Van de ene op de andere dag kunnen ze in de moestuin verschijnen: molshopen en -gangen. Een teken dat een mol zich heeft gevestigd in je tuin. Ook al zie je ze niet, mollen kunnen een heel scala aan gangen maken in de grond die flinke schade kunnen aanrichten.
Mollen zelf zijn niet schadelijk voor de moestuin, maar hun gangen kunnen wel problemen opleveren voor de gewassen. Wanneer wortels blootgesteld worden aan de lucht kunnen ze uitdrogen en de plant verpesten. Ook kunnen de gangen van de mollen gebruik worden door andere dieren die wel direct schade aanrichten aan gewassen.
Zorg er daarom voor dat je mollen zo snel mogelijk verwijderd uit de moestuin. Wij geven je verschillende tips om mollen te voorkomen én te vangen.
Klik direct naar wat je zoekt
Mollen in de moestuin
Mollen zijn carnivoren. Ze eten dus insecten en ander ongedierte wat je in de bodem vindt zoals wormen en larven. Hier zitten schadelijke insecten tussen zoals keverlarven, maar ook goede insecten zoals regenwormen en duizendpoten. Een mol eet gemiddeld de helft van zijn lichaamsgewicht per dag en kan dus in korte tijd een flinke hap nemen uit de aanwezige bodemorganismen.
De gangen die de mol maakt worden niet alleen door mollen gebruikt. Een nog groter risico is de muis. Muizen gebruiken de gangen om bollen en wortels te eten, iets wat de mol niet doet.
Als er dan toch een voordeel is van het hebben van mollen in de moestuin is dat de gangen die ze maken helpen bij de drainage van de bodem. Maar dat kun je beter in orde maken door er voor te zorgen dat de bodem gezond is, zodat je gewassen niet aangetast worden door wormen.
Herken molsgangen en molshopen in de moestuin
De meeste kans op mollen in de tuin is in de late winter tot en met het vroege voorjaar. De kans dat je er een in levende lijve ziet is erg klein. Mollen leven namelijk onder de grond en laten zich, vooral overdag, dus niet zomaar zien.
De meest voor de hand liggende indicator dat je een mol in de tuin hebt zijn molshopen. Een bergje grond, wat inzakt zodra je er druk op zet.
De mol graaft in feite twee soorten gangen. De diepe gangen, die liggen zo’n halve meter diep. De ondiepe gangen zijn diegene die je makkelijk indrukt vanaf de bovenkant. Deze gangen, die vaak maar eenmalig gebruikt worden, gebruikt de mol om voedsel te zoeken. Het feit dat deze ondiepe gangen maar één keer gebruikt worden is dan ook de reden dat je vaak veel molshopen en/of gangen vindt. De mol graaft zijn gangen snel, maar is op deze manier ook redelijk snel weer verdwenen uit een bepaald gebied.
Ondanks dat het gangenstelsel erg uitgebreid kan zijn is de kans klein dat je meerdere mollen in de tuin hebt. Mollen zijn geen kuddedieren en leven bij voorkeur alleen. Dit geeft een betere kans bij de bestrijding van de mol.
Het feit dat je mollen in de moestuin hebt geeft aan dat je een actief bodemleven hebt. Mollen worden aangetrokken naar vruchtbare bodems, waar met name regenwormen leven.
De molshopen kun je eenvoudig herkennen. Om er zeker van te zijn dat dit het werk is van een mol let je op de volgende punten:
- De molshoop heeft een vorm die doet denken aan een vulkaan
- Brokken aarde worden vanuit het midden naar buiten geduwd en vind je dus rondom de hoop, niet aan één zijde
- De molshoop bevat geen grof vuil
De problemen
In eerste plaats is het natuurlijk zonde van het aangezicht als dit verstoord wordt door molshopen. Het ziet er niet mooi uit, dat is een ding wat zeker is. Maar mollen in de moestuin kunnen voor meerdere problemen zorgen.
De mol eet de nuttige bodemorganismen. Regenwormen bijvoorbeeld. Deze zijn ontzettend belangrijk bij een goede bodemkwaliteit in de moestuin, dus het is belangrijk zoveel mogelijk wormen in leven te houden.
De gangenstelsels die de wormen maken hebben verschillende voordelen; drainage en beluchting van de grond. Maar, het werk van deze dieren kunnen met name jonge planten en fruitbomen flink aantasten. Komen wortels boven de grond te liggen, wat niet bijzonder is bij mollengangen, dan drogen ze uit. Met tot gevolg dat de plant het niet overleeft.
Tot slot zijn er andere dieren die dankbaar gebruik maken van de molsgangen. Muizen bijvoorbeeld. En al eet de mol niet direct van de wortels en planten in de tuin, deze muizen doen dat wel. Reden genoeg dus om mollen buiten de moestuin te houden.
Mollen voorkomen in de tuin
Bij het bestrijden van mollen worden veel adviezen gegeven om te voorkomen dat de mol in de tuin komt. Cayennepeper, bloemen en giftige zaden worden bijvoorbeeld genoemd. Deze remedies hebben hun werking niet genoeg bewezen om echt effectief te noemen. En zodra je een mol in de tuin hebt wil je niet langdurig testen voordat de mol eindelijk bestreden is. Kies daarom voor een van onderstaande opties om de mol effectief te voorkomen.
Barrière plaatsen
Wil je zeker weten dat mollen de moestuin niet in kunnen komen? Plaats dan een afdichtende barrière. Plaats een plaat of een rij stenen minimaal 0,75 meter diep in de grond. Hier kunnen mollen zeker niet doorheen.
Geuren
Mollen hebben een heel sterk reukvermogen. Dit kun je gebruiken in het bestrijden van deze dieren in je moestuin. Koffiedik is iets waar mollen absoluut niet van houden. Bijkomend voordeel is dat je koffiedik als meststof kunt gebruiken in de moestuin. Strooi dus makkelijk wat koffiedik in de gangen of in de opening van de molshoop om de mollen te verjagen. Of gebruik koffiedik preventief op de buitenste randen van de moestuin om te voorkomen dat mollen binnen komen.
Mollen vangen
Wil je er zeker van zijn dat de mol de tuin uit is? Kies er dan voor om een mollen vangkoker te plaatsen. Een mollenklem is ook een optie, maar het dier levend vangen en elders uitzetten heeft de voorkeur.
Vangen met water
Zonder vangkoker kun je het dier proberen te vangen met behulp van water. Mollen zijn kwetsbaar voor water en proberen hier zo snel mogelijk van te vluchten. Open daarom een molshoop, steek hier de tuinslang in en laat er water in lopen. Het kan even duren voordat de gangen voldoende water bevatten. De mol kan tevoorschijn komen uit een andere opening in de grond.
Vangen met vangkoker
Om een mol levend te vangen en elders uit te kunnen zetten heb je een vangkoker nodig. Bepaal, voordat je de kokers plaats, welke gangen actief zijn. Duw een aantal tunnels dicht en bekijk de volgende dag welke tunnels de mol weer heeft geopend. Hier plaats je de vangkoker in. Zorg dat de tunnel aan beide kanten open is en dicht de plek goed af. Het plaatsen van een plank kan hier bij helpen: zo weet je zelf ook de exacte locatie. Voorkom in ieder geval dat er licht op de koker valt. Heb je na een dag of vier nog geen mol in de koker? Dan is óf de tunnel niet meer in gebruik óf is de mol al vertrokken naar een ander deel.
Een mollen vangkoker werkt door middel van klapluikjes. Deze openen alleen naar binnen, waardoor de mol er niet meer uit kan. Een diervriendelijke manier dus om de mollen te weren uit de tuin. De mollenkoker met controlegleuven is handig om te controleren of er daadwerkelijk een mol in de koker zit zonder deze open te hoeven maken. Deze bestel je makkelijk online bij Bol.com.
Schade indammen
Heeft de mol al flink huisgehouden in je moestuin? Gelukkig hoeft het niet gelijk het einde te betekenen van je gewassen. Planten die door een ondiepe gang ‘opgetild’ zijn wil je zo snel mogelijk herstellen. De voornaamste reden dat de plant het niet zou overleven is het uitdrogen van de wortels door de vrijstelling aan de lucht. Duw daarom zo snel mogelijk de plant weer recht terug in de grond. Bedek de wortels goed met een laag grond en geef ruim water. Zo kunnen de wortels opnieuw verankeren in de bodem en verklein je het risico op blijvende schade.
Nee, mollen komen niet het huis binnen. Ze wonen in de grond en vinden daar hun voedsel, wat ze in een woning niet vinden. Je hoeft dus niet te vrezen dat de mol de woning binnenkomt.
In de regel zijn mollen niet schadelijk voor de tuin; integendeel. Ze zorgen voor een goede drainage en beluchting van de grond. Maar, het graven van de gangen kan de wortels van gewassen beschadigen. Daarnaast eten zij de nuttige bodemorganismen uit de bodem. Dat is de reden dat je mollen zo snel mogelijk weer uit de moestuin wilt hebben.
Op het moment dat je de eerste tekenen van deze dieren ziet is het raadzaam om zo snel mogelijk in te grijpen om te voorkomen dat je gewassen schade oplopen. Ook al verdwijnen ze meestal vanzelf uit de moestuin, andere dieren maken gretig gebruik van de gangen die zij achterlaten. Vergeet dan ook niet de tunnels dicht te drukken zodat de grond zich zo snel mogelijk kan herstellen en andere dieren er niet meer in kunnen. Met de tips in dit artikel weet jij precies hoe je snel en effectief de mollen voorkomt én bestrijdt.