probleem wanneer de compostbak te koud is.

Wil je de basis van composteren begrijpen, lees dan dit artikel voor alle relevante informatie.

De composthoop op temperatuur krijgen

De compostbak blijft te koud omdat de micro-organismen hun werk niet doen. Zij hebben de vier voorwaarden nodig om aan de slag te gaan: zuurstof, koolstof, stikstof en water. Hier vinden we dan ook de mogelijke oplossingen voor het probleem.

Composthoop koud

Composthoop te klein

De meeste compostbakken die je in de tuin van een hobbyist vindt zijn te klein. Als de compostbak niet groot genoeg is heb je onvoldoende ruimte om warmte op te bouwen. Het advies is dan ook om een composthoop of compostbak van minimaal 1,5 meter hoog, breed en diep te gebruiken.

Inhoud niet in verhouding

Begin bij de inhoud van de compostbak. Bij een goed werkende composthoop is de verhouding bruin materiaal (wat koolstof vrijgeeft) en groen materiaal (wat stikstof vrijgeeft) ongeveer 50/50. Heb je in verhouding teveel groen materiaal? Balanceer de composthoop dan door het toevoegen van bruin materiaal en andersom.

Zijn de materialen in verhouding? Dan kan de oorzaak nog liggen bij zuurstof en water. Controleer eerst of de compostbak vochtig genoeg is. Een sponsachtige vochtigheid is prima voor de composthoop. Is de composthoop te droog, voeg dan extra vocht toe. Is de compostbak juist te nat, voeg dan bruin materiaal toe zoals karton of houtsnippers.

Tot slot kan het probleem zitten in een tekort aan zuurstof. Neem een hark of hooivork en keer de compostbak een aantal keer om. Zo voeg je extra zuurstof toe aan de composthoop. Zet de compostbak niet open om zuurstof toe te voegen: zo trek je fruitvliegjes en ander gedierte aan.

Compost toevoegen

Klinkt vreemd, maar is eigenlijk heel logisch. De micro-organismen die je in de composthoop wilt hebben komen uit de bodem onder de compostbak. Hebben zij geen mogelijkheid om in de compostbak te komen dan zal de hoop nooit op temperatuur komen. Daarom kun je als laatste optie afgewerkte compost toevoegen aan de composthoop. Deze compost bevat de nodige micro-organismen die je compostbak in werking zullen zetten.

Composthoop koud
Kun je composteren in de winter?

Het is een iets grotere uitdaging, maar composteren kan zeker ook in de winter. Plaats de composthoop op een zonnige plaats (terwijl deze in de zomer in de schaduw staat) en isoleer de bak. Door de bak op temperatuur te houden kunnen de micro-organismen aan het werk blijven. Isoleer de bak met karton, piepschuim of bubbeltjesfolie.

Kan teveel omkeren de temperatuur beïnvloeden?

Zeker! Keer je met regelmaat de composthoop om, dan kan de temperatuur dalen. Na iedere kering moet de composthoop weer op temperatuur komen. Wees dus voorzichtig met het te vaak omdraaien van de composthoop om de temperatuur op peil te houden.

Zorg er altijd voor dat de materialen die je toevoegt aan de compostbak klein zijn. Te grote brokken duren langer om verteerd te worden, wat ook een lagere temperatuur oplevert in de composthoop. Met deze tips heb je snel je bak op temperatuur en kun je gebruik maken van je eigen gemaakte zwarte goud in de moestuin!

Je houd misschien ook van..