Succesvol Moestuinieren

Tomaten ondersteboven kweken

Tomaten ondersteboven kweken

Heb je weinig ruimte maar wil je toch je eigen tomaten kweken? Verdiep je dan eens in het ondersteboven kweken van tomatenplanten. Een makkelijke methode waarmee je makkelijk je eigen smaakvolle tomaten teelt!

Het ondersteboven kweken van tomatenplanten vergt een paar aandachtspunten. Zorg voor de juiste grond, voorkom dat de wortels uitdrogen en ondersteun de plant waar nodig. Met deze tips kun jij ook succesvol tomatenplanten kweken, zelfs op kleine ruimtes.

Wil jij het zelf ook eens proberen? Wij zetten voor je op een rij waar je rekening mee moet houden om succesvol in hangzakken te kweken. Kleine moeite, groot resultaat!

Kun je tomatenplanten beter rechtop of ondersteboven kweken?

Tomatenplanten kun je zowel rechtop als ondersteboven kweken. Beide manieren hebben voor- en nadelen.

Als je tomatenplanten rechtop kweekt, hebben de wortels meer ruimte om te groeien en kan de plant meer water en voeding opnemen. Dit kan leiden tot betere groei en een grotere oogst. Aan de andere kant kan het kweken van planten rechtop ook betekenen dat je meer ruimte nodig hebt en dat je moet zorgen voor voldoende ondersteuning om de stengels te laten groeien. Stengels van tomatenplanten zijn teer en kunnen snel doorbuigen. Met tot gevolg dat de tomaatjes al voordat ze rijp zijn van de plant kunnen vallen.

Tomaten in hangzak

Als je tomatenplanten ondersteboven kweekt, hebben de wortels minder ruimte en kan de plant minder water en voeding opnemen. Dit kan leiden tot minder groei en een kleinere oogst. Aan de andere kant kan ondersteboven kweken handig zijn als je weinig ruimte hebt en wilt profiteren van de verticale groei van de plant. Ook kan het helpen om de plant stevig te houden en het afbreken van de stengels te voorkomen.

Het is belangrijk om te bedenken wat jouw voorkeur heeft en welke methode het beste past bij jouw omstandigheden. Probeer verschillende methoden uit en kijk wat het beste werkt bij jouw manier van moestuinieren.

De voordelen van het ondersteboven kweken van tomatenplanten

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het ondersteboven kweken van tomatenplanten. Dit zijn een paar van de belangrijkste voordelen:

 • Essentieel bij het moestuinieren: luchtcirculatie. Waar dit bij staande planten soms lastig in te schatten is bij het uitplanten, heb je hier bij hangzakken geen problemen mee. De lucht kan vrij rondom de plant circuleren en dit helpt bij het voorkomen van ziekten en plagen.
 • Het ondersteboven kweken van tomatenplanten kan de groei van de planten bevorderen en de oogst verhogen. Dit komt doordat de planten rechtstreeks voedingsstoffen en water krijgen vanuit de grond, zonder dat ze afhankelijk zijn van de zwaartekracht.
 • Ook kan het ondersteboven kweken van tomatenplanten de kans op ziektes en plagen verminderen. Doordat de planten niet op de grond staan, kunnen ze minder gemakkelijk worden aangevallen door schadelijke organismen.
 • Wordt er onverwacht een koude nacht voorspeld? Geen probleem met tomatenplanten in hangzak! Je pakt ze namelijk makkelijk naar binnen omdat ze niet vast staan in de open grond.
 • Wanneer je tomatenplanten ondersteboven kweekt kun je besparen op het gebruik van grond en water. Doordat de planten rechtstreeks voedingsstoffen en water krijgen, hoeven ze minder grond en water te gebruiken dan traditioneel gekweekte planten.
 • Niet geheel onbelangrijk: het oogsten van de tomaten wordt een stuk makkelijker. Doordat de vruchten rechtstreeks aan de planten hangen, kun je ze gemakkelijk plukken zonder dat je hoeft te bukken of de planten hoeft te bewegen.

Deze tomatenrassen zijn geschikt om ondersteboven te kweken

Er zijn verschillende soorten tomaten die geschikt zijn om ondersteboven te kweken. Sommige soorten zijn beter geschikt dan andere, afhankelijk van de grootte en vorm van het fruit en de stevigheid van de stengels. Populaire soorten voor ondersteboven kweken zijn onder andere cherrytomaatjes, kleine datterino’s en kleine ronde tomaten.

Ook kun je ondersteboven kweken met indeterminate (constant groeiende) soorten, die blijven doorgroeien en fruit blijven dragen gedurende het hele groeiseizoen. Determinate (struikplanten) soorten zijn meestal kleiner en hebben een vaste groeiperiode, waarna ze stoppen met groeien en fruit dragen. Deze soorten zijn minder geschikt voor ondersteboven kweken, omdat ze vaak minder stevige stengels hebben.

Wat is de beste grond voor tomatenplanten?

De beste grond voor tomatenplanten is een licht en vruchtbaar grondmengsel dat voldoende water en voedingsstoffen kan vasthouden. Dit kan een mengsel zijn van tuinaarde, compost of vermiculiet, afhankelijk van de beschikbaarheid en de eigen voorkeuren. Het is belangrijk om de grond te bemesten en te bewateren volgens de behoeften van de tomatenplanten.

Tomaten kweken

Zo kweek je tomaten ondersteboven

Om succesvol tomaten ondersteboven te kweken, heb je het volgende nodig:

 • Een tomaten hangzak, gemaakt van stof of plastic. Deze houders zijn meestal zakvormig, zodat je de tomatenplant er makkelijk in kunt hangen.
 • Een gezonde tomatenplant met stevige wortels. Je kunt een plant kopen bij een tuincentrum of zelf zaaien.
 • Potgrond of een ander medium om de plant in te kweken. Dit moet vruchtbaar en goed doorlatend zijn, zodat de wortels van de plant goed kunnen groeien.
 • Water en voeding om de plant te verzorgen. Tomaten hebben veel water en voeding nodig om goed te kunnen groeien en fruit te dragen. Gebruik hiervoor een geschikte plantenvoeding of compost.

Eventueel kun je ook gebruikmaken van een stok of plantensteun om de plant op te tillen en te ondersteunen als deze te zwaar wordt. Dit kan helpen om de plant rechtop te houden en te voorkomen dat de stengels afbreken.

Je kunt tomatenplanten ondersteboven kweken door gebruik te maken van speciaal hiervoor ontworpen ondersteboven kweekhouders. Deze houders zijn meestal gemaakt van stof of plastic en hebben een zakvorm, zodat je de tomatenplant erin kunt hangen. De wortels van de plant groeien dan naar beneden, terwijl de stengels en bladeren naar boven groeien. Deze manier van kweken kan handig zijn als je weinig ruimte hebt, bijvoorbeeld in een kleine tuin of op een balkon.

Tomaten onderhouden en verzorgen

Vooral wanneer je tomaten ondersteboven kweekt is het goed om precies te weten hoe deze planten het best verzorgd kunnen worden. We geven je de belangrijkste tips:

 • Zorg dat je tomatenplanten op een zonnige plek staan, zodat ze voldoende licht krijgen. Tomaten hebben minimaal 6 uur zonlicht per dag nodig om goed te kunnen groeien en vruchten te produceren.
 • Let op met harde windstoten. Tomatenplanten in hangzak kunnen makkelijk heen en weer geslingerd worden door de wind, dus bied extra bescherming of pak de planten binnen als het weer te onstuimig wordt.
 • Geef de planten voldoende water, zonder dat de grond te nat wordt. Tomatenplanten hebben veel water nodig, maar teveel water kan leiden tot wortelrot en andere problemen. Het is aan te raden om de grond regelmatig te controleren en alleen te bewateren als deze droog aanvoelt.
 • Bemest de planten regelmatig met een goede meststof. Tomaten hebben veel voedingsstoffen nodig om te groeien en vruchten te produceren. Gebruik een meststof die speciaal is samengesteld voor tomatenplanten en volg de aanwijzingen op de verpakking.
 • Verwijder losse bladeren en bloemen die aan de planten hangen. Dit kan de groei van de planten bevorderen en de kans op ziektes en plagen verminderen.
 • Controleer regelmatig op tekenen van ziektes of plagen, zoals bladverkleuring, vlekken of afwijkingen in de vorm van de bladeren of vruchten. Als je tekenen van ziektes of plagen ziet, kun je actie ondernemen om deze te behandelen en te voorkomen dat ze zich verder verspreiden.

Of je tomatenplanten staand of hangend wilt kweken is helemaal aan jou zelf. Heb je weinig ruimte, kies dan zeker voor hangende planten. Met de juiste zorg en aandacht en tips uit dit artikel kweek jij zelf de smakelijkste tomaten deze zomer!

Heb je het ondersteboven tuinieren al onder de knie met tomatenplanten? Probeer dan vooral ook eens paprika’s, pepers en komkommers in hangzakken te kweken.

Hoe vaak bewater je tomaten hangzakken?

Het bewateren en bemesten van ondersteboven gekweekte tomatenplanten kan lastig zijn. Doordat de planten niet op de grond staan, kun je niet zien hoe nat of droog de grond is en hoeveel voedingsstoffen de planten hebben ontvangen. Het is daarom belangrijk om de planten regelmatig te controleren en bij te houden hoeveel water en meststof ze hebben gekregen.

Is extra ondersteuning van de tomatenplant noodzakelijk?

Het ondersteboven kweken van tomatenplanten kan leiden tot lange en zwakke stengels. Dit komt doordat de planten geen steun hebben van de grond en de zwaartekracht. Het is daarom belangrijk om de stengels te ondersteunen met stokken of draad, zodat ze niet omvallen of afbreken.

Duurt de groei van tomaten bij het ondersteboven kweken langer of korter dan rechtop gekweekte tomatenplanten?

Het ondersteboven kweken van tomatenplanten kan leiden tot een langere groeifase. Dit komt doordat de planten minder afhankelijk zijn van de zwaartekracht en daardoor minder snel groeien dan traditioneel gekweekte planten. Het is daarom belangrijk om de groeifase van de planten goed in de gaten te houden en te bepalen wanneer ze klaar zijn om te oogsten.

Je houd misschien ook van..