Succesvol Moestuinieren

Simpele tips voor meer tomaten: Dieven, snoeien en toppen

Tomatenplant dieven, snoeien en toppen

Tomatenplanten geven heerlijke en gezonde tomaten die je zelf kunt kweken in je tuin of op je balkon. Om een optimale oogst te behalen, is het belangrijk om je tomatenplanten goed te verzorgen. Dit betekent onder andere dat je ze moet dieven, snoeien en toppen.

De tomatenplant is een gewas in de moestuin die blijft geven: als je deze plant goed verzorgt kun je het hele seizoen genieten van eigen geteelde tomaten. Snoei, top en dief de plant om de oogst te vergroten en gezonde planten te groeien.

In dit artikel bespreken we de voordelen van dieven en snoeien. We leggen uit wat dieven zijn en hoe je ze kunt herkennen. Ook bespreken we de verschillende snoeitechnieken en wanneer je deze toepast. Tot slot geven we je nog een aantal tips voor een optimale oogst.

Tomaten snoeien

Het belang van dieven en snoeien

Wat zou er gebeuren als je de tomatenplant niet goed onderhoudt? Een tomatenplant produceert ontzettend veel suiker. In de eerste maand gebruikt de plant dit om bladeren te ontwikkelen. Iedere twee weken verdubbelt de grootte van de plant in deze fase.

Zodra de plant volwassen is en je de plant niet snoeit, zal de plant de suiker gebruiken om te vertakken en te gaan bloeien. Het gewicht van deze stengels en vruchten zal de plant laten ombuigen en uiteindelijk op de grond laten liggen. Zodra de plant omgevallen is wordt deze meer vatbaar voor ziekten en plagen, en wordt het oogsten van de tomaten lastiger.

Het ondersteunen van de tomatenplant is dus een must voor een gezonde plant en een goede oogst. Alle informatie over het kiezen van een goede ondersteuning voor je planten lees je overigens in dit artikel.

Tomaten dieven

Het belang van snoeien voor tomaten

Alleen al om een gezonde plant te kunnen krijgen is snoeien belangrijk. Maar er zijn meerdere voordelen bij het snoeien van tomatenplanten.

De energie gaat naar de vrucht in plaats van naar de bladeren: Zodra je het aantal stengels beperkt, kan de plant de overige energie en suiker enkel nog naar de vruchten sturen. Zo ontwikkelt de plant grotere vruchten en bevorder je de oogst van de plant. Sommigen zijn juist om deze reden tegen het snoeien van de plant; omdat ze de voorkeur hebben voor kleinere tomaatjes. Desondanks zal de plant ook energie naar de bladeren blijven sturen, waarmee het aantal vruchten afneemt.

Bestuiving: Tomatenplanten hebben, net als bijvoorbeeld komkommers en courgettes, bestuivers nodig om vruchten te kunnen produceren. Voornamelijk bijen en hommels zorgen voor de bestuiving van de tomatenplant. Zodra de plant teveel bladeren heeft wordt het voor deze insecten lastiger om de bloemen te kunnen bereiken. Om de bestuiving een handje te helpen zorg je dus beter voor een goed gesnoeide plant. Wil je toch de plant handmatig bestuiven? Daar lees je in dit artikel alles over.

Ziekten en plagen: Zodra de plant op de grond ligt is deze vele malen meer vatbaar voor ziekten en plagen. Maar ook planten die goed ondersteund worden lopen kans op vervelende ziekten. Is de plant goed gesnoeid, dan drogen de bladeren van de plant veel sneller. Hierdoor hebben schimmels en bacteriën minder kans om zich te verspreiden. Zorg altijd voor voldoende licht en luchtcirculatie op en rondom de bladeren om ziekten en plagen te voorkomen.

Tomaten snoeien

Dieven herkennen en verwijderen

Dieven zijn zijscheuten of uitlopers die in de oksels van de bladeren van tomatenplanten groeien. Als je deze niet verwijdert, zullen ze energie van de plant afsnoepen, waardoor de groei van de tomaten belemmerd wordt. Deze uitlopers produceren namelijk, net als de hoofdstam, bloemen en vruchten. Door de dieven te verwijderen, kan de plant zich concentreren op de ontwikkeling van de vruchten.

Hoe hoger je in de tomatenplant komt, hoe lager de concentratie suiker in de plant is. Uitlopers ontwikkelen zich van beneden naar boven. Deze gaan dus meer energie gebruiken dan de zijstelen boven de dieven. Als je de oogst wilt maximaliseren, snoei de uitlopers dan spaarzaam. Verwijder alleen de dieven die onder de eerste bloemtros groeien.

Het dieven van tomatenplanten is een makkelijk klusje als je er vroeg bij bent. Nieuwe uitlopers verwijder je eenvoudig met de hand. Neem de uitloper tussen de duim en wijsvinger, en buig de uitloper heen en weer. Deze zal makkelijk los komen. Het bijkomende voordeel aan deze methode is dat het wondje wat ontstaat door het verwijderen makkelijk zal herstellen. Gebruik je een snoeischaar, zorg er dan voor dat deze schoon en gedesinfecteerd is. In dit artikel leggen we precies uit hoe je dat doet. Dit voorkomt infecties aan de tomatenplant.

Tomatenplant dieven

Tomaten toppen; wanneer en hoe?

Naast dieven en snoeien is toppen een derde belangrijke techniek voor het optimaliseren van de tomatenoogst. Toppen is het verwijderen van de groeipunt van de plant. Dit doe je om de plant te forceren om te stoppen met groeien in de hoogte en zich te concentreren op de ontwikkeling van de vruchten.

Een tomatenplant kan in principe onbeperkt blijven groeien. Vooral richting het einde van het groeiseizoen wil je dit proces stoppen. De plant gebruikt namelijk alle energie om zoveel mogelijk in de hoogte te groeien, wat ten koste gaat van de ontwikkeling van de tomaten. Door de plant te toppen, stimuleer je de ontwikkeling van de vruchten. Op deze manier hou je ook minder onrijpe vruchten over voor het eind van het seizoen.

Het beste moment om te toppen is wanneer de plant de gewenste hoogte heeft bereikt. Dit is meestal wanneer de plant 6 tot 8 bloemtrossen heeft. Je kunt de plant ook toppen als je merkt dat de groei te snel gaat of als de plant te veel dieven produceert.

Het toppen van tomatenplanten is eenvoudig. Je kunt de groeipunt van de plant met een scherpe snoeischaar of mes verwijderen. Knip de top van de plant af net boven de laatste bloemtros. Laat twee bladeren boven de tros zitten.

Na het toppen is het belangrijk om de plant goed in de gaten te houden. Er kunnen nieuwe dieven gaan groeien. Verwijder deze dieven regelmatig. Toch nog groene tomaten aan de plant? In dit artikel lees je hoe je deze kunt laten rijpen.

Tomatenplant toppen
Wat zijn dieven?

Dieven zijn zijscheuten die in de oksels van de bladeren van tomatenplanten groeien.

Wanneer moet ik snoeien?

Snoei de plant regelmatig, bij droog weer. Verwijder de dieven, de onderste bladeren en dun de bladeren indien nodig uit.

Kun je dieven stekken?

Zeker! Kies een gezonde en lange uitloper en verwijder de onderste bladeren. Zet de uitloper in water op een lichte, warme plaats. Zodra de uitloper wortels heeft gevormd kun je deze uitplanten.

Door tomatenplanten te dieven, snoeien en toppen, kun je de oogst aanzienlijk verhogen en de gezondheid van de planten bevorderen. Deze eenvoudige stappen nemen weinig tijd in beslag en maken een groot verschil in de kwaliteit en kwantiteit van je tomaten. Begin vandaag nog met dieven, snoeien en toppen voor een grote tomatenoogst uit eigen tuin!

Je houd misschien ook van..