Succesvol Moestuinieren

Groene tomaten rijpen: 8 tips voor een grotere oogst

Tomaten rijpen

Eén van de meest gekweekte planten in de moestuin is de tomatenplant. Met redelijk weinig ruimte kun je van deze plant een grote oogst halen. Na alle zorg is het natuurlijk het doel zo veel mogelijk rode tomaten te kunnen oogsten. Maar vaak blijven er flink wat groene tomaten over aan het eind van het seizoen. Gelukkig zijn er meerdere mogelijkheden om de tomaten zo veel mogelijk te laten rijpen voordat de eerste vorst invalt.

Bij het rijpen van tomaten spelen verschillende factoren een rol, zoals de temperatuur, de luchtvochtigheid en de mate van blootstelling aan licht. Daarbij zijn er ook bepaalde trucjes die je kunt toepassen om het rijpingsproces te bevorderen en zo de meest smaakvolle tomaten te krijgen.

Tomatenplant

Wil je duurzaam tuinieren, dan zou één van de doelen moeten zijn om een optimale oogst te behalen. Vaak zien we bij tomatenplanten dat een deel van de oogst niet rijpt voordat de eerste vorst verwacht wordt. Met deze 7 tips weet je precies hoe je het aantal onrijpe tomaten aan de plant drastisch kunt verminderen. Zo haal je het meeste uit jouw tomatenplant!

1. Kies de juiste locatie

De basis van alle succesvolle groei is het bepalen van de juiste plaats voor de plant. Specifiek voor tomatenplanten zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden.

De tomatenplant houdt van veel (zon)licht, warmte en water. Kies daarom voor een goed beschutte plek waar genoeg daglicht komt. De plant heeft minimaal 6 uur daglicht per dag nodig. Een moestuin op het westen is het meest geschikt voor de tomatenplant. In dit artikel lees je alle eigenschappen van de verschillende gewesten

Tomaten rijpen

Naast de juiste plek is natuurlijk ook een goede bodemkwaliteit belangrijk om gezonde planten te kunnen kweken. In dit artikel lees je alles over het krijgen en houden van een gezonde grond.

2. Verleng het groeiseizoen

Vaak zie je dat aan het eind van het seizoen nog een flinke opbrengst tomatentrosjes aan de plant zitten, maar dat deze niet meer op tijd rijpen voordat de vorst tevoorschijn komt. Eén van de manieren om dit te voorkomen is door het groeiseizoen te verlengen.

Tomatenplanten worden vaak in een tuinkas gekweekt. Zo kun je eerder beginnen dan wanneer je ze zonder bescherming kweekt en hebben de planten meer tijd om de oogst te rijpen.

Lees hier verder over het moestuinieren met een tuinkas.

Tomaten rijpen

Je hoeft niet een hele kas aan te leggen om tomatenplanten te kunnen kweken. Bescherming van de plant helpt wel het rijpingsproces. Als alternatief kun je bijvoorbeeld kiezen voor het bedekken met tuinbouwvlies of noppenfolie.

Het bedekken van planten geeft nog een voordeel. Het verhoogt de temperatuur van de lucht rondom de plant. En dat is wat de plant nodig heeft om de tomaten te kunnen rijpen.

3. Verhoog de temperatuur rondom de tomaten

Het is dus belangrijk om genoeg temperatuur bij de planten te krijgen om er voor te zorgen dat de vruchten rijpen.

In de volle grond is het wat lastiger om de temperatuur omhoog te krijgen. Het afdekken van tomatenplanten is dus een ideale manier om de temperatuur rondom de plant te verhogen. Maar er zijn meerdere manieren om te zorgen dat de temperatuur hoger wordt. Een andere redelijk simpele manier is om composterende mest rondom de planten te strooien. Dit zal de bodemtemperatuur positief beïnvloeden terwijl de materialen afbreken. Een alternatief op composterende mest is het afdekken van de grond met folie. Strek banen folie over de vrije grond zodat de temperatuur van de bodem verhoogt.

Tomatenplant in tuinkas

Gebruik je een tuinkas? Dan kun je isolerende materialen zoals noppenfolie gebruiken om de temperatuur te verhogen. Andere opties zijn het gebruik van een verwarmingssysteem (bijvoorbeeld op zonne-energie), het verhogen van de luchtvochtigheid in de kas en het beperkt ventileren in de kas.

Tomatenplanten die je in pot kweekt kun je op koudere momenten makkelijk verplaatsen. Zet ze bijvoorbeeld ’s avonds binnen zodat ze niet blootgesteld worden aan de lage temperaturen ’s nachts.

4. Plaats een rijpende banaan aan de basis van de plant

Ethyleen is een belangrijk gas bij het rijpen van vruchten. Dit is namelijk een natuurlijk plantenhormoon dat betrokken is bij de rijping van vruchten.

Een goedkope bron van ethyleen is banaan. Bananen produceren namelijk dit ethyleengas in hogere mate zodra zij beginnen te rijpen. Gebruik deze kennis in je voordeel en plaats rijpende bananen aan de stam van de tomatenplant. Dit versnelt de rijping van de groene tomaten.

Tomatenplant

Heb je fruitbomen en zijn er vruchten van af gevallen? Deze kun je ook bij de tomatenplanten plaatsen omdat deze ook ethyleen afgeven. De vruchten zullen op de bodem vanzelf gaan rotten en afbreken, wat ook weer een boost voor de bodemkwaliteit betekent.

In tegenstelling: voorkom bananen in de fruitschaal bij rijpe tomaten! De banaan zorgt er dus ook voor dat de rijpe tomaten minder lang houdbaar zijn.

5. Concentreer de ethyleen rond de tomaten

Wil je het effect van ethyleen verhogen, zorg er dan voor dat het zo min mogelijk vervliegt. In de kas is het een stukje makkelijker om het gas te behouden, alhoewel het in de kas ook niet ongebruikelijk is om de planten af te dekken.

Kies er sowieso in de volle grond voor om de rijpende bananen aan de stam van de plant te combineren met het bedekken van de planten. Zo concentreer je het gas, waardoor het beter zijn werk kan doen.

Hoe hoger de concentratie ethyleengas, hoe sneller de groene tomaten rijpen!

Tomatenplant

6. Geef juiste voedingsstoffen voor tomaten

Net als alle gewassen heeft ook de tomatenplant genoeg voedingsstoffen nodig om vruchten te kunnen groeien en ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om te weten welke voedingsstoffen aanwezig zijn in de grond en welke eventueel bijgevuld moeten worden.

In dit artikel lees je precies hoe je de kwaliteit van de grond meet en leest.

Meststoffen hebben een aanduiding op de verpakking die de NPK-verhouding aangeeft. Dit betekent het aandeel stikstof (N), fosfor (P) en Kalium (K). In dit artikel lees je alles over NPK-verhoudingen.

Tomaten rijpen

De tomatenplant heeft voor het ontwikkelen en rijpen van tomaten fosfor en kalium nodig. Fosfor helpt bij het ontwikkelen van een gezond wortelgestel. Zo kan de plant zich makkelijk hechten in de bodem en voldoende voedingsstoffen via de wortels opnemen uit de bodem. Fosfor helpt daarnaast bij de bloei en ontwikkeling van vruchten.

Kalium is essentieel voor het afweren van ziekten en plagen. Bij een tekort aan kalium kunnen bladeren en vruchten niet volgroeien. Deze voedingsstof komt het meest voor in de bodem en daardoor vaak het kleinste getal in de cijferreeks.

Tijdens de groei van de plant wil je ook stikstof toevoegen. Bij het rijpen juist niet: dan wil je niet dat de plant meer bladeren gaat aanmaken. Kies daarom voor een meststof met een hogere waarde fosfor en kalium voor de laatste rijping van de tomaten.

7. Geef minder water

Tomatenplanten staan er om bekend veel water nodig te hebben. Zorg er dus voor dat ze in het hoogseizoen meer dan genoeg water krijgen om goed te kunnen groeien.

Om de rijping van de vruchten te bevorderen wil je juist de watertoegift langzaam maar zeker beperken. Stop niet abrupt met water geven, dat zal de plant geen goed doen.

Tomaten rijpen

Op het moment dat de plant minder water krijgt zal het de focus gaan schuiven naar de belangrijkste taak van de plant: overleven. De manier waarop de plant dit doet is door de vruchten te laten rijpen. Hier zitten immers nieuwe zaden in om te kunnen blijven bestaan. Geef je dus minder water, dan rijpen de vruchten sneller.

Gaf je in het hoogseizoen dagelijks water, breng dit dan geleidelijk aan terug. Stop niet met water geven, maar geef eerst om de dag water en vervolgens om de twee dagen. Gebruik dit als stelregel, maar hou altijd de temperatuur en omgevingsomstandigheden in de gaten voor de juiste dosering.

8. Stuur de energie van de plant

Net als alle andere gewassen hebben tomatenplanten een bepaalde manier van groeien. De hoeveelheid energie die de plant heeft wordt verdeeld over verschillende functies: een sterk wortelgestel groeien, bladeren laten groeien en vruchten ontwikkelen. Met deze kennis kun je de energie van de plant sturen.

Richting het eind van het seizoen wil je dat de plant zo veel mogelijk energie gaat steken in het rijpen van de vruchten. Neem daarom belangrijke andere functies weg.

Aangetaste delen en vruchten wil je zo snel mogelijk verwijderen. Zo voorkom je dat de plant hier verdere energie in gaat steken. Nieuwe bloemen en kleine vruchten die niet meer gaan volgroeien wil je om deze reden ook weghalen.

Snoei tot slot ook de onderste bladeren van de plant weg. Neem ook de bladeren weg die het zonlicht blokkeren op de tomaten. Zo verlegt de plant de focus van fotosynthese op het rijpen van de tomaten. Daarnaast krijgen de vruchten zo ook meer licht, wat het rijpingsproces versnelt.

Groene tomaten

Rijpen in de fruitschaal

Tomaten die nog net niet helemaal rijp zijn kun je gerust oogsten. Deze rijpen namelijk nog na in de fruitschaal. Net als bij het afdekken kun je aan de fruitschaal ook een banaan toevoegen om dit proces te versnellen door middel van ethyleengas.

Wanneer zijn de tomaten rijp?

Rijpe tomaten hebben een diepere kleur en voelen zacht aan wanneer je er lichtjes op drukt. Bovendien komt de vrucht makkelijk van de plant wanneer je hem voorzichtig draait.

Waarom rotten tomaten voordat ze rijp zijn?

Het rotten van tomaten voordat ze rijp zijn kan verschillende oorzaken hebben, zoals te veel vochtigheid, een gebrek aan luchtcirculatie, schade aan de plant of een aanval van ziekten en plagen. Probeer ervoor te zorgen dat de plant voldoende zonlicht krijgt en dat er geen vocht blijft hangen tussen de vruchten.

Hoe lang duurt het voordat tomaten aan de plant rijpen?

Antwoord: Dit hangt af van de soort, de omstandigheden en het stadium van de plant. Gemiddeld duurt het ongeveer 70-80 dagen vanaf zaaien tot oogst.

Het rijpen van tomaten aan de tomatenplant is een proces dat aandacht en geduld vereist. Door op tijd te starten, het verwijderen van ongewenste takken en bladeren en het bieden van de juiste verzorging, kun je het beste resultaat bereiken. Eenmaal geoogst, zijn rijpe tomaten heerlijk in salades, sauzen en als gewoon tussendoortje. Door deze simpele tips en trucs te volgen, kun je genieten van heerlijk zoete, sappige en rijpe tomaten van jouw eigen tomatenplant.

Je houd misschien ook van..