Succesvol Moestuinieren

De beste manier om aardbeien binnenshuis te kweken

Aardbeien binnenshuis kweken

Het kweken van je eigen groenten en fruit binnenshuis wordt steeds populairder. En wat is er nu lekkerder dan in de lente en zomer genieten van verse, zoete aardbeien uit eigen tuin? Maar wat als je geen tuin hebt, of simpelweg niet genoeg ruimte? Gelukkig kun je ook binnenshuis aardbeien kweken!

Maar hoe pak je dit aan en waar moet je op letten? Kies de juiste pot en het beste groeimedium en zorg voor een zonnige plek. Gecombineerd met de juiste verzorging is het ook binnenshuis mogelijk om een grote opbrengst verse aardbeien te oogsten.

In dit artikel delen we handige tips en tricks voor het kweken van aardbeienplanten binnenshuis, zoals welke aardbeienrassen het meest geschikt zijn voor indoor-teelt, hoe je de planten het beste kunt verzorgen, en hoe je de aardbeien kunt bestuiven voor een goede oogst. We zullen ook bespreken welke materialen en tools je nodig hebt voor het kweken van aardbeien in huis, en hoe je ervoor kunt zorgen dat je aardbeienplanten gezond en sterk blijven. Of je nu een ervaren tuinierder bent of net begint, het kweken van aardbeien binnenshuis is een geweldige manier om een stukje natuur in huis te halen.

Vereisten voor het binnen kweken van aardbeien

Voordat je vol enthousiasme je aardbeienplanten van buiten naar binnen haalt is het goed om te weten op welke manier je succesvol binnenshuis kunt kweken. Dit verschilt namelijk op een aantal punten van het buitenshuis kweken van aardbeien.

Ten eerste moet je rekening houden met het aantal uren licht dat de plant nodig heeft. Aardbeienplanten hebben minimaal zes uur direct zonlicht per dag nodig. Totaal moet je rekening houden met 12 tot 16 uur licht per dag. De beste plaats voor de aardbeien om binnen te kweken is dan ook in een vensterbank op het zuiden. In dit artikel lees je alles over de uren zonlicht per gewest.

Aardbeien in pot

Heb je geen raam op het zuiden om de aardbeien te kweken, kijk dan naar de mogelijkheden van een kweeklamp. In dit artikel vertellen we je daar alles over. Zonder genoeg lichturen zal het lastig worden om aardbeien binnen te kweken.

Naast licht hebben de aardbeienplanten ook behoefte aan warmte. Onderzoek heeft uitgewezen dat de beste temperatuur binnen voor aardbeien tussen de 20°C en 24°C ligt. Om hoogwaardige aardbeien te kunnen groeien is het belangrijk dat de temperatuur ’s nachts lager ligt. Dit zorgt er namelijk voor dat de suikers de smaak van de aardbeien verbetert. Daarnaast zou het de grootte ook positief beïnvloeden. Zorg er voor dat de temperatuur niet lager uitkomt dan 15°C.

Aardbeien binnen kweken

Om een goede oogst van gezonde en smaakvolle aardbeien te krijgen, is het belangrijk om de aardbeienplanten goed te verzorgen. Hier gaan we dieper in op de verzorging van de gewassen.

Kies de juiste pot

Aardbeienplanten hebben gemiddeld 0,5 tot 2l aarde nodig. Voor het binnenshuis kweken maakt dit de stapelpotten voor aardbeien een erg goede oplossing. Deze bakken geven de plant genoeg ruimte en zijn in hoogte uit te breiden, wat je een compacte toren oplevert zonder te veel ruimte te hoeven gebruiken. Bekijk bijvoorbeeld eens deze stapelbare plantentoren op Bol.com die perfect geschikt is voor het kweken van aardbeien binnenshuis.

Geschikte variëteiten

Over het algemeen zijn kortdragende rassen beter geschikt voor het kweken binnenshuis. In dit artikel lees je alle verschillen tussen kortdragende en doordragende rassen.

Een paar variëteiten die goed geschikt zijn voor het groeien binnenshuis zijn:

  • Alpine‘ aardbeien – deze aardbeien hebben een compacte groeivorm en zijn geschikt voor kleine ruimtes. Ze hebben ook minder licht nodig dan andere aardbeien.
  • Quinault‘ – deze aardbeienvariëteit is een hybride en produceert veel vruchten. De plant heeft veel licht nodig en groeit tot ongeveer 30-40 cm hoog.
  • Tristan‘ – dit is een aardbeienvariëteit die goed binnenshuis kan groeien en zelfs in de winter kan worden gekweekt.
Aardbeien thuis kweken

Verzorging

Aardbeienplanten zijn gevoelig voor vocht. In een droge omgeving kan een lage luchtvochtigheid problemen opleveren voor deze gewassen.

Het bewateren van aardbeienplanten bij kweek binnenshuis is van essentieel belang voor een gezonde groei en ontwikkeling van de plant. Bij het bewateren is het belangrijk om te letten op de hoeveelheid water die de plant nodig heeft en de frequentie van het bewateren.

Over het algemeen hebben aardbeienplanten een gematigde hoeveelheid water nodig, en is het beter om te weinig dan te veel water te geven. Het is ook belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten doorweken. Een goed drainagerende pot is dan ook essentieel om aardbeienplanten gezond te houden.

Aardbeienplanten hebben de voorkeur voor een lichtzure grond. De planten kunnen pH-waarden aan van 5,5 tot 7,0 maar geven de voorkeur aan een pH-waarde tussen 6,0 en 6,5. Gebruik daarom een grondmengsel van voornamelijk veenmos of kokos met perliet.

Aardbei in pot

Aardbeienplanten bemesten

Qua voeding hebben aardbeien uitgebalanceerde voeding nodig. Dit vind je vaak in speciale aardbeien meststoffen, zoals deze op Bol.com. Dit soort meststoffen bevatten een klein deel stiksof voor bladgroei en grotere delen kalium en fosfor voor de bloei en ontwikkeling van aardbeien. Kies je voor een commerciële meststof, hou dan een NPK-verhouding aan van 7-14-28.

Handmatig bestuiven

Als je aardbeien binnen kweekt is het slim om de planten handmatig te bestuiven. Wanneer de bloemblaadjes van aardbeibloemen volledig geopend zijn, de stamper geelgroen is en de meeldraden bruinachtig zijn, zijn ze klaar voor bestuiving.

Voor handbestuiving wordt aanbevolen om een klein penseel te gebruiken. Borstel het stuifmeel voorzichtig van de meeldraad naar de stamper en herhaal dit proces van bloem tot bloem. Zorg ervoor dat de hele stamper bedekt is om gedeeltelijk bestoven aardbeien (en daarmee mogelijk misvormde aardbeien) te voorkomen.

Aardbeien in kweekzak

Als je alle aardbeibloemen hebt bestoven, begin dan gerust nog een keer om er zeker van te zijn dat er geen bloemen zijn overgeslagen en dat alle stampers zijn bestoven. Bestuiving kan dagelijks worden gedaan. Na bestuiving zullen de witte bloembladen snel beginnen af te sterven, waardoor groene kelkblaadjes rond de aanstaande aardbei achterblijven.

Ziekten en plagen

Kweek je aardbeienplanten binnen, dan heb je over het algemeen minder last van plagen en ziekten in de plant. Maar dat wil niet zeggen dat ze er helemaal niet zijn.

Binnenshuis blijf je het risico lopen op bijvoorbeeld spintmijten en bladluizen. Gebruik in dit geval Neemolie om de bladluizen te verwijderen of lees in dit artikel alle mogelijkheden om bladluizen te voorkomen en bestrijden. Schimmel en wortelrot kunnen ook een probleem vormen bij binnenshuis gekweekte aardbeien. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de planten niet te nat zijn en dat er voldoende luchtstroom is om vocht te verminderen en zo de kans op deze ziekten te verkleinen. Hier lees je meer over schimmel in potten en in dit artikel lees je alles over wortelrot.

Aardbei kweken
Welk soort aardbeien is het beste om binnenshuis te kweken?

Aardbeienrassen die compact groeien, zoals ‘Alpine’ en ‘Quinalt’, zijn goede keuzes voor binnenshuis omdat ze minder ruimte innemen.

Hoeveel licht hebben aardbeienplanten nodig om binnenshuis te groeien?

Aardbeienplanten hebben minimaal 6 uur direct zonlicht per dag nodig, of 12-16 uur kunstmatig licht. Plaats ze daarom in de buurt van een raam op het zuiden, of gebruik groeilampen.

Moeten aardbeienplanten binnenshuis worden bestoven?

Ja, aardbeienplanten hebben bestuiving nodig om vrucht te dragen. Als je geen bijen hebt die de klus voor je klaren, kun je de bloemen handmatig bestuiven met een penseel of een kleine kwast.

Aardbeienplanten kunnen prima binnenshuis gekweekt kunnen worden, mits je de juiste omstandigheden creëert. Kies voor compacte rassen, zorg voor voldoende licht, bestuif de bloemen indien nodig en houd de grond vochtig maar niet te nat. Vergeet niet om regelmatig te controleren op plagen en ziekten voor een goede groei en oogst. Met deze tips kun je binnenkort genieten van je eigen verse aardbeien, zonder dat je een tuin nodig hebt!

Je houd misschien ook van..