Een gewas wat je in veel moestuinen tegenkomt is rucola. Een slasoort met een heerlijk pittige en nootachtige smaak die eenvoudig te kweken is. Maar voor beginnende moestuinierders kan het een uitdaging zijn om doorschieten te voorkomen.
Als rucola doorschiet komt de plant te vroeg in bloei, waardoor de bladeren taai en bitter worden. Rucola houdt van koel weer. Dit bewijst zich iedere keer weer wanneer het warmer en droger wordt; dan schiet dit gewas uit. De plant vormt dan stengels, bloemen en zaden. Ondanks dat de bloemen zelf eetbaar zijn, worden de bladeren minder smaakvol wanneer dit gewas begint te bloeien.
Om te weten hoe je er voor kunt zorgen dat rucola niet uitschiet, is het belangrijk te weten waar rucola vandaan komt. Rucola maakt namelijk onderdeel uit van de mosterdfamilie. Dit gewas houdt van koel weer, en dat is dan ook direct een belangrijk aspect bij het kweken van rucola. In dit artikel geven we je alle tips om te voorkomen dat jouw rucola dit jaar onbedoeld gaat bloeien!
Klik direct naar wat je zoekt
Kies het juiste ras
Een succesvolle oogst begint al zo vroeg als het kiezen van de zaden. Er zijn veel verschillende soorten rucola zaden waar je uit kunt kiezen.
In grote lijnen kun je kiezen uit twee soorten rucola: de ‘gewone’ rucola (Eruca sativa) en wilde rulcola (Diplotaxis tenuifolia). Het belangrijkste verschil tussen deze twee soorten is dat gewone rucola eenjarig is en wilde rucola een vaste plant. Je herkent het soort aan de bloemen: gewone rucola geeft in bloei witte bloempjes, wilde rucola geeft gele bloemen.
Afhankelijk van welk soort bij jouw smaak past kun je de zaden kiezen. Als de belangrijkste overweging is dat je niet wilt dat de gewassen gaan uitlopen, kies dan voor een bestendig ras, zoals Sylvetta of Astro.
Tip! Kom je zaden tegen met Engelse benaming, dan herken je wilde rucola aan de aanduiding ‘Rocket’ op de verpakking.
Zaai rucola op de juiste tijd
In principe kun je rucola jaarrond kweken. Afhankelijk van wanneer je de zaden zaait kies je de plek in de moestuin.
Wil je de rucolaplant in de winter kweken? Zorg dan voor een beschutte, zonnige plek in de tuinkas. De zaden kun je van augustus tot eind september zaaien. Oogsten doe je vervolgens van november tot en met februari.
Voor de zomerkweek kun je al in maart beginnen met zaaien. De laatste kweek kun je eind september starten. Pas wel op met de kweek in de maanden mei tot en met juli, dan is de kans op doorschieten het grootst.
Zorg in de zomer voor een plek in halfschaduw, om te voorkomen dat de rucola doorschiet. Kies daarnaast een plek uit waar je de grond goed vochtig kunt houden. Uitdroging is funest voor het doorschieten van rucola! De rucola kun je acht weken na het zaaien beginnen te oogsten, tot uiterst midden november.
Kies de beste plek in de moestuin
De beste plaats in de volle grond om de rucolaplant te kweken is op een plaats met halfschaduw. Hitte en droogte zorgen er voor dat de plant gaat bloeien.
Kies daarom voor een plaats waar de planten bij voorkeur in de ochtend zon hebben, maar ’s middags beschermd worden door de schaduw.
Heb je geen schaduwplaats in de moestuin? Dan kun je ook nog kiezen voor een bescherming van de planten. Plaats bijvoorbeeld schaduwdoek wat de planten beschermt tegen de felle zon.
In dit artikel lees je precies op welk gewest je het best rucola kunt kweken.
Water geven
Een vochtige grond is cruciaal bij het voorkomen van doorgeschoten rucola. De rucolaplant houdt van vocht, maar niet een te natte grond.
Begin daarom al van tevoren met het controleren van de bodem. Zorg voor een luchtige, goed doorlatende grond waardoor er geen water blijft staan.
Hou tijdens het groeiseizoen de bodem in de gaten. Voel regelmatig met je vinger in de bodem of de grond nog vochtig is. Is de grond op vijf centimeter diepte nog vochtig? Dan hoef je nog geen extra water te geven. Is de grond droog, dan is het tijd om extra water te geven.
Voorkom dat de plant uitdroogt! Dit versnelt het proces van doorschieten van de plant.
Uitdunnen
Naast licht, schaduw en water is ook ruimte belangrijk voor de rucolaplant. Zorg er daarom voor dat je de planten goed uitdunt, om de gewassen genoeg ruimte te geven om te groeien.
Zodra de zaailingen een paar centimeter hoog zijn, wordt het tijd om uit te dunnen. De zaailingen zijn erg teer, dus wees voorzichtig bij het uitdunnen. Gebruik hiervoor een mini snoeischaar, bijvoorbeeld deze van Bol.
Dun de zaailingen op 10-15 centimeter uit. Zo hebben ze genoeg ruimte om te groeien.
Uitdunnen doe je niet alleen om genoeg ruimte te maken voor de gewassen, maar ook om genoeg voedingsstoffen beschikbaar te maken voor de planten. Staan er te veel planten te dicht op elkaar, dan kunnen de gewassen mogelijk te weinig voedingsstoffen opnemen uit de bodem. Hoe verleidelijk een groot aantal planten ook lijkt; uitdunnen is belangrijk om gezonde gewassen te kweken!
Rucola oogsten
Nog een manier om te voorkomen dat de plant doorschiet is het regelmatig oogsten van de plant.
Rucola kun je al na acht weken na het zaaien oogsten. En het voordeel is dat oogsten nieuwe groei van bladeren bevordert!
Je oogst de bladeren vanaf de buitenkant van de plant. De buitenste bladeren oogst je al zodra ze een paar centimeter groot zijn.
Het oogsten stimuleert nieuw bladgroei. Daarnaast vertraagt het de bloei, waardoor doorschieten minder snel zal gebeuren.
Let op: laat de hart van de plant in tact bij het oogsten. Zo kunnen er weer nieuwe bladeren gevormd worden. Snoei dus niet te veel tegelijkertijd weg!
Is je rucola toch doorgeschoten?
Geen paniek! De bloemetjes van de rucolaplant zijn eetbaar. De bladers kun je ook nog eten, alhoewel de beste smaak er dan wel af is. De smaak van de bladeren wordt iets sterker en zal meer bitter zijn.
De rucolaplant schiet het snelst door in de maanden mei tot en met juli. Na juli is het grootste risico geweken.
Als de gewassen doorgeschoten zijn, zaai dan nieuwe zaden. De oogst is al na acht weken, dus met een klein beetje geduld heb je binnen de kortste keren alweer nieuwe, verse rucolaplanten in de moestuin staan.
Laatste tips
Rucola kweek je natuurlijk voor de smaakvolle bladeren. Maar wist je dat de bloemen van doorgeschoten rucolaplanten ook eetbaar zijn?
Laat eens een paar rucolaplanten doorschieten. Zo fleur je makkelijk je gerechten op met eetbare bloemen. En je kunt van doorgeschoten rucolaplanten makkelijk zaden oogsten. Een duurzame manier om nieuwe zaden te krijgen voor het volgende seizoen dus!
Als je de rucolaplanten laat bloeien, kun je heel makkelijk zelf zaden oogsten van de plant. Zodra de zaadpeultjes rijpen in de late zomer kleuren ze bruin en drogen ze uit. Zodra ze droog en bruin zijn kun je de zaden oogsten. Wil je weten hoe je de zaden het beste kunt bewaren? Lees dan hier verder.
Zeker! De bladeren van doorgeschoten rucola zijn eetbaar. De reden waarom je doorgeschoten rucola wilt voorkomen is dat de bladeren minder smaakvol worden en vaak bitter smaken. Naast de bladeren zijn overigens de bloemen van de rucolaplant ook eetbaar.
Rucola kun je al na acht weken na het zaaien oogsten. Zodra de buitenste bladeren een paar centimeter lang zijn kun je al beginnen met oogsten. Zorg er wel voor dat je niet te veel wegsnoeit tegelijkertijd en dat het hart in tact blijft. Zo kan de plant steeds nieuwe bladeren vormen.
Verse rucola gebruik je het liefst direct na de oogst voor de beste smaak. Wil je de bladeren toch langer bewaren? Plaats het dan in een luchtdichte verpakking in de koelkast. Zo blijft de rucola drie tot vijf dagen houdbaar.
Rucola is een goed gewas om in potten te kweken. Zorg voor een pot met drainagegaten en een goed doorlatende potgrond om rucola in te kweken.
Rucola is niet alleen een smaakvolle en voedzame bladgroente, maar ook een makkelijke toevoeging aan je moestuin of tuinkas. Met de tips uit dit artikel kun je genieten van een overvloedige oogst van malse en smaakvolle bladeren. Experimenteer met verschillende rassen, voeg rucola toe aan je favoriete salades, sandwiches en wraps, of geniet van de bloemen en zaden!