Succesvol Moestuinieren

Bijen aantrekken voor bestuiving in de moestuin

Belang van bijen in de moestuin

Na al het harde werk in de tuin wil je natuurlijk kunnen genieten van een grote en gezonde oogst. Maar niet alleen ons harde werk is nodig om te kunnen oogsten, ook belangrijke insecten zoals bijen dragen hier hun steentje aan bij.

Bijen zijn ontzettend belangrijke insecten in de moestuin. Zij zorgen voor de bestuiving van gewassen zoals tomaten en pompoenen, maar ook fruitsoorten zoals peren en appels.

Wist je dat bijen verantwoordelijk zijn voor de bestuiving van maar liefst 80% van de gewassen? Zonder deze kleine, ijverige insecten zouden we dus kunnen fluiten naar een groot deel van onze favoriete groenten en fruit. In dit artikel bespreken we de onmisbare rol van deze insecten in de moestuin en geven we tips om deze belangrijke bestuivers aan te trekken.

bijen-vriendelijke bloemen

Het belang van bijen in de moestuin

De bij leeft van nectar, stuifmeel en honingdauw. Zij verzamelen nectar en stuifmeel van bloemen, wat ze gebruiken als voedsel voor hun kolonie. Tijdens dit proces komen ze in contact met de mannelijke geslachtscellen van de bloem, die ze vervolgens overbrengen naar de vrouwelijke geslachtscellen van een andere bloem. Dit proces, de bestuiving, is essentieel voor de vorming van vruchten en zaden.

Het is dus belangrijk om deze insecten naar de moestuin te krijgen. Doordat zij de gewassen bestuiven kan er een betere bevruchting van de planten ontstaan. Gewassen die afhankelijk zijn van bestuiving, zoals tomaten, aardbeien en courgette, kunnen alleen zo vruchten vormen. Met een goede bestuiving verhoog je dus de kans op een grotere oogst met gezonde vruchten, en verminder je de kans op misvormde vruchten.

TIP: Gebruik je een tuinkas waar de bijen niet in kunnen komen? Dan is handmatig bestuiven van bijvoorbeeld tomatenplanten een must. In dit artikel lees je hier alles over.

Bestuiving door bijen

Bijen aantrekken naar de moestuin

Overtuigd van het belang van bijen in de moestuin? Tijd om te kijken hoe we deze insecten kunnen aantrekken én laten blijven in de tuin.

Voedsel

In eerste plaats is het planten van bij-vriendelijke bloemen een must. Kies hiervoor bloemen met open bloemkronen en veel nectar. Voorbeelden hiervan zijn de lavendelplant, goudsbloem en phacelia.

Bijen lavendel

Naast bloemen kun je ook kiezen voor kruidenplanten zoals basilicum, bieslook en tijm. Bloeiende kruiden trekken namelijk ook deze insecten aan. En het voordeel is dat je deze ook kunt oogsten en gebruiken in je favoriete gerechten!

Water

Hydratatie is erg belangrijk voor bijen. Zorg daarom voor genoeg ondiepe waterschaaltjes in de moestuin.

Onderdak

Wil je de bijen ook in de moestuin houden? Plaats dan een bijenhotel. Hiermee bied je de bijen een nestplaats aan waardoor je ze langer in de moestuin houdt. Deze kun je zelf maken, maar ook kant en klaar kopen bij het tuincentrum of online. Dit model bij Bol.com is niet alleen geschikt voor bijen, maar ook voor andere nuttige insecten in de tuin zoals vlinders en lieveheersbeestjes. In dit artikel lees je alles over het belang van lieveheersbeestjes in de moestuin.

De snelste manier om bijen af te schrikken is het gebruik van pesticiden in de moestuin. Kies in plaats van toxische middelen voor een natuurlijk bestrijdingsmiddel wanneer dit nodig is. Neemolie is bijvoorbeeld een natuurlijk bestrijdingsmiddel wat voor veel ongewenste plagen een uitkomst kan zijn.

Bijenhotel
Waarom zijn bijen belangrijk voor de moestuin?

Bijen zijn verantwoordelijk voor de bestuiving van 80% van onze voedselgewassen. Zonder bijen zouden we dus geen vruchten en zaden kunnen produceren. In je moestuin zorgen bijen voor een betere bevruchting van je planten, wat resulteert in een grotere oogst en gezondere vruchten.

Welke bloemen zijn bijen-vriendelijk?

Bijen houden van bloemen met open bloemkronen en veel nectar. Enkele voorbeelden zijn lavendel, goudsbloem, phacelia, fruitbomen, bloeiende kruidenplanten en frambozen.

Zijn bijen gevaarlijk?

Bijen zijn in principe niet agressief. Ze steken alleen als ze zich bedreigd voelen. Kies er daarom voor om een eventueel bijenhotel in een rustige plek in de moestuin te plaatsen.

De bijenpopulatie is de laatste jaren helaas sterk afgenomen. Dit, terwijl dit insect een waardevolle toevoeging is bij de bestuiving van (onder andere) groente en fruit in de moestuin. Door de moestuin bij-vriendelijk te maken helpen we niet alleen de moestuin, maar ook de natuur!

Je houd misschien ook van..