Succesvol Moestuinieren

De voordelen van lieveheersbeestjes in de moestuin

Lieveheersbeestje

Lieveheersbeestjes zijn insecten waar menig moestuinierder gelukkig van wordt: ze zijn niet schadelijk voor gewassen of mensen en vormen een natuurlijk bestrijdingsmiddel voor veelvoorkomende plagen.

Lieveheersbeestjes zijn namelijk natuurlijke vijanden van veelvoorkomende tuinplagen zoals bladluizen en spintmijten. Dit betekent dat het hebben van deze insecten in je moestuin kan leiden tot een vermindering van schade aan je planten en zelfs tot een verhoging van de opbrengst van je gewassen.

Wil je duurzaam tuinieren en daarbij minder pesticiden gebruiken in de moestuin, lees dan verder over de vele voordelen die lieveheersbeestjes hebben voor jouw tuin. In dit artikel bespreken we waarom deze kevertjes zo nuttig zijn voor de moestuin en hoe je ze kunt aantrekken en behouden in je tuin.

Lieveheersbeestje

Feiten over lieveheersbeestjes

Iedereen kent ze: lieveheersbeestjes. Wereldwijd zijn er meer dan 5.000 verschillende soorten te vinden. In bijna iedere tuin kom je deze kleine kevertjes tegen.

De verschillende soorten lieveheersbeestjes worden vaak genoemd naar het aantal vlekken op hun lijfjes. In Europa is het soort met de zeven stippen het meest voorkomend.

De kevertjes doorlopen vier fasen in hun levenscyclus. Het ei, de larve, vervolgens de pop en tot slot het volwassen kevertje. De volwassen kever legt nieuwe eitjes in de plant, aan de onderkant van de bladeren. Bij voorkeur leggen zij eitjes op een brandnetelplant. Per keer kan het lieveheersbeestje vijf tot bijna vijftig eitjes leggen.

Door hun harde lijfjes zijn deze kevertjes geen makkelijke prooi. Een paar vijanden van deze kevertjes zijn vogels, wespen, spinnen en mieren.

Een manier waarop we zelf lieveheersbeestjes kunnen weren uit de moestuin is door het gebruik van pesticiden en insecticiden. Hier zijn de kevertjes niet tegen bestand. Probeer het gebruik hiervan dan ook zo veel mogelijk te voorkomen.

Lieveheersbeestjes

Lieveheersbeestjes als natuurlijke pesticide

Het grootste voordeel aan het hebben van lieveheersbeestjes in de moestuin is dat zij fungeren als natuurlijk bestrijdingsmiddel. Zij staan bekend om hun vermogen om schadelijke insecten in de tuin op te eten en zo de gewassen te beschermen. Ze zijn namelijk dol op bladluizen, wolluizen, trips, witte vlieg en spintmijten.

Lieveheersbeestjes zijn niet alleen effectief in het bestrijden van plagen, ze zijn ook een duurzame oplossing voor de biologische moestuin. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen kan niet alleen schadelijk zijn voor de insectenpopulatie, maar ook voor de gezondheid van mensen die de groenten en fruit uit de moestuin eten. Deze kevertjes daarentegen zijn een natuurlijke oplossing die geen schade aanricht aan het milieu of aan de gezondheid van mensen.

Lieveheersbeestje

Hoe krijg je lieveheersbeestjes in de moestuin?

Zonder de juiste omstandigheden is het haast onmogelijk om lieveheersbeestjes in de moestuin te krijgen én te houden. Gelukkig zijn er een paar makkelijke manieren om deze kevertjes in de tuin te krijgen.

Lieveheersbeestjes hebben voedsel, water, onderdak en schaduw nodig. Is dit aanwezig in de moestuin dan komen deze kleine insecten als vanzelf op de tuin af.

Voedsel

De kevertjes hebben, net als alle insecten, voedsel nodig om te kunnen overleven. Deze kleine kevertjes eten met name insecten zoals bladluizen, wolluizen en spintmijten. Heb je dus een plaag in de tuin, dan zullen de lieveheersbeestjes hierdoor aangetrokken worden.

Heb je geen plaag in de tuin maar wil je de insecten als voorzorgsmaatregel in de tuin hebben? Wend je dan tot geschikte bloemen. Zorg voor bloeiende planten of kruiden met gele of witte bloemen zoals goudsbloem, peterselie, bieslook, koriander, dille, venkel, duizendblad en calendula of geraniums. De lieveheersbeestjes zijn dol op het stuifmeel van deze planten. Je kunt ook specifieke moestuingewassen planten waar deze kevertjes op aangetrokken worden: komkommer, aubergine, tomaten en paprika.

Naast insecten en stuifmeel zijn lieveheersbeestjes dol op rozijnen. Wil je bijvoeden, geef dan wat vochtige rozijnen om de kevertjes gelukkig te houden.

Lieveheersbeestjes

Water

Hydratatie is erg belangrijk voor lieveheersbeestjes. Zorg daarom voor genoeg ondiepe waterschaaltjes in de moestuin. Heb je een plaag op een plant waar de kevertjes zich voeden? Dan kun je er ook voor kiezen om de plant voorzichtig te sproeien.

Onderdak

De kleine kevertjes hebben een paar vijanden om zich tegen te beschermen, zoals vogels en wespen. Zorg daarom voor onderdak of bescherming waar de kevertjes zich kunnen nestelen. Er zijn speciale huisjes verkrijgbaar voor lieveheersbeestjes, maar je kunt dit ook makkelijk zelf maken. Leg in ieder geval wat losse bladeren of mulch in de tuin waar de lieveheersbeestjes in kunnen kruipen. Twee kruidenplanten waar de kevertjes zich vaak in nestelen zijn oregano en tijm.

Schaduw

Lieveheersbeestjes kunnen niet tegen felle zon en hitte. Zorg er daarom voor dat er genoeg schaduw is voor deze diertjes. Heb je een insectenhotel, hang deze dan in de schaduw. Bij voorkeur op hoogte van de plant zodat ze snel over kunnen stappen. Je kunt rozijnen in het insectenhotel leggen om de lieveheersbeestjes aan te trekken en te houden.

Een insectenhotel specifiek voor lieveheersbeestjes? Bekijk dan eens dit model bij Bol.com!

Insectenhotel

Lukt het niet om de lieveheersbeestjes aan te trekken met voedsel, water, onderdak en schaduw? Probeer ze dan aan te trekken door een lokstof te gebruiken. Dit maak je makkelijk zelf. Meng 10 delen water, 1 deel suiker en 1 deel biergist. Giet dit in een spruitfles en besproei de planten waar je de lieveheersbeestjes naartoe wilt lokken.

Lieveheersbeestjes kopen

Het natuurlijk aantrekken van deze insecten geeft de grootste kans op slagen. Maar wanneer dat niet lukt is er gelukkig een andere mogelijkheid. Een alternatief op het natuurlijk aantrekken van lieveheersbeestjes is het kopen van deze kleine insecten. Ze zijn makkelijk verkrijgbaar online, bij kwekerijen en in sommige tuincentra.

Lieveheersbeestjes kunnen in bijna ieder seizoen gekocht en uitgezet worden, behalve in de winter. Net als vele andere dieren en insecten gaan de lieveheersbeestjes in de winter in winterslaap. Vlak voor deze winterslaap gaan de lieveheersbeestjes paren, wat ook geen geschikte tijd is om ze te transporteren en uit te zetten in een andere omgeving.

Koop de kevertjes niet te vroeg. Het is van cruciaal belang dat er voldoende voedsel aanwezig is in de tuin voordat je ze uitlaat. Anders gaan ze op zoek naar voedsel op een andere plaats en ben je ze al snel weer kwijt uit de moestuin.

Zodra je de kevertjes gekocht en ontvangen hebt zet je de verpakking eerst 6 tot 8 uur in de koelkast. De kou zal er voor zorgen dat de lieveheersbeestjes kalm blijven en niet wegvliegen bij het openen.

Lieveheersbeestjes loslaten in de moestuin

Om de kans op succes zo groot mogelijk te maken zijn er een paar voorzorgsmaatregelen nodig bij het vrijlaten van de insecten in de tuin. Zorg altijd voor goede omstandigheden; voedsel, water, onderdak en schaduw in de tuin. Zijn deze niet aanwezig dan overleven ze het niet en zullen ze op zoek gaan naar een plek waar dit wel aanwezig is.

Bepaal vooraf op welke locatie je de insecten gaat vrijlaten. Kies bij voorkeur een plek in de buurt van bladluizen (als je deze plaag hebt) of bij hun favoriete bloemen.

Laat de lieveheersbeestjes vroeg in de ochtend of ’s avonds na zonsondergang vrij. De kevertjes vliegen het snelst weg bij hogere temperaturen overdag. In de ochtend zorgt de ochtenddauw voor hydratatie waardoor het lieveheersbeestje gestimuleerd wordt om te blijven. Laat je ze na zonsondergang vrij, besproei dan eerst de plant om een vochtige omgeving te creëren. Het voordeel van vrijlaten in de avond is dat het koeler is, en dat de schemering er voor zorgt dat de lieveheersbeestjes zich gaan settelen voor de nacht. Zo wennen ze sneller aan de nieuwe omgeving.

Laat de lieveheersbeestjes los aan de voet van de plant of op de onderste bladeren. Zou je ze loslaten bovenop de plant, dan vliegen ze sneller weg. Door ze laag te plaatsen klimmen de lieveheersbeestjes omhoog richting de bladluizen.

Lieveheersbeestjes
Beschadigen lieveheersbeestjes gewassen in de moestuin?

Nee, lieveheersbeestjes beschadigen geen gewassen. Ze zijn een geheel natuurlijke manier om de schadelijke insecten zoals spintmijten en bladluizen uit te roeien uit de moestuin.

Bijten lieveheersbeestjes?

Er zijn inheemse soorten die bijten, maar deze kom je nauwelijks tegen. De bekendste bijter is het Aziatische lieveheersbeestje. De beet is overigens eerder vervelend dan pijnlijk.

Hoe kan ik lieveheersbeestjes aantrekken naar mijn moestuin?

Je kunt lieveheersbeestjes aantrekken door planten te planten die ze graag eten, zoals appelbomen, venkel en dille. Ook helpt het om schuilplaatsen en waterbronnen aan te bieden.

Kortom, lieveheersbeestjes zijn vrienden van elke moestuinier. Door hun natuurlijke eigenschappen om de insecten te eten die het op onze planten hebben gemunt, kunnen we zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen toch een gezonde oogst behalen. Zorg er dus voor dat jouw moestuin een plek is waar deze kleine kevertjes zich thuis voelen en geniet van de voordelen die ze met zich meebrengen!

Je houd misschien ook van..