Ben jij ook altijd te enthousiast met het zaaien van de zaden? Zit je dan vervolgens met teveel zaailingen die je vervolgens niet meer kwijt kunt in de tuin? Dan is het goed om vooraf te berekenen hoeveel planten je per persoon nodig hebt in de moestuin om het hele jaar je eigen vers geteelde groenten te kunnen eten.
Je kunt zelf makkelijk berekenen hoeveel planten je per gewas nodig hebt om het hele jaar van je eigen oogst te kunnen genieten. Bepaal aan de hand van onderstaand schema hoeveel opbrengst je per persoon nodig hebt en zaai op basis hiervan het benodigd aantal soorten!
Het is lastig om te bepalen hoeveel je moet zaaien om zowel tekorten als een overschot te voorkomen, die vervolgens op de composthoop belanden. Misschien maak je al jaarlijks een moestuinplanning om zo veel mogelijk opbrengst uit je tuin te kunnen halen. Maar heb je ook kritisch nagedacht over hoeveel planten je per soort nodig hebt om voor je hele gezin genoeg te hebben? Wij helpen je! Verminder je aankopen uit de supermarkt en eet meer en langer van je eigen vers geteelde groenten.
De moestuinplanning
Het opstellen van een moestuinplanning is veel meer dan alleen bepalen welke gewassen je waar wilt hebben staan. Hou je bijvoorbeeld ook rekening met zon- of schaduwrijke plaatsen? En plaats je kwetsbare planten zoals tomaten en aardappels jaarlijks op een andere plaats om ziekten te voorkomen?
Ook wil je vooraf weten wat voor type grond je in de moestuin hebt. Niet alle gewassen houden van zware kleigrond terwijl andere gewassen het hier juist goed op doen. In dit artikel vertellen we je hier meer over. Bepaal dus vooraf of de gewassen die je graag wilt telen geschikt zijn voor de grond in jouw moestuin, of dat je aanpassingen moet doen om deze planten te kunnen laten groeien.
Misschien heb je al eens eerder wat geteeld en weet je nog hoe groot de opbrengst hiervan was. Zo niet, dan helpen we je met onderstaand schema met het bepalen van het aantal planten die je per persoon wilt telen in de moestuin op basis van de verwachte opbrengst.
Blijf realistisch!
Blijf in het bepalen van het aantal gewassen altijd realistisch. Hoeveel ruimte heb je ter beschikking om te gebruiken? Hierbij kun je natuurlijk ook creatief moestuinieren en gebruik maken van extra bakken of potten. Heb je niet genoeg ruimte om voor het hele jaar te telen? Je hoeft niet van alle gewassen een gedeelte in te leveren. Een alternatief is om een gewas wat je graag uit eigen tuin eet volledig te telen, terwijl je andere groentesoorten bij de supermarkt blijft kopen. Een overweging in de gewassen kan natuurlijk ook de prijs zijn. Teel dan de duurdere groentesoorten zelf en haal de goedkopere groenten uit de supermarkt.
In het overzicht vind je het aanbevolen aantal planten per persoon om jaarrond uit eigen tuin te kunnen eten. Sommige gewassen zijn natuurlijk niet zo sterk dat ze het hele jaar vers blijven. Kijk daarom eens naar de mogelijkheden om je oogst te wecken. Zo verleng je de tijd dat je kunt genieten van je eigen teelt!
Kies altijd groenten, kruiden en fruit waarvan je weet dat je ze graag eet. Niets zo zonde als veel tijd en aandacht in de teelt te steken om er vervolgens achter te komen dat het toch niet gebruikt gaat worden. Kies dan liever voor wat extra voorraad van iets wat je zeker wel eet, dan dat je iets zaait wat niet gebruikt gaat worden.
Voor wie teel je?
Het schema geeft een gemiddelde waarde per persoon weer. Hierbij is uitgegaan van wat een volwassen persoon gemiddeld eet. Hou er dus rekening mee bij de berekening dat jonge kinderen en ouderen een stuk minder eten. Ook als je huisdieren hebt die mee-eten uit de moestuin dan wil je deze er extra bij berekenen.
Spreiding
Maak onderscheid per gewas: teel je voor de directe consumptie, of wil je de opbrengst bewaren voor een later moment?
Groenten zoals sla en meloen wil je het liefst zo vers mogelijk gebruiken. Zaai dan ook niet alles in één keer, maar spreid de teelt uit. Als je weet dat de teelt van zaaien tot oogsten acht weken duurt, gebruik dan de hele beschikbare periode om opnieuw te zaaien en op deze manier zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van de ruimte. Kweek je bijvoorbeeld bonen met het idee deze te conserveren? Dan kun je de maximale capaciteit tegelijkertijd gebruiken.
Hoeveel zaai je per persoon?
Gewas | Aantal planten | Opbrengst | Plantafstand |
Aardappel | 10 | 5-10 vruchten per plant | 30 cm |
Aardbei | 10-12 | 10-12 pond | 45 cm |
Andijvie | 2-3 | 3-6 pond | 20 cm |
Artisjok | 1-2 | 12 knoppen | 120 cm |
Asperge | 18 | 1-2 pond | 8 cm |
Aubergine | 2-3 | 8 vruchten | 60 cm |
Bieten | 18 | 8-10 pond | 8 cm |
Bloemkool | 2-3 | 10-15 pond | 50 cm |
Boerenkool | 5 | 4-8 pond | 30 cm |
Bonen (stok) | 3 | 5 pond | 10 cm |
Bonen (struik) | 4-8 | 5 pond | 10 cm |
Broccoli | 2-4 | 5 pond | 50 cm |
Erwten | 20-30 | 2-6 pond | 10 cm |
Groene kool | 5 | 10-25 pond | 60 cm |
Knoflook | 12-16 | 10-30 bollen | 10 cm |
Komkommer | 3-5 | 5-7 pond | 75 cm |
Koolraap | 5-10 | 8-30 pond | 15 cm |
Maïs | 15-20 | 1 à 2 per plant | 15 cm |
Meloen | 2-4 | 2-3 vruchten per plant | 100 cm |
Mosterd | 5-10 | 3-6 pond | 20 cm |
Okra | 3-5 | 5-10 pond | 35 cm |
Paprika | 3-5 | 20 pond | 30 cm |
Peper (heet) | 1-2 | 7-12 pond | 50 cm |
Peper (zoet) | 3-5 | 7-12 pond | 50 cm |
Pompoen (winter) | 1-2 | 50-100 pond | 100 cm |
Pompoen (zomer) | 1-2 | 10-80 pond | 100 cm |
Prei | 13-15 | 5-6 pond | 7 cm |
Raap | 5-10 | 8-12 pond | 15 cm |
Rabarber | 2-3 | 2-5 pond per plant | 15 cm |
Radijs | 20 | 5-8 pond | 3 cm |
Rode kool | 5 | 10-25 pond | 60 cm |
Rucola | 10 | 10-15 pond | 2 cm |
Selderij | 6 | 10-12 stengels per plant | 10 cm |
Sla | 10-15 | 10-15 pond | 7 cm |
Snijbiet | 2-3 | 7-10 pond | 30 cm |
Spinazie | 5-10 | 4-7 pond | 10 cm |
Spruiten | 3 | 6 pond | 50 cm |
Tomaat | 2-3 | 10-100 per plant | 100 cm |
Ui (bol) | 10-15 | 7-10 pond | 10 cm |
Ui (sjalot) | 15-20 | 2-12 kruidnagels | 15 cm |
Watermeloen | 1-2 | 8-40 pond | 120 cm |
Wortel | 30-40 | 10-15 pond | 5 cm |
Zoete aardappel | 10 | 15-20 pond | 30 cm |
Zonnebloem | 2-4 | 10-12 pond | 30 cm |
** Deze tabel geeft de gemiddelde opbrengst per soort aan. In sommige gevallen kan dit verschillen bij specifieke (en vaak de meer bijzondere) rassen.
Gemiddeld genomen heb je voor het telen van groente en fruit voor één jaar per persoon 50 vierkante meter grond nodig per jaar. Voor een gezin van vier (volwassenen) zou dus een moestuin van 200 vierkante meter volstaan. Bij een kleiner oppervlak kun je extra capaciteit creëeren door het gebruik van losse bakken of potten.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente per persoon per dag is 250 gram. Dit gemiddelde kan je helpen berekenen hoeveel groente je per soort wilt telen om het hele jaar van je oogst te kunnen genieten.
Hou bij het bepalen van het aantal gewassen altijd de volgende aspecten in het achterhoofd: voor hoeveel personen teel je, welke gewassen eet je ook daadwerkelijk, kunnen de gewassen succesvol groeien op de grond in jouw moestuin en bepaal welk deel van de oogst je direct wilt consumeren en wat je wilt conserveren om later te gebruiken. Met een goed doordachte planning kun je langer genieten van je eigen teelt en als fijn bijkomend voordeel je kosten in de supermarkt verminderen!