Succesvol Moestuinieren

Kun je spinazie veilig invriezen?

Spinazie ingevroren

Eén van de groentesoorten waar je een grote oogst van kunt halen is spinazie. Met een korte oogsttijd van zo’n acht weken kun je in het hoogseizoen genoeg kweken om het hele jaar van te genieten. Maar dan is het wel handig om te weten hoe je spinazie verantwoord kunt invriezen.

Spinazie kun je in de vriezer gebruiken om later te gebruiken. Om zo veel mogelijk voedingswaarde te houden is het belangrijk om het invriezen zo snel mogelijk te doen. Wil je de spinazie op korte termijn gebruiken, dan kun je het onbereid invriezen. Om de spinazie het hele jaar te kunnen eten is het kort blancheren van de groente noodzakelijk.

Er zijn vele verschillende manieren om je groente langer te kunnen bewaren. Zouten, wecken en invriezen zijn hier voorbeelden van. In dit artikel leggen we je de manieren uit om spinazie veilig te kunnen bewaren in de vriezer.

Kan verkeerd invriezen schade veroorzaken?

Spinazie is ontzettend gezond. Het bevat kalium, antioxidanten, vitamine E, ijzer en caroteen. Maar, spinazie bevat ook een hoog gehalte oxaalzuur en nitraat. Deze twee stoffen kunnen schadelijk zijn bij verkeerd gebruik. Daarom is het van essentieel belang om de spinazie goed te bereiden voordat je het invriest. Tenzij je het op korte termijn gebruikt, wil je onderstaande stappen volgen om jaarrond veilig spinazie te gebruiken.

Spinazie invriezen

Spinazie invriezen

Begin met het wassen van de spinazie. Ook al gebruik je geen bestrijdingsmiddelen in de moestuin, aarde, sporen van (on)gedierte en bacteriën kunnen achterblijven op de oogst. Vul een bak of emmer met koud water en dompel de spinazie twee keer onder om het vuil er af te halen. Droog daarna de spinazie goed af.

Om de spinazie te drogen kun je gebruik maken van een slacentrifuge. Met een simpele draaibeweging haal je het vocht uit de spinazie. De centrifuge van Westmark heeft een handige schenktuit om het water af te gieten. Na gebruik kun je deze eenvoudig reinigen in de vaatwasser. Deze slacentrifuge is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com.

Heb je geen slacentrifuge? Leg dan de spinazie op een handdoek en dep droog met een tweede handdoek of keukenpapier.

Methode 1: Onbewerkt invriezen

Na het reinigen van de spinazie kun je de spinazie onbewerkt in een diepvrieszak doen. Zorg er voor dat je zo veel mogelijk lucht uit de zak knijpt. Gebruik je deze methode van invriezen? Gebruik de spinazie dan niet later dan 3 maanden na invriezen.

Methode 2: Blancheren

Wil je de spinazie langer kunnen bewaren, volg dan deze methode. Na het reinigen van de spinazie blancheer je de groente twee minuten. Breng hiervoor een ruime pan water aan de kook. Dompel de spinazie onder gedurende twee minuten. Haal daarna de spinazie uit de pan en leg het nog eens twee minuten in ijswater. Hierna droog je de spinazie zoals hiervoor beschreven.

Los invriezen

Je kunt nu diepvrieszakjes vullen met de hoeveelheid spinazie die je per keer of per persoon denkt nodig te hebben. Haal ook nu zo veel mogelijk lucht uit het zakje. Sluit de zakjes goed af en vergeet niet te labelen met de datum.

Gepureerd invriezen

Wil je de spinazie gebruiken voor een smoothie of in de soep? Pureer dan de spinazie met een klein beetje water en vries ze in een ijsblokjesmaker in.

Spinazie smoothie

Heb je de spinazie goed geblancheerd en luchtdicht ingevroren in de vriezer, dan is dit tot 12 maanden houdbaar. Heb je een aangebroken restant of heb je de spinazie niet geblancheerd, gebruik het dan binnen 3 maanden. Koel de spinazie direct na het blancheren af.

Bladgroenten verliezen snel hun voedingswaarde. Daarom wil je het zo snel mogelijk na bereiding invriezen. Controleer goed of de temperatuur in de vriezer laag genoeg is. Voor spinazie wordt een minimale temperatuur aangehouden van -18°C.

Het blancheerwater kun je (afgekoeld) gebruiken om planten water te geven. Of start je soep met deze bouillon van verse spinazie!

Hoe ontdooi je spinazie?

Zodra je de spinazie wilt gaan gebruiken haal je het uit de vriezer. Laat het in het diepvrieszakje zitten en leg dit in een bak koud water om te ontdooien. Eenmaal ontdooit kan de spinazie gebruikt worden.

Hoe weet je of de spinazie nog goed is?

Het is gelukkig niet lastig om te bepalen of de spinazie nog eetbaar is. Zodra het bedorven is krijgt het een andere kleur, zijn de bladeren slap en ruikt het zuur. Bij deze signalen kun je de spinazie beter niet meer eten.

Spinazie kun je niet alleen invriezen of direct eten, je kunt het ook wecken. Hier lees je alles over het wecken van groente en fruit. Zo eet je jaarrond gezond uit eigen moestuin!

Je houd misschien ook van..