Succesvol Kastuinieren Succesvol Moestuinieren

Moestuinieren in een tuinkas: de voorbereidingen

Kas in tuin

Ben je van plan om een tuinkas in of bij de moestuin te plaatsen? Een goed idee! Met een kas, serre of koud frame kun je het groeiseizoen verlengen of meer exotische soorten telen.

Er zijn een paar zaken om op te letten voordat je overgaat tot de aanschaf van een tuinkas. Bedenk vooraf goed op welke plek je de kas wilt plaatsen. Het type kas is afhankelijk van je persoonlijke wensen, ruimte en budget. Tot slot bepaal je vooraf welke planten je in de kas wilt telen, om zo tot een juiste keuze te kunnen komen.

Wil je in de winter al starten met het zaaien van (koude)kiemers, je groeiseizoen verlengen, of tropische soorten telen? Dan is het overwegen van een tuinkas zeker de moeite waard. Lees hier alle informatie om weloverwogen de juiste kas voor jouw doeleinden aan te schaffen.

Plaatsen van de kas

Bedenk als eerste waar je de kas zou willen plaatsen. Overweeg wat het meest praktisch is in jouw omgeving. Hierbij wil je met een paar zaken rekening houden.

Idealiter zou de kas op het zuiden gericht moeten zijn. Je wilt namelijk zo veel mogelijk zon- en daglicht bij de kas om het groeiseizoen te kunnen verlengen. Let hierbij wel op dat je niet het zonlicht blokkeert voor andere gedeelten in de tuin! Heb je achter de kas nog een tuinbed, dan kan het zijn dat deze veel minder zon- of daglicht krijgt als er een groot bouwsel voor geplaatst wordt. Bedenk dus goed hoe de schaduw van de tuinkas gaat vallen en pas hier je gewassen op aan. Er zijn gelukkig genoeg soorten die erg goed groeien in de schaduw, kijk hier voor een overzicht van deze planten.

Kas buiten

Hoe is de bebouwing om je moestuin heen? Heb je hoge bomen of bouwsels die de wind tegenhouden of zit je juist op een open vlakte? Hou bij het plaatsen van een kas rekening met de wind. Gebruik de kas bij voorkeur als windstopper, maar voorkom schade bij hevige windstoten. Wellicht kun je ook zo je meer tere gewassen achter de tuinkas plaatsen om extra bescherming te bieden.

Een probleem waar je niet na plaatsing pas achter wilt komen is een slechte drainage rondom de kas. Voorkom plassen water door kuilen rondom de kas. Wil je een wat grotere kas aanschaffen? Kijk dan of er een dakgoot bevestigd is aan de kas om het regenwater af te voeren. Extra handig als je dit hebt: plaats een regenton onder de regenpijp om het hemelwater op te vangen. Extra goed voor je gewassen in de tuin!

Bedenk vooraf of je stroom in de kas wilt gebruiken. Hiermee kun je bijvoorbeeld de kas verwarmen om het groeiseizoen te verlengen. Ook is het handig om een lichtpunt te kunnen aanleggen in de kas voor de donkere dagen.

Uiteindelijk is de belangrijkste voorwaarde voor het plaatsen van een kas dat deze makkelijk toegankelijk is. Moet je er te veel moeite voor doen om er te komen dan zul je uiteindelijk merken dat je er minder tijd zult doorbrengen. Kies de locatie dus vooral praktisch!

Tuinkas uitkiezen

Er zijn verschillende soorten en maten kassen te vinden. Om te beginnen kort de definitie van een kas. Een kas is een bouwsel, rondom afgesloten door een lichtdoorlatend materiaal. Zo creëer je de mogelijkheid om zelf invloed uit te oefenen op het klimaat in de kas. Tuinkas is een breed begrip, een aantal mogelijkheden wat je kunt verstaan onder een kas:

  • Serre
  • Platte bak
  • Koude kas
  • Warme kas
  • Walipini
Tomaten in tuinkas

Kassen zijn niet goedkoop. Veel van de prijs wordt bepaald door het type materiaal wat gebruikt wordt. Kies je voor een foliekas dan ben je een stukje goedkoper uit dan een kas met glazen bekleding. Daarom is het goed om vooraf te bepalen waar je de kas voor wilt gebruiken: hoeveel ruimte heb je nodig voor de planten die je wilt telen in de kas? Gebruik je de kas alleen voor het afharden en voorzaaien van planten of wil je er ook planten in telen? Allemaal factoren die belangrijk zijn bij het bepalen van het type kas wat past bij jouw doelen en natuurlijk de beschikbare ruimte in de tuin. Stel jezelf de volgende vragen voor het bepalen welk type en formaat kas bij jou past:

Hoeveel ruimte kun je vrij maken voor de tuinkas?

Wees hierbij realistisch: meet de ruimte op en ga niet op je gevoel af. Vaak kom je er (helaas te laat) achter dat je toch iets meer ruimte rondom de kas had willen hebben of de kas toch wel erg pompeus is en schaduwen werpt op de gewassen in de tuin.

Wat wil je doen in de kas: alleen voorzaaien of ook planten telen?

Gebruik je de kas alleen om de zaden voor te zaaien, stekken of zaailingen te ontkiemen? Dan heb je een stuk minder ruimte nodig dan wanneer je hier ook je planten wilt gaan telen.

De tuinkas alleen voor de planten of ook voor jezelf?

Eén van de voordelen van de tuinkas is dat je het seizoen kunt verlengen. Niet alleen ideaal voor je gewassen, maar ook voor jezelf! Je kunt er voor kiezen om een kas uit te zoeken met extra werkruimte. Zo kun je, ook bij minder zomers weer, lekker aan de slag met je moestuin. Verpotten, uitplanten en afharden kan allemaal bij een ruimere kas. Kijk ook eens naar tuinkassen met oppotbank of werkbank wanneer je hier ruimte voor hebt. Vooral bij volkstuinen zie je dit type veel, zodat de kas ook als schuilplaats gebruikt kan worden voor een onverwachte regenbui.

Mag het een tweedehands kas zijn?

Een nieuwe tuinkas is duur, vooral in verhouding tot een tweedehands exemplaar. Kijk vooral ná het hoogseizoen eens rond naar gebruikte tuinkassen: bijvoorbeeld online op Marktplaats of bij de plaatselijke volkstuinen. Hou er wel rekening mee dat een tweedehands kas vaak goedkoper, maar wel intensiever is. In de meeste gevallen wordt gevraagd de kas zelf af te breken. Gebruik dit in je voordeel om precies te weten hoe je de kas vervolgens weer opbouwt!

Let bij de aanschaf van een tweedehands kas vooral op de staat van het bouwsel: sommige kassen staan al zo lang, dat het demonteren en vervolgens opnieuw monteren niet meer gaat lukken. Controleer goed of de materialen nog sterk genoeg zijn om een verhuizing nog te kunnen doorstaan. Hou er altijd rekening mee dat er wat extra kosten bij kunnen komen, bijvoorbeeld door ontbrekende schroefjes, dakgoten die vernieuwd moeten worden of glasplaten die de verhuizing niet overleven.

Planten

Als je hebt vastgesteld met welk doel, hoeveel ruimte en budget je aan de slag kunt heb je al een mooi uitgangspunt voor de aanschaf van de kas. Maar, misschien wel het meest belangrijke: wat voor planten wil je telen in de kas? Dit zou in eerste instantie afhankelijk moeten zijn van wat je ook daadwerkelijk eet. Het is zonde om soorten te telen die je vervolgens niet gaat gebruiken. Heb je dit vastgesteld, dan kun je eenvoudig kiezen welke planten je buiten en welke je in de kas gaat telen.

Nu je weet welk type gewas je wilt telen, is het tijd om te gaan kijken naar de manier waarop. Zet je de gewassen in potten, verhoogde bedden of in de volle grond in de kas?

Volle grond

Tuinieren in de volle grond is de meest voordelige optie. Je bespaart kosten voor potten of het aanschaffen of maken van verhoogde bedden. Let wel op dat je grond geschikt is voor de gewassen die je wilt telen. Hier lees je meer over het testen van de grond in je moestuin of kas.

Potten

Potten zijn ideaal voor planten die je wilt kunnen verplaatsen. Heb je bijvoorbeeld fruitbomen in pot? Deze kun in je in de zomerperiode makkelijk buiten zetten en in de winter, bij verwachte vorst, makkelijk binnen pakken. Natuurlijk brengt deze manier van tuinieren ook uitdagingen met zich mee. Hou vooraf goed rekening met het aantal potten wat in de kas past. En ga je fruitbomen in potten zetten? Bedenk dan vooraf of de hoogte nog wel in de kas past.

Planten in tuinkas

Verhoogde bedden

Je rug zal je dankbaar zijn als je gebruik maakt van verhoogde bedden. Het is een investering in zowel tijd als geld, maar verhoogde bedden kunnen je veel voordelen opleveren. De grond in deze bedden is over het algemeen losser, waardoor bijvoorbeeld wortelgewassen hier beter in groeien. Hou bij het plaatsen van verhoogde bedden wel rekening met genoeg doorloopruimte. Niet alleen wil je er zelf makkelijk tussendoor kunnen manoeuvreren, ook is het handig om bijvoorbeeld een kruiwagen tussen de bedden te kunnen gebruiken.

Vergeet ook vooral niet de mogelijkheden te overwegen van verticaal tuinieren: zo kun je optimaal gebruik maken van de beschikbare ruimte in de kas!

Heb je de perfecte tuinkas voor jouw moestuin uitgezocht? Fantastisch! Dat zal je helpen om nog meer opbrengst uit eigen tuin te kunnen halen. Het telen in de kas brengt wel een paar extra aandachtspunten mee ten opzichte van tuinieren in de volle grond. Lees hier alles wat je wilt weten over het succesvol telen van je eigen gewassen in de tuinkas.

Je houd misschien ook van..