Makkelijk te kweken en veelzijdig in gebruik: pompoenen! Maar hoe kun je zo lang mogelijk genieten van deze vrucht?
Pompoenen kun je tot zes maanden bewaren, mits je weet hoe je deze goed snoeit en opslaat. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is bijvoorbeeld het voorkomen van vocht en dus ook het niet wassen van de pompoen. Met de juiste technieken en gereedschappen geniet je lang van je eigen geoogste pompoen!
In dit artikel duiken we in de kunst van het oogsten en bewaren van pompoenen. We beantwoorden brandende vragen zoals: wanneer moet je die pompoen eigenlijk plukken? Hoe herken je een perfect rijpe pompoen? En nog belangrijker, hoe kun je ervoor zorgen dat je pompoenen maandenlang vers en smakelijk blijven?
Wanneer zijn pompoenen klaar om te oogsten?
Met meer dan 100 verschillende soorten pompoenen is het belangrijk om te weten welk soort jij in de moestuin hebt staan. Is het een winterpompoen of een zomerpompoen?
Voordat je kunt bepalen wanneer de pompoen geoogst moet worden is het belangrijk om te weten of je een zomer- of wintervariëteit hebt.
De zomerpompoen wordt geoogst voordat deze volledig rijp is. Dat is vlak na de bloei. Dan is de schil nog niet hemelaal hard en is de smaak het beste. Zomerpompoenen kunnen behoorlijk groot worden, maar voor de beste smaak oogst je deze dus al klein. Een voordeel van vroeg oogsten is dat de aanmaak van nieuwe vruchten ontwikkeld wordt bij het oogsten. De zomerpompoen ziet er glanzend uit, terwijl de winterpompoen een doffe kleur heeft wanneer deze rijp is om te oogsten.
Winterpompoenen worden pas geoogst als ze volledig volgroeid zijn. Dit is vaak ruim na het hoogseizoen. De schil heeft een diepe kleur en een dikke schil die moeilijk door te snijden is met een nagel. Zorg er voor dat de pompoen geoogst wordt vóór de eerste nachtvorst. Laat de pompoenen ook niet langer dan een week in temperaturen lager dan 10°C om te voorkomen dat de smaak vermindert. Een goede indicatie om te zien of de pompoen geoogst kan worden is wanneer de plant compleet afgestorven is en de stengel een bruine, houtachtige kleur heeft.
Pompoenen oogsten
Voordat je begint met oogsten is het goed om te weten hoe je de pompoen zo lang mogelijk goed houdt. De steel van de pompoen heeft namelijk een belangrijke functie. Deze beschermt de vrucht tegen stengelrot; aantasting door ongedierte en rot. Het is dus belangrijk om voorzichtig om te gaan met de steel en deze niet onnodig te belasten.
Om de pompoen te oogsten, hou je de vrucht aan de onderzijde voorzichtig vast. Snij, met een scherpe en schone snoeischaar de vrucht los van de plant. Laat zo’n 2 tot 5 centimeter van de stengel aan de pompoen zitten. Met een mooie gladde snede bescherm je de pompoen zo lang mogelijk.
Klaarmaken voor opslag
Na het snoeien is het belangrijk de pompoen klaar te maken voor de opslag. Als je dit goed doet, kun je de pompoen tot wel de volgende lente bewaren.
Bewaar je de pompoen heel, laat deze dan na het snoeien eerst uitharden. Dit doe je, bij mooi weer, gewoon buiten. Laat de pompoen ruim een week buiten in de zon staan. Laat het weer dit niet toe, laat de pompoen dan tien dagen uitharden in een warm, zonnig raam binnen.
Dit uithardingsproces helpt bij het ontwikkelen van een beschermende schil. Dit vormt een natuurlijke afweer tegen schimmel en rot. Een fijn bijkomend voordeel is dat dit proces de natuurlijke suikers in de pompoen verhoogt, wat zorgt voor een zoetere smaak.
Verschillende opslagmethoden voor pompoenen
Wil je de pompoen langer kunnen gebruiken? Er zijn verschillende manieren om pompoenen te bewaren. Alhoewel inblikken, fermenteren en roken opties zijn, zorgt dit er niet voor dat de houdbaarheid verlengd wordt. Heel bewaren of invriezen juist wel.
Let er op dat je de pompoenen niet wast! Het water kan namelijk de ontbinding versnellen. Vuil verwijder je zo veel mogelijk met een droge doek of zachte borstel.
Heel bewaren
Zodra pompoenen goed gedroogd zijn kun je deze maandenlang bewaren. Het is hierbij wel cruciaal om er voor te zorgen dat de omstandigheden goed zijn.
Zorg voor een goed geventileerde ruimte waar je de pompoenen wilt bewaren. De beste temperatuur ligt tussen de 10°C tot 12°C. Een koele kelder is dus perfect om pompoenen in te bewaren.
Ook de luchtvochtigheid heeft invloed op de houdbaarheid van de pompoen. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 50% en 70%. Bij een lagere luchtvochtigheid kan de vrucht krimpen. Een hogere luchtvochtigheid maakt de pompoen kwetsbaar voor ziekten.
Voorkom dat pompoenen elkaar raken en zet ze niet op een betonnen vloer. Een goede optie is om kranten of keukenpapier op de bodem te leggen of eventueel een laagje stro. Dit absorbeert vocht en helpt zo tegen rot. Blijf wel regelmatig controleren op tekenen van rotting of schimmel.
Bewaar de pompoenen niet in de buurt van appels, peren of tomaten. Deze produceren namelijk ethyleen wat de houdbaarheid van pompoenen verkort.
In de koelkast
Pompoenen zijn te bewaren in de koelkast, maar gaan niet erg lang mee. Plaats de pompoen in een plastic zak met luchtgaatjes voordat je deze in de koelkast legt. Gebruik de pompoen binnen een week.
Bewaren in de vriezer
Met name de winterpompoen is goed geschikt om in te vriezen voor later gebruik. Verwijder eerst de schil, en snij de pompoen in bruikbare blokken. Verpak de stukken vervolgens in een luchtdichte verpakking voordat je het in de vriezer plaatst.
Pompoenen die bijna volgroeid zijn maar nog net niet helemaal kun je na de oogst laten narijpen. Het is dan wel belangrijk dat de kleur al begint te veranderen voordat je de pompoen oogst. Laat de pompoen in een zonnig raam uitharden en draai deze dagelijks een kwartslag om alle kanten evenveel zonlicht te laten krijgen.
Afhankelijk van de beschadigingen kunnen pompoenen nog veilig gegeten worden. Vooral de zomerpompoen is vatbaar voor oppervlakkige beschadigingen. Deze is nog prima te gebruiken. Zodra de pompoen afwijkt in kleur, textuur of stevigheid dan is het slim om deze niet meer te gebruiken. Doe de pompoen dan in de composthoop.
De optimale opslagtemperatuur voor pompoenen ligt doorgaans tussen 10°C en 12°C. Dit temperatuurbereik helpt pompoenen om langer vers te blijven. Het is belangrijk dat de opslagomgeving koel is, maar niet te koud. Een te koude omgeving kan leiden tot beschadiging van de pompoen, terwijl een te warme omgeving de houdbaarheid kan verkorten.
Pompoenen zijn onmisbaar in de herfst. Maar met deze tips gebruik je ze zelfs tot in de late winter nog. En wil je ze volgend jaar weer opnieuw zaaien voor een nieuwe kweek? Lees dan hier verder over het bewaren van de zaden uit de pompoen.