Heb je te weinig ruimte om alle gewassen te telen die je graag uit eigen moestuin haalt? Kijk dan eens verder dan alleen de ruimte die je hebt op de grond. De mogelijkheden om te telen zijn tegenwoordig eindeloos: in de volle grond, in pot, verticaal en met behulp van hangpotten.
Hangpotten gebruik je bij te weinig ruimte, maar ook slim in de moestuin. Trek extra bestuivers aan, bescherm je gewassen van ziekten en zorg voor een betere luchtcirculatie door hangpotten te gebruiken. Let wel op dat je extra aandacht geeft als het om bewatering en bemesting gaat. Door de beperkte ruimte hebben deze gewassen iets meer aandacht nodig.
Zelfs als je alleen een balkon hebt kun je al starten met je eigen moestuin. Haal geschikte hangpotten, lees de tips & tricks in dit artikel door en je kunt van start!
De voordelen van hangpotten
Heb je geen moestuin, te weinig ruimte in de moestuin of wil je extra ruimte creëren? Dan zijn hangende potten en manden een uitkomst. Deze potten zijn ruimtebesparend en de ruimte die je hebt kun je hiermee optimaliseren. Haal het meeste uit de ruimte die je hebt, horizontaal en verticaal, door het gebruik van hangpotten.
Eén van de voordelen aan deze hangende oplossingen is het feit dat je nauwelijks tot geen last hebt van onkruid. Wat door vogels meegenomen wordt of door de wind aan onkruidzaden in de potten terecht komt heb je er snel weer uit.
Omdat de gewassen boven de grond hangen heb je ook een stuk minder last van plagen en ziekten. Met name ziekten die door de bodem overgedragen worden kun je op deze manier uitsluiten. Ook voor de eventuele moestuin zijn hangpotten een waardevolle toevoeging. De gewassen die je kiest kunnen weer verschillende bestuivers aantrekken, wat je gewassen ten goede komt.
Waar je in de moestuin al snel te dicht opeen kunt zaaien en uitplanten is dit bij hangpotten een stuk makkelijker. De luchtcirculatie is daardoor een stuk beter, wat ook weer helpt bij het voorkomen van ziekten in de planten.
En, niet geheel onbelangrijk; hangpotten kunnen de ruimte een stuk mooier maken. Onttrek kale muren en obstakels uit het oog door er hangpotten voor te hangen.
Aandachtspunten bij hangpotten
Om de beste resultaten te halen is het belangrijk om een aantal aandachtspunten in de gaten te houden. Net als bij staande potten is het belangrijk om de juiste maat te gebruiken. Kies diepe manden voor planten met een groot wortelgestel. Dorstige gewassen zoals tomaten en komkommers wil je ook voldoende ruimte geven zodat de pot of mand niet te snel uitdroogt. Stem dus de pot af op de behoeften van de plant die je er in wilt telen. Gewassen met dezelfde wensen kunnen samen in een pot, bij gewassen met grote verschillen wil je dit zo veel mogelijk voorkomen.
Kies om te beginnen altijd de juiste grond: een mix met veel organisch materiaal helpt vocht vast te houden. En niet alleen in de moestuin, ook in hangpotten is het belangrijk om te weten op welke plaats je welk gewas teelt. Planten die veel zonlicht nodig hebben redden het niet in een schaduwrijke plaats. In dit artikel vind je de vereisten per plek. Krijgen de gewassen veel of weinig zon? Dat maakt een aanzienlijk verschil in welke gewassen goed ontwikkelen en welke aandacht ze nodig hebben.
Juist in hangpotten is het belangrijk om er voor te zorgen dat de planten genoeg voedingsstoffen kunnen opnemen. Bemest daarom regelmatig, maar afgestemd per gewas, de hangpotten. Gebruik hiervoor bij voorkeur vloeibare meststof.
Eén van de risico’s bij het gebruik van potten is het uitdrogen van de grond. Hier geef je dus in verhouding tot de moestuin in volle grond veel vaker water. Gebruik je een hangmand? mos, mulch en kokos helpen vocht vast te houden.
Geef de gewassen in hangende potten en manden tot slot wat extra aandacht. Knip of snij dode bladeren en uitgebloeide bloemen weg. Door regelmatig te snoeien bevorder je ook nog eens de oogst!
De beste gewassen voor in hangpotten
Groenten
- Tomaten: kies tuimelende rassen om in een hangpot te kweken of teel ze ondersteboven: daarover lees je hier meer
- Aardbeien: kies voor doordragende rassen
- Paprika: kies voor een kleine variant paprika om te gebruiken in een hangpot, zoals Tangerine Dream. De paprika kun je na de laatste oogst beschut wegzetten. Snoei in het vroege voorjaar terug tot boven de eerste stengel en geniet meerdere seizoenen van de paprikaplant
- Aubergine: kies voor een dwergvariëteit zoals Patio Baby
- Komkommer: kies voor een dwergvariëteit zoals Cucumis sativus
- Muismeloen: een plant die weinig ruimte, maar wel veel warmte, licht, voeding en water nodig heeft. Kies dus bij voorkeur voor een beschutte plaats
- Courgette: zorg wel voor regelmatige bemesting en plaats niet meer dan één plant in een hangpot.
- Erwten: Laat de stammen langs de rand naar beneden hangen. In combinatie met de kleurige bloemen is de erwt een mooie toevoeging aan de hangende tuin
- Bonen: Zet struikbonen in het midden van de band, en laat stokbonen langs de rand naar beneden hangen voor een optimale opbrengst
- Sla: Kies voor de beste opbrengst een doorgroeiend ras wat je naar wens kunt knippen. Zo gebruik je het jaarrond en ziet het er ook nog eens prachtig uit
- Paksoi: Veel Aziatische groenten doen het goed in hangpotten. Zorg wel voor genoeg water en voedingsstoffen.
- Spinazie: Een uitstekende keuze voor een meer schaduwrijke plaats. Kies een doordragend ras. Deze schiet minder snel door en je kunt er het hele seizoen van knippen
- Snijbiet: Nog een gewas wat je het hele seizoen kunt oogsten en blijven groeien. Oogst niet te veel tegelijkertijd als je er langer gebruik van wilt blijven maken
- Radijs: een snelgroeiend gewas, wat je tijdens het seizoen meermaals achter elkaar kunt zaaien en oogsten
- Lenteui: Voeg lenteui toe aan bestaande hangpotten. Ze nemen weinig ruimte in en zijn veelzijdig te gebruiken
Kruiden
Naast groente en fruit kun je ook kruiden in hangpotten kweken. De beste soorten hiervoor zijn:
- Basilicum
- Bieslook
- Citroenmelisse
- Marjolein
- Munt
- Oregano
- Peterselie
- Tijm
Niet alleen zijn deze kruiden een welkome toevoeging aan gerechten, ze kunnen ook helpen bij het afweren van ziekten en plagen in gewassen!
Groente in hangpotten kun je net als in de moestuin bemesten. Je kunt er voor kiezen om mestkorrels te gebruiken bij het inplanten van de potten. Tijdens de groei doe je er verstandig aan vloeibare meststof te gebruiken.
Hangmanden met een kokos inlegger kunnen prima gebruikt worden voor je hangende moestuin. Let er wel op dat vocht snel afgevoerd wordt. Je kunt voordat je de gewassen uitplant een stuk (zwart) plastic op de bodem leggen om de grond langer vochtig te houden in de mand. Is de grond erg droog? Zet de hele mand dan in een volle teil water zodat de grond weer goed vochtig kan worden.
Het moestuinieren in hangpotten en manden voegt extra ruimte en sfeer toe aan de tuin of het balkon. Met een beetje extra aandacht haal je meer opbrengst uit de beschikbare ruimte. Zo maak je van iedere ruimte een productieve ruimte!
Kweek je toch liever je gewassen op de grond? Lees dan hier alles wat je wilt weten over het kweken van gewassen in kweekzakken.