Bodemkwaliteit

Is houtas goed voor de moestuin?

De winter komt weer tot een eind: tijd om de wintersfeer weer uit huis te halen, en de moestuin klaar te maken voor het nieuwe groeiseizoen. Maak jij gebruik van een houtkachel thuis, dan kun je het houtas wellicht gebruiken in de moestuin. Maar wat doet dat nou eigenlijk?

Houtas bevat veel essentiële voedingsstoffen en is daarmee een welkome aanvulling op de moestuin. Doordat as alkalisch is kan het een meer zure bodem verbeteren voor de groei van gewassen. Het resultaat? Gezondere planten die beter bestand zijn tegen verschillende plagen en ziekten.

Een houtkachel of kampvuur zorgen in eerste plaats voor een aangename warmte. Maar het bijproduct, as, kan ook een waardevolle toevoeging zijn aan de moestuin! In dit artikel vertellen we je alles over het gebruik van as in de moestuin en de voordelen die het je op kan leveren.

Houtas

Waar bestaat houtas uit?

Houtas bestaat uit ruim 20% Calcium. Dit macronutriënt is essentieel voor een gezonde bodem. Calcium verbetert de gezondheid van de plant en zorgt voor de groei van het wortelgestel.

Houtas bevat daarnaast Kalium, voor zo’n 5%. Dit is een essentiële voedingsstof voor veel verschillende gewassen. Kalium is essentieel voor het afweren van ziekten en plagen. Daarnaast zorgt deze stof voor het transport van voedsel in de plant. Bij een tekort aan kalium kunnen bladeren en vruchten niet volgroeien. Ook worden de planten kwetsbaar voor droogte en vorst bij een tekort aan Kalium.

Tot slot bestaat houtas doorgaans uit magnesium, fosfor, zwavel, ijzer, aluminium, mangaan, zink en boor. Een ruim scala aan voedingsstoffen die planten nodig hebben dus!

Wil je meer weten over voedingsstoffen in de moestuin? In dit artikel leggen we alles uit over de voedingselementen en hun werking.

Kalium-minnende planten hebben het meeste baat bij as. Dit zijn bijvoorbeeld pastinaak, erwten, bonen, wortels en fruit. Een uitzondering hierop zijn aardappelen. Ook al profiteert de aardappelplant van kalium in de grond, de alkalische waarde van as is niet goed voor deze gewassen. Het kan schimmels en andere ziekten bevorderen zoals aardappelschurft, dus gebruik as niet bij aardappelen!

As van hout

Welke soorten zijn geschikt?

De stelregel is simpel: gebruik alleen as van hout en papier. As van hardhout, zoals eiken en beuken, is een waardevolle toevoeging aan de tuin. Deze as bevat meer voedingsstoffen dan as van zachthout, zoals dennenhout. De mineralen in as van hardhout, zoals kalium, calcium en fosfor, bevorderen de groei van planten en verbeteren de kwaliteit van de grond.

De as van bodembrandstoffen, zoals steenkool, is niet geschikt voor gebruik in de tuin. Deze as bevat weinig voedingsstoffen voor planten en kan zelfs schadelijk zijn. Gooi as van bodembrandstoffen daarom bij het restafval.

Gebruik alléén as van hout of papier in de moestuin! Andere soorten, zoals sigarettenas, kunnen schadelijke stoffen bevatten wat de kwaliteit van de tuin beschadigt in plaats van verbetert.

As gebruiken als bodemverbeteraar

As heeft verschillende voordelen voor het gebruik in de moestuin als bodemverbeteraar.

In eerste plaats voegt as waardevolle voedingsstoffen toe, zoals calcium en kalium. Daarnaast helpt het ook bij het verbeteren van de structuur. As maakt de grond luchtiger en zorgt daarmee voor een betere drainage in de moestuin. Tot slot kan houtas helpen bij het verbeteren van de pH-waarde van de grond. As heeft een alkalische werking, en kan daardoor de pH-waarde van de grond verhogen.

Het is overigens mogelijk om teveel as aan te brengen in de moestuin. Hou, om een overschot te voorkomen, rekening met maximaal 100 gram per vierkante meter per jaar.

Houtas in de moestuin

Houtas gebruiken als bescherming

Naast bodemverbetering kan as ook gebruikt worden om planten in de moestuin te beschermen tegen ongedierte. De alkalische werking en de scherpe randen van de asdeeltjes kunnen insecten en andere kleine dieren irriteren en afweren.

Een paar toepassingen:

  • Strooi as rondom uw planten om slakken te weren. De scherpe randen van de asdeeltjes maken het voor slakken moeilijk om over te kruipen
  • Meng as door de grond om aaltjes te bestrijden. De aaltjes komen in contact met de alkalische as en zullen hierdoor afsterven
  • Meng as door water en spuit dit mengsel op de planten om spint te bestrijden. Vermijd het gebruik van as op natte bladeren, dit kan brandwonden veroorzaken!

Zo gebruik je as in de moestuin

As kun je direct toevoegen aan de grond in de moestuin. Net als bij alle toevoegingen is het belangrijk om eerst te weten hoe de kwaliteit van de moestuin is, voordat je stoffen gaat toevoegen. Test daarom altijd vooraf de bodemkwaliteit. In dit artikel lees je precies hoe je dat doet. Breng geen as aan op grond waarvan de pH-waarde hoger ligt dan 7.5!

Het direct aanbrengen op de grond in de moestuin heeft verschillende voordelen. Het as bevat Kalium, wat goed is voor het afweren van ziekten en plagen. As is daarnaast ook een geweldig bestrijdingsmiddel tegen slakken. Zij passeren het as niet, waardoor je de gewassen beschermt tegen slakkenvraat.

Tips voor het aanbrengen van as:

  • Draag beschermende kleding; as verstuift makkelijk
  • Test vooraf altijd eerst de bodemkwaliteit zodat er geen overschot ontstaat
  • Zeef vooraf de as om grote brokstukken te verwijderen
  • Strooi de as over de grond en hark het in de grond
  • Zorg dat het as niet bovenop de grond blijft liggen; bij regen kan het kalium makkelijk wegspoelen

Breng de as bij voorkeur in de winter aan, in een vochtige grond. Wil je op een later moment extra as verspreiden in de moestuin, doe dit dan in de lente of herfst. Voeg geen as toe aan de grond in de zomer.

In de composthoop

Houtas hoef je niet direct in de moestuin aan te brengen, je kunt er ook voor kiezen om het toe te voegen aan de composthoop. Let wel op dat je dit zorgvuldig doseert. As is namelijk alkalisch en daardoor kan het de pH-waarde van de hele composthoop beïnvloeden. Dit heeft een nadelig effect op de belangrijke bacteriën in de compostbak. Strooi dus liever regelmatig een dun laagje tussen de composthoop dan dat je de hele aslade ineens leegt in de bak. Gebruik een laagje as per 15 centimeter materiaal. Wil je meer weten over hoe je het beste kunt composteren? Lees dan in dit artikel verder.

Compostbak
Is alle as geschikt voor de moestuin?

Nee, gebruik alleen as van hout en papier. As van kolen, turf en briketten bevatten schadelijke stoffen.

Hoeveel as mag ik gebruiken in de moestuin?

Gebruik maximaal 100 gram as per vierkante meter per jaar. Te veel as kan de grond verarmen.

Kan ik as gebruiken om ongedierte te bestrijden?

Ja, as kan helpen bij het bestrijden van slakken, rupsen en andere insecten. Strooi de as rond de planten die je wilt beschermen.

Houtas is een gratis en natuurlijke manier om je moestuin te verbeteren. Door as op de juiste manier te gebruiken kun je met een natuurlijk bijproduct de gezondheid en productiviteit van de moestuin verbeteren. Het proberen waard!