Succesvol Moestuinieren

Maak je eigen zaadtape

Zaadtape maken

Je hebt het vast wel eens geprobeerd: zaaien strak op rij, op vaste afstand voor niet alleen een succesvolle, maar ook oogstrelende teelt in de moestuin. Tijdens het water geven kunnen de zaden verplaatsen waardoor je alsnog een wirwar van gewassen krijgt. De oplossing? Maak je eigen zaadtape voor een optimale indeling van je moestuin!

Met een paar materialen die je waarschijnlijk thuis hebt liggen maak je makkelijk zelf je eigen zaadtape. Makkelijk, snel en goedkoop. Gebruik keukenpapier of toiletpapier, een lijmsel van meel en water en zaai precies op de juiste afstand.

Sla moestuin

Op de verpakking van de zaden vind je de aanbevolen zaaiafstand. Dit is, bij het direct uitzaaien in de tuin, soms lastig in te schatten. Maak het jezelf makkelijk en rol je eigen gemaakte zaadtape uit in de tuin om zo precies op de juiste afstand je gewassen te zaaien.

De voordelen van zaadtape

Waarom zou je extra moeite doen om zaailint te maken wanneer je ook direct in de volle grond kunt zaaien? Nou, voordelen zijn er genoeg!

In eerste plaats: heb je wel eens gezocht naar zaadtape? Moeilijk te vinden, en als je het gevonden hebt is het vrij prijzig in de aanschaf. Helemaal niet nodig als je het ook makkelijk zelf kunt maken met spullen die je waarschijnlijk gewoon thuis hebt liggen!

Als je de zaden vooraf uitgemeten in het zaadtape plaatst, weet je zeker dat je de ideale zaaiafstand gebruikt. Hiermee voorkom je dat je op een later moment alsnog de zaailingen moet uitdunnen. Het zaadtape is daarnaast makkelijk te maken en de zaden kun je zo mooi regelmatig zaaien. Een lust voor het oog!

Rollen toiletpapier

Gebruik je zaadtape, dan plak je de zaden tussen het papier met een eigen gemaakte pasta. Dit houdt niet alleen de zaden tussen het papier vast, maar voorkomt ook dat de zaden wegspoelen bij het water geven.

Naast de praktische voordelen van het gebruik van zaadtape is het ook ontzettend leuk om te doen met kinderen. Een leuk idee voor een knutselmiddag en om de kinderen te betrekken bij het groeien van hun eigen groente!

Welke zaden zijn geschikt voor zaadtape?

Het meest lastig om te zaaien zijn kleine en fijne zaden. Deze zijn gelukkig dan ook bij uitstek geschikt om te gebruiken in zaadtape. Denk hierbij aan wortelen, sla, spinazie, boerenkool en verschillende kruiden. Hierbij komt ook het voordeel om de hoek kijken van het uitdunnen. Zaailingen die je vaak uitdunt omdat je te dicht gezaaid hebt zijn goed te gebruiken in zaadtape.

Rol toiletpapier

Grotere zaden, zoals van komkommers en pompoenen, kunnen gebruikt worden in zaadtape. Hou hierbij wel rekening met de zaaiafstand. Pompoenen zaai je bijvoorbeeld wel 100 centimeter uit elkaar. Het gebruik van zaadtape kan wel, maar is niet heel praktisch. Bij zware zaden, zoals van maïs en bonen wordt het gebruik van zaadtape afgeraden.

Wil je zaden in je zaadtape gebruiken die je al langer geleden gekocht hebt? Of zaden die je eerder uit je eigen oogst bewaard hebt? Doe dan vooraf een kiemtest om te bepalen of je zaden nog kiemkrachtig genoeg zijn. Het is zonde om er na de tijd achter te komen dat je zaden niet ontkiemen!

Je eigen zaadtape maken

Om je eigen zaadtape te maken heb je een paar materialen nodig:

 • Zaden (bepaal vooraf hoeveel zaden je nodig hebt aan de hand van je zaaischema)
 • Meel
 • Water
 • Keukenpapier of toiletpapier
 • Meetlint of liniaal
 • Potlood
 • Penseel of tandenstoker
 • Schaar
 • Kom
 • Bord

Bepaal voordat je begint hoeveel zaden je per soort nodig hebt. Maak het jezelf makkelijk door hiervoor het zaaischema te gebruiken.

 1. Afmetingen bepalen

  Als je bepaald hebt welke zaden je voor het zaadtape wilt gebruiken kun je bepalen hoeveel tape je nodig hebt voor de juiste plaats in de tuin. Kies je voor dunne rijen, dan kun je het beste gebruik maken van een rol toiletpapier. Heb je een vierkant oppervlak wat je wilt gebruiken, kies dan voor keukenpapier. Bereken hoe groot de zaadtape moet worden en hoeveel je er nodig hebt om aan het gewenste aantal zaden te komen. Vergeet niet de zaaiafstand van het gewas in deze berekening mee te nemen! Het keukenpapier en toiletpapier kun je dubbelvouwen, of een nieuwe laag er op aanbrengen. Moet je het papier bijknippen om op de juiste maat uit te komen, doe dit dan het liefst vooraf. Gebruik je tweelaags papier? Splits deze dan in twee enkele lagen. Het zaadtape werkt het best bij enkellaags papier.Liniaal

 2. Markeer zaadplaatsen

  Gebruik het meetlint of liniaal en een potlood om op het papier de juiste plaats van de zaden te markeren. Begin op minimaal 2,5 centimeter afstand van de rand.

 3. Maak de pasta

  Meng gelijke delen meel met water en meng dit in een kleine schaal tot er een consistente pasta ontstaat. De pasta moet dik genoeg zijn om niet te druppelen vanaf het penseel. Dan kunnen namelijk de zaden het water opnemen en stimuleer je mogelijk te vroeg de ontkieming. Druppelt het wel, voeg dan wat extra meel toe. Is de substantie te dik om mee te werken, voeg dan een klein beetje water toe.

 4. Pasta en zaden aanbrengen

  Neem met het penseel een kleine druppel van de pasta en plaats op iedere markering een drupje pasta. Begin van je af en werk naar je toe om te voorkomen dat je op een later moment de pasta uitveegt. Plaats vervolgens de zaadjes stuk voor stuk in de pasta. Hier kun je, bij kleine zaden, eventueel een pincet voor gebruiken.

 5. Zaadtape afdekken

  Vouw het papier dubbel, of plaats de tweede laag recht bovenop de laag die je hebt voorbereid. Het is niet noodzakelijk, maar voor een extra afdichting kun je de rand ook insmeren met pasta zodat de lagen rondom aan elkaar kleven. De pasta zorgt er voor dat de zaden niet verschuiven en houdt de twee lagen op elkaar vast. Laat het zaadtape goed drogen voordat je het gebruikt. Vergeet niet op het papier het gewas en soort te noteren. Eventueel kun je de verschillende tapes nummeren om op een later moment gemakkelijk uit te leggen op de juiste plaats in de tuin.

 6. Uitplanten

  Voor het uitplanten in de tuin volg je de reguliere instructies. Maak een geul of bed klaar en plaats het zaadtape op de aanbevolen diepte en dek af met grond. Vergeet niet om water te geven, voordat de zaailingen zichtbaar worden wil je de grond niet uit laten drogen. De wortels van de zaden kunnen eenvoudig door het papier heen groeien. Het papier zal na verloop van tijd verteren in de grond.

Wil je de zaadtape op een later moment gebruiken, bewaar het dan in een luchtdichte bak op een koele plaats. Voor een makkelijk gebruik kun je er ook voor kiezen de tape op een (toilet)rol te rollen.

Tip! Je kunt ook van keukenpapier ronde schijfjes maken ter grootte van je gewenste potjes. Maak hiervan zaadtape voor je (keuken)kruiden en wees gegarandeerd van een mooie volle pot met jouw favoriete kruid!

Kruiden in pot

Hoe plant je zaadtape uit?

Misschien heb je wel eens eerder verpakte zaden gezaaid. Het uitzaaien van zaadtape is niet veel lastiger dan dat.

Zorg, voordat je start met uitzaaien, dat het bed onkruidvrij is en de grond geschikt is voor het gekozen gewas. Maak vervolgens de ruimte vrij die je gebruiken wilt voor de zaden. Dit kan bijvoorbeeld door het trekken van een groef in de grond. Deze groef is na het zaaien makkelijk weer af te dichten met de vrijgekomen grond.

Plaats het zaadtape op de juiste plaats, bevochtig het zaadtape om de ontkieming te bevorderen en dek het zaadtape vervolgens af. Het is afhankelijk van het type zaden hoe dik de laag grond is die je er op plaatst. Op de verpakking van de zaden vind je de aanbevolen plantdiepte.

Gewassen moestuin
Is het gebruik van zaadtape biologisch?

Zaadtape maak je het makkelijkst van toilet- of keukenpapier. Een alternatief is krantenpapier. Kies je voor biologisch toilet- of keukenpapier dan is dit biologisch afbreekbaar en niet schadelijk voor de grond in de moestuin.

Is zaadtape kant en klaar te koop?

Je kunt zaadtape ook kant en klaar kopen. Zoek hiervoor online op zaadtape, zaadlint, zaailint of zaadband. Let er wel op dat het kopen van zaadtape over het algemeen vrij prijzig is en qua kosten niet in verhouding staat tot het zelf maken van zaadtape. Daarnaast is het aanbod in verschillende soorten erg beperkt.

Kan zaadtape ook gebruikt worden voor bloemzaden?

Ja, dat kan zeker! Het principe van zaadtape is eenvoudig. Hierdoor kun je het gebruiken voor moestuinzaden, maar ook voor bloemen en kruiden. Let wel op dat je ook bij deze zaden kiest voor lichte en kleine zaden en dat je de aanbevolen zaaiafstand hanteert bij het maken van je zaadtape.

Zaadtape gemaakt en klaar om uit te zaaien? Help jezelf een handje door vooraf je eigen zaaischema te maken. Zo weet je precies wanneer je moet starten met zaaien, uitharden en wanneer je de zaailingen uit kunt planten. Handig om zelf succesvol je eigen gewassen te telen!

Je houd misschien ook van..