Je hebt de tuinkas met veel zorg en aandacht uitgezocht en bent klaar om de kas te installeren. Maar welke gewassen kies je om te telen in de tuinkas?
In de tuinkas wil je in de winterperiode koude-tolerante planten telen en in de zomer hitte-tolerante gewassen. De kas geeft je mogelijkheden om het aantal verschillende soorten uit te breiden met meer exotische gewassen, die in de open tuin geen kans van slagen hebben.
Doordat je in een tuinkas meer controle hebt over zaken zoals temperatuur, licht, klimaat en bevruchting kan de tuinkas een uitkomst zijn bij het telen van een aantal gewassen. Lees hier de top 10 gewassen om in de tuinkas te telen.
Waarom moestuinieren in een tuinkas?
Gewassen in een tuinkas telen kent veel voordelen. Je kunt makkelijk je eigen ruimte indelen, en bij aanschaf van de kas kun je bepalen wat je wensen zijn zodat je de ideale kas voor jouw tuin kunt aanschaffen. Wil je alleen voorzaaien in de kas of ook telen en ruimte voor oppotten en verpotten? Het grootste voordeel wat een tuinkas biedt is controle over de teelt. Je kunt het seizoen vroeger starten en langer doorgaan. Voor sommige gewassen is het zelfs mogelijk om jaarrond te telen.
In de tuin zit je vaak vast aan een bepaald aantal soorten gewassen. Maar beschik je over een tuinkas, dan kun je er ook voor kiezen om meer exotische gewassen te telen die het in ons klimaat normaalgesproken niet zouden redden. Je kunt dus veel creatiever tuinieren met een kas dan wanneer je alleen beschikt over een open tuin.
Een aantal gewassen hoeven qua klimaat niet verplicht in de kas. Kolen zijn hier een goed voorbeeld van. In ons klimaat kunnen deze ook prima in de tuin geteeld worden. Maar, deze gewassen zijn wel vatbaar voor gedierte en plagen. Een tuinkas kan helpen bij de beheersing hiervan. Een bijkomend voordeel is dat je in de kas veel minder snel naar de pesticiden hoeft te grijpen door de gecontroleerde omgeving. Een win-win situatie dus!
De beste gewassen voor in de tuinkas
Een kas kan dus het groeiseizoen vervroegen en verlengen zodat je zoveel mogelijk groente en fruit van eigen teelt kunt eten. Bedenk vooraf goed welke gewassen je in de kas zet. Met name warmteminnende planten hebben bewezen goed te groeien in een kas. Soorten die beter ontwikkelen bij wisselende en koudere omstandigheden zet je liever niet in de kas.
Hou er altijd rekening mee dat de beste gewassen voor in jouw kas ook afhankelijk zijn van je eigen voorkeuren en omstandigheden. Hoeveel ruimte heb je in de kas? Op welke plaats heb je de kas staan en hoe beïnvloedt dit de temperatuur in de kas? Wat is de kwaliteit van je grond en welke gewassen gedijen hier het best in?
Voor een makkelijk overzicht hebben we de beste gewassen voor in een tuinkas voor je op een rij gezet.
Tomaten
Met stip het meest geteelde gewas in de tuinkas is de tomaat. Niet alleen omdat tomaten warmteminnende planten zijn, maar ook omdat deze vrucht in een gecontroleerde omgeving uniformer zijn in grootte, kleur en vorm en resistenter zijn tegen ziekten.
Tip: kies voor een tomatenras wat omhoog groeit, niet in de breedte. Zo benut je optimaal de ruimte in de kas.
Paprika
De paprika komt van oorsprong uit warme klimaten. Dat maakt deze vrucht uitermate geschikt voor teelt in de tuinkas.
Tip: Wil je zo efficiënt mogelijk de ruimte in de kas gebruiken? Kies dan voor Jalapenos, Sweet Bells of Chilipepers. Deze soorten nemen relatief weinig ruimte in beslag.
Komkommer
Een gewas wat je ook veel ziet in de tuinkas is de komkommer. Een warmteminnende plant die het op een beschutte en warme plaats goed zal doen. Let bij aanschaf op het type gewas: kies een ‘struik’ variant voor een kleinere kas. Heb je meer ruimte beschikbaar dan kun je ook kiezen voor de ‘stok’ variant.
Tip: Komkommer groeit goed in de volle grond, maar is ook een plant die het erg goed doet in bakken en kweekzakken.
Wortelgewassen
Zogeheten wortelgewassen (zoals wortels, aardappels en bieten) doen het in ons klimaat over het algemeen prima buiten in de volle grond. Wil je echter het groeiseizoen verlengen, dan kun je dit gewas prima in de tuinkas telen. Kies bijvoorbeeld voor het planten in de winter zodat je in de lente al je eerste oogst kunt nemen. Nog een bijkomend voordeel is dat je deze groente makkelijk in bakken kunt telen en zo de ruimte in de kas slim in kunt delen.
Aardbeien
Aardbeien hebben veel warmte en licht nodig: ideaal voor in de tuinkas dus. Zorg voor heldere ruiten zodat de aardbeien minimaal 6 uur per dag zonlicht krijgen. Als je in de winter een minimale temperatuur van 15° Celsius kunt hanteren in de tuinkas kun je de aardbeien hier ook laten overwinteren.
Broccoli
Wellicht een iets minder bekend gewas voor in de kas is de broccoli. Deze groente is makkelijk te kweken en snel te oogsten. Kies voor het telen in de kas voor een Amerikaans, Italiaans of groen ras. Let er wel op dat deze plant flink wat ruimte in kan nemen.
Sla
In de zomer is sla natuurlijk prima buiten te telen. Maar met de tuinkas kun je jaarrond van je eigen sla genieten. Binnen een maand kun je al je eigen sla oogsten. Een ideaal gewas dus voor jaarronde teelt!
Pompoen
Makkelijk te telen en behoorlijk succesvol in de kas zijn pompoenen. Met een breed scala aan variëteiten is er veel te experimenteren met dit gewas. Let bij de aanschaf wel op welk soort je kiest. De pompoen is verkrijgbaar in zomer- en wintersoorten.
Spruitkool
Een gewas wat zowel binnen als buiten geteeld kan worden. Sommige soorten zijn juist smaakvoller na een korte vorstperiode. Dit gewas is dus prima op z’n plaats in de kas in de koudere maanden.
Aubergine
Nog een warmteminnend gewas is de aubergine. Teel je aubergine buiten dan kunnen weersomstandigheden en diertjes snel schade aanrichten aan de plant, hier heb je in de kas veel minder last van.
Kolen
In de volle grond kan het een uitdaging zijn om succesvol kolen te telen. Plagen en vroegtijdig doorschieten zijn een paar van de voornaamste redenen waarom deze teelt vaak mislukt. Om de kansen te vergroten kun je de kolen in de kas telen. Kies voor de weeuwenteelt om de kans op succes te vergroten. Een leuke uitdaging voor de meer ervaren moestuinierder!
Gewassen die minder geschikt zijn voor in de tuinkas
We zien ontzettend veel voordelen in het moestuinieren in de tuinkas. Kunnen er dan ook soorten zijn die je liever niet in de kas wilt telen? Jazeker, die zijn er. Voornaamste reden is dat deze gewassen afhankelijk zijn van (wind)bestuiving of direct zonlicht nodig hebben. Onderstaande gewassen teel je bij voorkeur niet in de tuinkas:
- Tarwe
- Maïs
- Koolraap
- Radijs
Welke kruiden zijn geschikt voor de tuinkas?
In de tuinkas kom je niet alleen verschillende groentesoorten tegen, ook kruiden en in sommige gevallen zelfs fruitbomen. Bij het telen van kruiden in de kas zijn er wel een paar aandachtspunten om in de gaten te houden. De voornaamste reden waardoor het telen van kruiden in de tuinkas mislukt is het gebrek aan vocht. Zorg dus voor een regelmatige watergift of kies voor een automatisch systeem zoals een druppelslang.
Let daarnaast goed op het aantal zonuren die aanbevolen worden voor het type kruid. Zorg voor voldoende schaduw wanneer de kas de hele dag in de volle zon staat.
De kruiden die je het best kunt telen in de tuinkas zijn:
- Basilicum
- Bieslook
- Dille
- Kamille
- Koriander
- Lavendel
- Oregano
- Peterselie
- Rozemarijn
- Tijm
Een van de kruiden die het goed doet in de kas is munt. Let alleen wel goed op dat munt erg snel kan uitbreiden. Zet deze dus bij voorkeur in een eigen pot of kweekzak om wilgroei te voorkomen.
Jazeker, ook bloemen kunnen prima in de kas overleven. Een aantal soorten die de voorkeur geven aan de kas zijn varens, orchideeën, citrusbomen en vetplanten.
In de kas heb je minder of geen dieren die normaalgesproken de bestuiving van de planten regelen. Daarom is het noodzakelijk om zelf de bestuiving te regelen. Dit kan op twee manieren. De eerste manier is om een ventilator te plaatsen en om de paar dagen de plant iets te schudden. Zo kan het stuifmeel getransporteerd worden. Dit werkt het beste bij gewassen zoals tomaten, aubergine en paprika. Een tweede manier is het handmatig bestuiven. Neem een wattenstaafje of penseel om het stuifmeel van mannelijke bloemen naar vrouwelijke bloemen over te brengen. Deze bestuiving is noodzakelijk voor een succesvolle teelt van pompoen, courgette en meloen.
Ieder seizoen, klimaat en omgeving kent zijn uitdagingen voor het succesvol moestuinieren. Houd deze aandachtspunten in de gaten om er voor te zorgen dat jouw gewassen uitgroeien tot sterke planten met een volle oogst bij het telen in de tuinkas!