Succesvol Moestuinieren

Gele bladeren aan de basilicumplant

Basilicumplant geel

Basilicum is een veelzijdig kruid. Het kan gebruikt worden in gerechten, smoothies en zelfs in zeep. Maar hoe voorkom je dat de basilicumplant gele bladeren geeft?

Gele bladeren in de basilicumplant duiden dikwijls op een teveel aan water. Maar er kunnen ook andere problemen zijn zoals een tekort aan stikstof en wortelrot.

De meeste problemen met geel geworden bladeren aan de basilicumplant zijn relatief makkelijk op te lossen. In dit artikel lees je alle oorzaken en oplossingen om je basilicumplant gezond te houden.

Geef de basilicumplant een goede start

Als je gaat starten met het kweken van basilicum in de moestuin of thuis in een pot is het belangrijk om de plant een goede start te geven. Dit begint al met het plaatsen of uitplanten van de plant.

Basilicumplant geel

De basilicumplant heeft een neutrale grond nodig. Zorg dus voor een pH-neutrale grond om de plant in uit te planten. Voeg rijke compost toe aan de grond en meng dit goed door.

Voeg ten slotte perliet aan het mengsel toe. Dit zorgt voor een goede drainage en beluchting van de grond, wat cruciaal is voor de goede kweek van basilicumplanten.

Kies daarnaast altijd voor een geschikte pot wanneer je de basilicumplant binnen wilt kweken. Zorg dat de pot een minimale diameter heeft van 20 centimeter. Daarnaast wil je een pot met drainagegaten zodat het overtollige water kan aflopen. In dit artikel lees je meer over de verschillende potmaterialen en welke geschikt zijn voor kruiden.

Waarom worden de bladeren geel?

Het geel worden van de bladeren van de basilicumplant kan verschillende oorzaken hebben. De meest voor de hand liggende oorzaak is het geven van te veel water. Basilicumplanten hebben met regelmaat water nodig, maar een overschot kan zorgen voor gele bladeren. Teveel water kan verschillende problemen opleveren, die verder gaan dan alleen gele bladeren. Het bevordert de omstandigheden voor een schimmelinfectie of wortelrot. Zodra dit optreedt kan de plant geen voedingsstoffen meer opnemen en zal deze uiteindelijk afsterven. Een goede waterhuishouding is dus bij basilicumplanten van cruciaal belang.

Basilicumplant

Een andere oorzaak van gele bladeren kan een tekort aan stikstof zijn. De bladeren kleuren van geelgroen naar uiteindelijk volledig geel. Bij een stikstoftekort zie je ook dat de plant verder stopt met groeien. In sommige gevallen kan de plant ook gaan bloeien.

Zie je naast de gele kleur ook opvallende gele of bruine vlekken op het blad? Dan heeft valse meeldauw de plant gevonden. Valse meeldauw is een schimmel die de plant aantast. Verwijder de bladeren met valse meeldauw, deze zijn niet meer te gebruiken.

Hoe hou je de basilicumplant gezond?

De basilicumplant kun je lang plezier van hebben, mits je deze goed verzorgd. Om gele bladeren en een slappe plant te voorkomen zorg je voor optimale omstandigheden voor de plant. Zorg altijd eerst voor een geschikte pot. Zorg dat de pot minimaal 20 centimeter doorsnee is.

Geeft je basilicumplant gele bladeren? Controleer dan in eerste plaats hoe vochtig de bodem is. Voel op zo’n 3 centimeter diepte in de grond of de bodem nog vochtig is. Stop met water geven als de grond te nat is. Zorg voor een pot met drainagegaten zodat het overtollige vocht weg kan lopen.

Basilicumplant

Heb je de waterhuishouding op orde maar is het probleem met gele bladeren niet opgelost? Voeg dan rijke compost toe. Dit bevat de stikstof wat de plant nodig heeft. Naast compost kun je ook een organische meststof gebruiken. Geef deze altijd in vloeibare oplossing.

Nog een reden waarom de bladeren geel worden is verstikking. Zorg voor een optimale luchtcirculatie voor de plant. Zet de planten niet te dicht op elkaar en snoei de plant regelmatig. Snoeien zorgt er ook voor dat de oogst vergroot.

Ziekten en plagen in de basilicumplant

Helaas kan ook de basilicumplant ten prooi vallen aan ziekten en plagen. Denk aan bladluizen, witte vlieg en spintmijten.

Bladluizen herken je als gele, groene of zwarte luisjes, meestal onder het blad. Ze zijn meestal niet groter dan een halve centimeter, maar planten zich razendsnel voort. Deze wil je dus zo snel mogelijk verwijderen uit de plant.

Ook de witte vlieg kan voorkomen op basilicumplanten. De witte vlieg nestelt zich aan de onderkant van het blad waar ze zich voeden met de sappen uit de planten. Net als de witte vlieg voedt spintmijt zich met de voedingsstoffen uit de planten. Deze minuscule kleine insecten kunnen ook grote schade aanrichten aan de basilicumplant.

Basilicumplant

Om deze insecten te bestrijden maak je gebruik van Neemolie. Spray de basilicumplant goed in, met name op de onderkant van de bladeren. Controleer wekelijks of de insecten volledig weg zijn. Zo niet, herhaal de behandeling dan iedere week.

Door het biologische karakter van Neemolie wordt dit ook snel weer afgebroken door zonlicht en microben, daarom is de behandeling veilig wekelijks te herhalen. Hou bij de behandeling rekening met het ritme van het ongedierte. Insecten komen over het algemeen ’s morgens of ’s avonds uit hun schuilplaats om te eten. Het sprayen van de gewassen doe je dan ook het best in de ochtend- of avonduren. In dit artikel vind je alle informatie en toepassingen van neemolie.

In de volle grond worden basilicumplanten vaak aangetast door slakken. Om slakkenvraat tegen te gaan bescherm je de plant met diatomeeënaarde. Strooi een laag rondom de stam van de plant om slakken te weren. In dit artikel lees je alle manieren om slakkenvraat tegen te gaan.

Hoeveel water heeft basilicum nodig?

Groei je basilicum thuis in een pot, hou dan ongeveer vijf dagen aan voor watergifte. Controleer iedere vijf dagen of de bodem nog vochtig genoeg is. Je kunt dit makkelijk controleren door met een vinger in de grond te voelen. Is de grond op zo’n drie centimeter diepte nog vochtig? Wacht dan nog even met bewateren. Staat de basilicum in de volle grond, reken dan met zo’n 3 tot 4 dagen.

Hoe vaak bemest je de basilicumplant?

Om voldoende voedingsstoffen beschikbaar te hebben in de bodem voor de basilicumplant is het noodzakelijk om regelmatig te bemesten. In de bloeiperiode geef je bij voorkeur iedere twee weken extra voedingsstoffen. In de winter, met lage temperaturen, groeit de plant nauwelijks of niet en is extra bemesting niet nodig.

Hoe vaak snoei je de basilicumplant?

De basilicumplant snoei je in ieder geval wanneer de plant 20 centimeter hoog is. Gele bladeren wil je zo snel mogelijk verwijderen zodat de plant haar energie kan richten op het ontwikkelen van nieuwe bladeren.

Basilicumplanten kom je in veel moestuinen en keukens tegen omdat het zo’n veelzijdig kruid is. Met de tips uit dit artikel voorkom je gele bladeren en slappe planten, zodat jij jouw gerechten met je eigen gekweekte basilicumbladeren kunt verrijken!

Je houd misschien ook van..