Succesvol Moestuinieren

Onmisbaar in de moestuin: Probiotica

Probiotica in de moestuin

Waarschijnlijk weet je wel dat probiotica goed is voor de menselijke darmen. Maar heb je al eens gehoord van het gebruik van dit middel in de moestuin?

Probiotisch moestuinieren is het voeden van de grond om de kwaliteit van mineralen, voedingsstoffen, microben en bacteriën in de bodem te verbeteren. Met alleen natuurlijke bestanddelen is probiotica uitermate geschikt voor in de biologische moestuin.

Probiotica verbetert de bodemkwaliteit en verhoogt de oogst van de gewassen. Niet alleen in kant-en-klare verpakkingen kun je dit aanschaffen, ook middelen en methodes die je wellicht al in de tuin gebruikt ondersteunen het probiotisch moestuinieren.

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn nuttige micro-organismen die de gezondheid van de tuingrond en planten kunnen verbeteren. Ze kunnen aan de bodem worden toegevoegd door het gebruik van probiotische producten of door het introduceren van natuurlijke bronnen van probiotica, zoals compost of bepaalde soorten bacteriën.

Vruchten in moestuin

Een goede bodemkwaliteit is belangrijk voor de groei en gezondheid van planten in de moestuin, omdat de bodem de belangrijkste bron is van voedingsstoffen, water en lucht voor de planten. Een goede bodemkwaliteit betekent dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat om de planten te laten groeien, dat de bodem voldoende water kan vasthouden om de planten hydrateren en dat de bodem een goede drainage heeft om overtollig water af te voeren.

De voordelen van probiotica in de moestuin

Probiotica kunnen een aantal voordelen hebben voor de gezondheid van de bodem en de plantengroei. Enkele manieren waarop probiotica de bodem kunnen verbeteren, zijn:

Verhoogde beschikbaarheid van voedingsstoffen: Probiotica kunnen helpen bij het afbreken van organisch materiaal in de bodem, waardoor voedingsstoffen beter beschikbaar komen voor planten om te absorberen.

Bevordering van de bodemstructuur: Probiotica kunnen de structuur van de bodem verbeteren door het aantal nuttige micro-organismen te vergroten en stabiele bodemaggregaten te helpen vormen.

Vermindering van bodemerosie: Probiotica kunnen helpen het waterhoudend vermogen van de bodem te vergroten, waardoor het risico op erosie wordt verminderd.

Verbetering van de gezondheid van planten: Probiotica kunnen planten helpen beschermen tegen ziekten en plagen, wat leidt tot een gezondere en krachtigere groei.

Snellere plantengroei: doordat je zorgt voor een optimale bodemkwaliteit hebben de gewassen alle noodzakelijke middelen om uit te groeien tot sterke planten. Met behulp van probiotica groeien de gewassen ook sneller door naar volwassen grootte en kun je langer oogsten.

Biologisch: vergeet synthetische middelen om de bodemkwaliteit te verbeteren. Probiotica zijn natuurlijke technieken, dus vrij van schadelijke chemicaliën.

Moestuin in bloei

Wat doen probiotica met gewassen?

Zoomen we nog iets dieper in op de effecten van probiotica, dan zien we de functie van de bacteriën en microben voor de gewassen:

  • Betere stikstofopname
  • Betere groei van wortelgestel
  • Betere opname van suikers
  • Betere opname van water
  • Efficiënte opname van voedingsstoffen

Al deze functies helpen bij bijvoorbeeld fotosynthese, wat er voor zorgt dat de plant zich sterk ontwikkelt. Samengevat: probiotica zorgt voor een optimale conditie van de plant om de vruchten te kunnen ontwikkelen.

Het is belangrijk om de bodemkwaliteit in de moestuin regelmatig te testen en te onderhouden door middel van het toevoegen van compost en andere organische meststoffen, het beheersen van de pH-waarde en het beperken van het gebruik van chemicaliën. Dit kan helpen om de bodemkwaliteit te verbeteren en te behouden, wat kan leiden tot gezonde, productieve planten in de moestuin.

Zijn er nadelen aan het gebruik van probiotica in de moestuin?

Er zijn een aantal nadelen die verbonden zijn aan het gebruik van probiotica in de moestuin:

Kosten: Probiotica kunnen duurder zijn dan andere middelen die worden gebruikt in de moestuin, zoals compost of chemicaliën.

Effectiviteit: Hoewel probiotica effectief kunnen zijn in het verbeteren van de gezondheid van planten, is het effect niet altijd gegarandeerd. Sommige soorten probiotica zullen misschien niet goed werken voor bepaalde soorten planten of in bepaalde omstandigheden.

Bewaring: Probiotica moeten op een bepaalde manier bewaard worden om hun werkzaamheid te behouden. Als ze niet op de juiste manier bewaard worden, kunnen ze hun werkzaamheid verliezen en dus nutteloos worden.

Verspreiding: Probiotica kunnen gemakkelijk van de ene naar de andere plaats verspreid worden, wat kan leiden tot het verspreiden van ziektes of schadelijke bacteriën naar andere gebieden.

Veiligheid: Hoewel probiotica over het algemeen veilig zijn, kunnen sommige mensen allergische reacties ontwikkelen op bepaalde soorten. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van probiotica en ervoor te zorgen dat ze op de juiste manier worden gebruikt.

Hoe je het gebruikt in de moestuin

Probioticum vind je als EM-actief of EMa-fermenter. EM staat voor Effective Micro-organismen. Om het middel in de moestuin te gebruiken hou je de volgende verhouding aan: meng 50ml EM met 50ml rietsuiker melasse en 900ml water. Gebruik bij voorkeur water zonder chloor. Leidingwater laat je eerst 24 uur staan in een emmer zodat het chloor kan oplossen.

Verdun de EM-actief in een verhouding van 1 op 100 liter water (of zoals aangegeven op de verpakking). Op deze manier kun je het gebruiken direct in de grond, of je kunt het vernevelen over de planten. Bij voorkeur voeg je het middel aan de bodem toe vlak voordat het gaat regenen. Zo kan het goed opgenomen worden in het grondoppervlak. Herhaal dit iedere twee tot vier weken, afhankelijk van de plantbehoefte.

Bewateren probiotica

Een aantal andere manieren (zonder aanschaf van EM-actief) om probiotica in de tuin op te nemen zijn:

Het gebruik van probiotische meststoffen of bodemverbeteraars: deze producten bevatten nuttige bacteriën en andere micro-organismen die de gezondheid van de bodem en de plantengroei kunnen verbeteren. Zoek naar producten die een verscheidenheid aan nuttige micro-organismen bevatten, waaronder bacteriën, schimmels en protozoa.

Compost aan de bodem toevoegen: Compost is een natuurlijke bron van probiotica en kan de bodemstructuur en vruchtbaarheid helpen verbeteren. Zorg ervoor dat je compost gebruikt die goed gerijpt is en vrij is van onkruidzaden en ziek plantmateriaal.

Bodembedekkers gebruiken: Bodembedekkers, zoals peulvruchten en klavers, kunnen helpen stikstof aan de bodem toe te voegen en ook nuttige bacteriën introduceren.

Biochar gebruiken: Biochar is een soort houtskool die aan de bodem kan worden toegevoegd om de structuur en vruchtbaarheid te verbeteren. Het kan ook de groei van nuttige bacteriën ondersteunen.

Nog een aantal aandachtspunten

Het is belangrijk op te merken dat hoewel probiotica nuttig kunnen zijn voor het verbeteren van de bodemgezondheid en plantengroei, ze niet mogen worden gebruikt als vervanging voor goed bodembeheer en plantenverzorging. Goed water geven, bemesten en ongediertebestrijding zijn ook belangrijk voor het behoud van een gezonde tuin!

Hoe lang is het EM-actief mengsel houdbaar?

Voor een optimale werking bewaar je het aangemaakte mengsel maximaal 4 weken. Bewaar het middel in een plastic of glazen fles op een koele en donkere plaats, maar niet in de koelkast.

Waar kun je probiotica nog meer voor gebruiken?

Probiotica heeft vele toepassingen. Zo wordt het onder andere gebruikt in tuinen, maar ook in vijvers en zelfs op dieren. Wees altijd erg alert dat je de juiste soort probiotica aanschaft en het in de juiste verhouding gebruikt. Wat je in de tuin gebruikt is niet direct ook geschikt voor het gebruik bij dieren.

Duurzaam en biologisch moestuinieren? En wil je af van de chemische oplossingen voor een gezonde bodem? Probeer dan probiotica eens uit. Met enkel natuurlijke bestanddelen is dit een uitermate geschikt middel om in de biologische tuin te gebruiken.

Je houd misschien ook van..