Veel smaakvoller dan potjes uit de supermarkt en ook nog eens biologisch geteeld: je eigen kruiden uit de kruidentuin of vensterbank! Specerijen kun je vers in de maaltijd gebruiken, toevoegen aan verschillende groenten bij het wecken of drogen om langere tijd te kunnen gebruiken. Maar hoe kun je die kruiden nou het beste drogen?
Het drogen van kruiden is niet moeilijk, maar vraagt wel wat aandacht. Kies bijvoorbeeld altijd voor een lage temperatuur om essentiële oliën te behouden, een donkere plaats voor een optimale smaak en kleur en hou de stengels en bladeren vrij van schimmel door goede luchtcirculatie.
Knip aan het eind van het tuinseizoen alle overgebleven specerijen vlak boven de grond af en laat ze drogen om er jaarrond gebruik van te kunnen maken. We nemen je mee langs alle mogelijke droogmethoden en aandachtspunten zodat ook jij snel en succesvol je eigen kruiden kunt drogen!
Voordat je begint
Goed om te weten: de smaak van kruiden zijn op hun best vlak vóór het kruid gaat bloeien. Maar, je kunt natuurlijk al eerder oogsten van je eigen kruiden. Hierbij is het wel belangrijk wanneer je oogst. Oogst je namelijk halverwege het seizoen en wil je het kruid verder laten groeien? Neem dan niet meer dan 1/3 deel van de plant weg. Aan het eind van het seizoen kun je de hele stengels tot aan de grond oogsten.
Niet alle delen van het kruid zijn het waard om te bewaren. Neem alleen de mooiste stengels en bladeren om te gebruiken. Verwelkte bladeren of dode stukken gebruik je bij voorkeur niet.
Het beste moment om te oogsten is ’s morgens vroeg. Dan hebben de specerijen de meeste smaak. Gebruik een snoeischaar of schaar om de stengels af te knippen. Heb je de kruiden buiten geteeld? Dan kan het spoelen van de kruiden wenselijk zijn. Heb je de specerijen binnen geteeld dan is dit vaak niet nodig. Droog de kruiden altijd zo snel mogelijk na de oogst. Sommige specerijen hebben een hoog vochtgehalte waardoor de kans op schimmel op de loer ligt.
Verschillende methoden om kruiden te drogen
De beste manier voor jou om kruiden te drogen hangt vooral af van jouw voorkeuren en mogelijkheden. Beschik je over veel ruimte? Heb je een voedseldroger om te gebruiken? Of wil je zo min mogelijk ruimte en energie gebruiken en de kruiden zo natuurlijk mogelijk drogen?
Los van je persoonlijke voorkeuren is het goed om te weten dat specerijen anders kunnen reageren op verschillende methoden. Probeer dus vooral uit en kom er achter wat jouw persoonlijke voorkeur heeft en welke smaak je het best vindt!
- Bosjes hangend drogen:
De meest voorkomende methode is het hangend drogen van kruiden. Het grote voordeel is natuurlijk dat je geen speciale apparatuur nodig hebt om het kruid te kunnen drogen. Je neemt bosjes van de plant of bladeren en bindt deze samen. Vervolgens hang je de bosjes te drogen. Let bij deze methode goed op dat de bosjes niet in direct zonlicht hangen. Een tweede aandachtspunt is het tegenhouden van insecten. Het zou zonde zijn als je vers geteelde kruid aangevreten wordt. Kies daarom bij voorkeur voor een locatie binnen, of een afgesloten of beschermde buitenruimte. - Drogen in de oven:
Heb je geen ruimte om de kruiden hangend te laten drogen? Kies dan voor drogen in de oven. Let wel goed op dat je de juiste temperatuur en tijdsduur gebruikt. Hiermee voorkom je uitdroging van de specerijen en behoudt deze zijn smaak het best. - Drogen in de magnetron:
Heb je geen ruimte en geen oven? Gebruik dan de magnetron om de kruiden te drogen. We zeggen hier wel bij dat deze methode het minst wenselijk is. De smaak kan door te hoge temperaturen, te lange blootstelling aan de hoge temperatuur en geuren in de magnetron veranderen. Bij voorkeur kies je dus één van de andere methoden. - Drogen in een voedseldroger:
Heb je een voedseldroger? Perfect! Heb je geen voedseldroger, maar heb je wel veel stengels of bladeren om te drogen? Dan is het zeker de overweging waard om een voedseldroger aan te schaffen. Deze drogers kunnen heel eenvoudig ingesteld worden op temperatuur en tijd, en geeft je zo veel controle over het proces. Een puntje van aandacht: deze machines kunnen wel behoorlijk geluid maken.
Hoe droog je kruiden?
Kruiden drogen aan de lucht
Oogst de plantjes. Hebben deze een schoonmaakbeurt nodig? Spoel ze dan licht af en dep ze droog. Als het niet nodig is, spoel de kruiden dan liever niet om zoveel mogelijk smaak te behouden. Pluk de bladeren tot 2 centimeter vanaf de basis af. Bundel de steeltjes samen en bind ze vast met elastiek of een stuk touw. Let op dat de bosjes niet te groot zijn, anders kan de kern vochtig blijven en schimmel veroorzaken. Hang de bosjes vervolgens, met de toppen naar beneden, te drogen. Hang ze aan een lijn, haak of stuk touw om ze vrij te houden van de vloer en muren.
De bosjes hebben een paar weken nodig om goed te drogen. Controleer ze wel met regelmaat, bij voorkeur iedere week. Om ruimte te besparen kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van een droogrek. Zorg er hierbij wel voor dat de stengels elkaar niet overlappen om geheel te kunnen drogen.
Een handige manier om kruiden in bosjes te drogen is door het gebruik van een kruidendroger. Deze vind je bijvoorbeeld hier bij Dille & Kamille.
Kruiden drogen in de oven
Het is mogelijk om kruiden te drogen in de oven, maar hou er wel rekening mee dat dit sneller gaat dan drogen aan de lucht en daarmee beter geschikt is voor de sterkere specerijen. Salie, tijm en rozemarijn zijn goed geschikt om te drogen in de oven.
Bij voorkeur droog je de kruiden zonder stam. Haal de bladeren van de stengel en plaats deze op een ovenrek met bakpapier. Zorg er voor dat de bladeren elkaar niet overlappen. Zet de temperatuur van de oven laag: bij voorkeur op 35°C. Zet de deur van de oven op een kier (gebruik hiervoor indien nodig een pollepel) zodat het overtollige vocht kan ontsnappen.
Na 30 minuten draai je de bladeren om en controleer je hoe droog ze zijn. Zijn de bladeren nog niet helemaal droog? Plaats het rek dan nog 15 minuten terug in de oven. Na nog eens 15 minuten kun je de bladeren nogmaals draaien en nog een kwartier in de oven zetten. Na een uur haal je het rek uit de oven en laat je de bladeren afkoelen.
Kruiden drogen in de magnetron
De minst favoriete methode om te drogen is in de magnetron. Maar, soms ontkom je er niet aan: je hebt niet voldoende ruimte of middelen om de kruiden anders te kunnen drogen. Daarom is het goed dat deze methode bestaat en je er toch goed gebruik van kunt maken. Hou er wel rekening mee dat je de stengels of bladeren met regelmaat controleert om te voorkomen dat de smaak en kleur verloren gaan. In principe kun je alle kruiden in de magnetron drogen, maar de beste soorten voor in de magnetron zijn dille en koriander.
Als je de kruiden moet spoelen, zorg er dan voor dat er géén water meer op de kruiden ligt voordat je met het drogen begint! Je kunt, als dit je voorkeur heeft, de bladeren verwijderen van de stam. Neem een plaat die bestendig is voor de magnetron en leg hier een stuk keukenpapier op. Leg je stengels of bladeren er bovenop (niet overlappend aan elkaar) en dek af met nog een stuk keukenpapier. Anders dan je verwacht zet je de magnetron op de hoge stand.
Plaats de kruiden in de magnetron en verwarm 60 seconden. Blijf alert dat je geen brandlucht ruikt. Stop in dat geval direct de magnetron. Controleer na één minuut de kruiden en plaats ze nog 30 seconden terug als ze nog niet voldoende gedroogd zijn. Blijf dit herhalen totdat de bladeren knapperig zijn en al het vocht uit de kruiden is getrokken. Herhaal dit proces tot maximaal 10 minuten bij erg vochtige kruiden.
Kruiden drogen in de voedseldroger
Het grote voordeel aan een voedseldroger is dat je zowel de temperatuur als overige instellingen, zoals tijdsduur, zelf kunt instellen. Als je een droger hebt met verschillende lagen kun je ze zelfs apart instellen. Ideaal dus bij grote hoeveelheden en veel verschillende soorten kruiden, die je zo gelijktijdig kunt drogen.
Bereid de kruiden voor: spoel ze af als dit nodig is (zorg dat ze volledig droog zijn voordat je aan het proces begint!) en verwijder de bladeren van de stengels wanneer je dit prettiger vindt werken. Leg de bladeren of stengels in de droger en zorg dat de kruiden elkaar niet overlappen. Gebruik een zo laag mogelijke temperatuur (bij voorkeur 35°C) en stel de timer in op het soort kruid. Controleer in ieder geval ieder anderhalf uur hoe droog de kruiden zijn. Voorkom dat de kruiden te lang drogen en zo hun smaak verliezen.
Aandachtspunten bij het drogen
Tot slot nog een paar aandachtspunten bij het drogen van je eigen kruiden. Zorg er in eerste plaats voor dat de kruiden niet in direct zonlicht liggen of hangen om te drogen. Dit tast de smaak en kleur van het kruid aan.
Bij alle gebruikte methoden: zorg voor voldoende luchtcirculatie. Kies voor het drogen aan de lucht voor kleine bosjes en bij de andere methoden voor genoeg ruimte. Laat de stengels of bladeren niet overlappen, zodat alle kanten goed kunnen drogen. Zo voorkom je schimmel in het kruid.
Bescherm de kruiden, ook na het droogproces, tegen stof, stoom, rook en insecten. Al deze invloeden kunnen de kwaliteit van het kruid nadelig beïnvloeden.
Bij iedere methode van drogen: zorg voor een zo laag mogelijke temperatuur (bij voorkeur 35°C). Drogen de kruiden bij hogere temperaturen te snel, dan raak je de essentiële oliën van het kruid kwijt. En dat is nou juist wat het kruid zo smakelijk maakt. Duurt iets langer, maar het resultaat is stukken beter!
Mits goed gedroogd, zijn kruiden lang houdbaar. Bewaar de kruiden in een luchtdichte pot op een droge en donkere plaats. Dan kun je één tot wel drie jaar genieten van je eigen geoogste kruiden!
Nee, de smaak van het ene kruid kan niet overgaan naar een ander kruid. Het is dus goed mogelijk om verschillende soorten kruiden tegelijkertijd te drogen. Vergeet ze niet te labelen om na afloop nog te weten wat ieder kruid is!
Je kunt kruiden in de zon drogen, maar dat is niet aan te bevelen. De zon kan namelijk voor veranderingen in smaak en kleur veroorzaken. Kies liever voor een donkere plaats. Dit duurt iets langer, maar het resultaat is stukken beter.
Als de kruiden volledig gedroogd zijn bewaar je deze bij voorkeur op een droge en donkere plaats. Een luchtdichte pot is een ideale manier om je kruiden in te bewaren. Verpulver de bladeren voor een efficiënte opslag, of bewaar de bladeren in hun geheel voor de beste smaak. Vergeet de kruiden niet te labelen en geniet jaarrond van je eigen geteelde kruiden!