Succesvol Moestuinieren

Wanneer is het beste moment om rabarber te verplanten?

Rabarber

Rabarber: een plant die met weinig onderhoud een grote oogst kan opleveren. Niet voor niets een veel gezien gewas in de moestuin dus. Maar net als alle planten heeft ook de rabarberplant van tijd tot tijd aandacht nodig. Het verplanten van de rabarberplant zorgt voor een gezonde plant en een grote oogst.

Het verplanten van de rabarberplant is cruciaal voor het gezond houden van de plant. Zodra er kleine, dunne stelen verschijnen aan de plant is het tijd om te verplanten en eventueel te verdelen.

Natuurlijk wil je het beste uit de moestuin halen. Daarom nemen we je uitgebreid mee in het verplanten en verdelen van de rabarberplant. In dit artikel lees je alle tips en tricks om dit succesvol te doen.

Waarom zou je rabarber willen verplaatsen?

Er kunnen natuurlijk oneindig veel redenen zijn waarom je de rabarberplant wilt verplaatsen. De plant staat wellicht niet op de beste plaats, je gaat verhuizen of misschien wil je de tuin herinrichten. Maar er zijn ook praktische redenen om de plant te verplaatsen.

De rabarberplant vormt in de jaren een sterk wortelgestel en verschillende knoppen. Naarmate de wortels groter worden, wordt de beschikbare ruimte steeds kleiner. Als de ruimte te klein is, wordt de plant zelf steeds zwakker.

Na verloop van tijd kunnen de wortels knoestig worden. Ook dit heeft een nadelig gevolg op de opbrengst van de plant. Dit kun je makkelijk zien door kleine of dunne stelen aan de plant. Door te verplanten creëer je meer ruimte voor groei en sterkere wortels.

Daarom is het belangrijk om de plant met regelmaat te verplaatsen. Een goede richtlijn is het verplanten van de rabarberplant om de 5 à 6 jaar.

Rabarber verplanten

Het juiste seizoen kiezen

Als je de rabarberplant wilt verplaatsen is het goed om te weten in welk seizoen dit kan. Verplaats de rabarberplant nooit tijdens de groei! Kies in plaats daarvan voor het moment wanneer de plant in rust is.

Het beste moment om de rabarberplant te verplanten is na de oogst en vóór de nieuwe groei. Dit is ofwel in het vroege voorjaar, of in het vroege najaar.

Verplant je de rabarberplant in het vroege najaar, dan heeft de plant meer tijd om zich te vestigen. Zorg er wel voor dat je na de aanplant een laag van circa 3 centimeter stro rondom de plant legt. Dit helpt de plant te vestigen voordat de grond bevriest.

Rabarberplant

De rabarberplant voorbereiden

Een goede voorbereiding is key bij het verplanten van de rabarber. Kies altijd voor een plaats op de volle zon. Halfschaduw is eventueel een optie, maar de plant presteert het best bij veel zonlicht.

Zorg voor vruchtbare en goed doorlatende grond met veel organisch materiaal op de plek waar je de rabarber wilt planten. Wil je de rabarberplant op een zand- of kleigrond plaatsen, bewerk dan vooraf de grond met compost, stalmest of ander organisch materiaal.

Controleer vooraf goed welke rabarberplant je wilt verplaatsen. Zorg er voor dat je een gezonde plant kiest die de transplantatie aan kan. De plant moet vrij zijn van ziekten en plagen.

Rabarber verplanten

Rabarber succesvol verplaatsen

Zodra je de plant hebt uitgezocht die je wilt gaan verplaatsen en de grond hebt voorbereid is het tijd om aan de slag te gaan.

Gebruik voor het loshalen van de rabarberplant een spitvork met 4 tanden. Maak de aarde rondom de plant los. Let er op dat de rabarberplant een groot wortelgestel heeft en gebruik dus zo veel mogelijk ruimte rondom de plant om zo min mogelijk schade aan de plant aan te brengen.

Wil je de plant niet alleen verplanten maar ook verdelen, gebruik dan een scherpe schop of slagersmes. Bij voorkeur reinig en desinfecteer je deze. Hiermee voorkom je eventuele kruisbesmetting.

Iedere aftakking moet minimaal 2 of 3 knoppen hebben om weer te kunnen uitgroeien tot een volwaardige rabarberplant. Daarnaast hebben ze een flink deel van het wortelsysteem nodig om goed te kunnen vestigen in de grond. Voorkom dat de wortels uitdrogen bij het verplanten.

Verplant je de plant niet direct? Bewaar de plant dan maximaal 2 dagen in een plastic zak op een koele, donkere plaats. Spoel de wortels eerst in water voordat je ze uitplant.

Graaf een gat wat 10 centimeter breder en 1,5 keer zo diep is als de kluit. Plant de rabarberplant diep, waarbij de knoppen tegen de oppervlakte komen. Vul de rest van het gat met losse aarde en compost. Pas op dat de knop niet bedekt wordt! Plant je meerdere rabarberplanten, zet deze dan minimaal 1 meter uit elkaar. Na het planten goed water geven. Let op dat je de rabarberplant de eerste twee jaar niet oogst, vanaf het derde jaar kun je weer beginnen met oogsten.

Rabarberplant
Is er een specifiek seizoen dat het beste is voor het verplaatsen van rabarber?

Het belangrijkste bij het verplanten van rabarber is dat je dit doet na de oogst en voor de nieuwe groei. Je kunt daarom kiezen voor het vroege najaar (voordat de grond bevriest) of het vroege voorjaar.

Wat zijn de tekenen dat mijn rabarber klaar is voor verplaatsing?

Zodra je kleine, dunne stelen aan de plant ziet is dit een teken voor verplanting. De plant heeft meer ruimte nodig om weer een goede oogst te kunnen geven.

Welke specifieke voorbereidingen moet ik treffen voordat ik mijn rabarberplant verplaats?

Zorg er voor dat de plant vrij is van ziekte en plagen. De grond waar de rabarberplant naartoe verplaatst wordt moet vruchtbaar en goed doorlatend zijn.

Het kiezen van het juiste moment om rabarber te verplaatsen is essentieel voor het behouden van de gezondheid en vitaliteit van je plant. Door de rabarber tijdig te verplaatsen voorkom je verzwakking van de plant en een teruglopende oogst. Neem dit jaar de tijd om de plant te verplaatsen en eventueel te verdelen, zodat je de komende jaren weer kunt genieten van heerlijke gezonde rabarber uit eigen moestuin!

Je houd misschien ook van..