Succesvol Moestuinieren

Hoe en waarom moestuinzakken bemesten

Moestuinzakken bemesten

De noodzaak van het bemesten van de moestuin is de meeste moestuinierders wel duidelijk. Maar bemesten in moestuinzakken en bakken? Is dat wel noodzakelijk? Ja, zeker! Wel als je sterke planten en smaakvolle gewassen wilt krijgen tenminste.

Gewassen in planten en bakken hebben extra meststof nodig om goed te kunnen groeien. Waar gewassen in volle grond meer ruimte hebben om voedingsstoffen op te nemen, is dit in bakken en zakken beperkt. Daarom wil je op drie momenten extra bemesten om een goede groei van deze planten te garanderen.

De gewassen in zakken en bakken hebben meer aandacht nodig dan in de volle grond. De ruimte en daarmee voedingsstoffen zijn beperkt waardoor extra bemesten noodzakelijk is voor een gezonde groei. We leggen uit hoe je dit het beste doet.

Welke gewassen hebben extra bemesting nodig?

In principe kun je er vanuit gaan dat alle gewassen in bakken en zakken extra bemesting nodig hebben. De voedingsstoffen in deze bakken zijn beperkt. Maar vooral bij grootverbruikers (zoals tomaten, kolen en courgette) is het van belang om met regelmaat extra te bemesten. Je zal zien dat de kwaliteit van de plant snel achteruit gaat op het moment dat er niet voldoende voedingsstoffen beschikbaar zijn in de grond. De planten gaan slap hangen of zelfs verwelken: een signaal dat er snel bemest moet worden!

Zoals bijna altijd zijn er ook uitzonderingen. Sommige gewassen hoef je niet extra te bemesten, simpelweg omdat ze al geoogst worden voordat de voedingsstoffen in de bodem uitgeput raken. Gewassen die je niet extra hoeft te bemesten zijn bladgroenten (zoals sla). Kruiden hoef je helemaal niet te bemesten. Kruiden doen het namelijk beter in voedselarme bodems. Met name lavendel, tijm en rozemarijn hebben geen mest nodig.

Bakken en zakken bemesten

Het voordeel van moestuinieren in bakken en zakken is dat de kans op schimmels, bacteriën en virussen een stuk kleiner is dan in open grond. Maar, de voedingsstoffen in deze bakken en zakken zijn wel beperkt. Daarom is het noodzakelijk om in ieder geval op drie vaste momenten deze grond extra te bemesten voor een goede groei van de gewassen.

Wanneer je start met moestuinieren in bakken en zakken dan hebben de gewassen voor ongeveer zes weken voldoende voedingsstoffen. Mits je natuurlijk een goede grond gebruikt in deze bakken. Controleer dit altijd vooraf.

De makkelijke manier is het toevoegen van mestkorrels aan de grond. Maar, dit zal voor de meeste gewassen in bakken en zakken niet voldoende zijn. Kies voor deze gewassen liever voor een vloeibare mest (zoals patentkali of mestthee) of korrels met een coating. Je kunt er ook voor kiezen om Diatomeeënaarde toe te voegen aan de meststof: dit houdt voedingsstoffen langer vast en zorgt dus voor een langzamere afgifte aan de plant. Alle informatie over Diatomeeënaarde lees je hier.

Wanneer je de bakken en zakken voor het eerst vult, controleer dan goed het type grond wat je gebruikt. Bevat de mix al kunstmest? Dan hoef je op dit moment niet extra te bemesten. Heb je grond zonder mest, voeg dan zelf extra mest toe. Bij de eerste vulling is het aan te raden om mestkorrels te gebruiken met een polymeer coating. Deze coating zorgt voor een langzame afgifte van meststoffen in de grond. Hoe dikker de coating, hoe langer je er gebruik van kunt maken. Dit kan verschillen van (de meest gangbare mestkorrels) 60 dagen tot ongeveer 120 dagen. De informatie over de afgifte vind je op het etiket van het product. Een goede synthetische meststof is vismeelpellets. Kies je liever voor een biologisch alternatief, gebruik dan katoenzaadmeel, verenmeel of alfalfapellets. Deze meststoffen zijn goed voor een langzame afgifte van ongeveer 60 dagen.

Na deze eerste bemesting is het belangrijk om de voedingsstoffen in de grond op peil te houden. Beginnen de zaailingen dus goed te groeien, blijf dan de extra gift mest bijhouden. Het best gebruik je hiervoor ook een meststof met langzame afgifte. In plaats van meststofkorrels kun je hiervoor beter vloeibare meststof toedienen. De vloeibare variant is namelijk makkelijker te doseren en toe te dienen én is makkelijker op te nemen door het wortelgestel van het gewas. Op de verpakking vind je de doseringen per meststof. Verdun het middel in water en voeg aan de grond toe, naast de stam.

Gestresste planten bemesten

Het kan soms gebeuren door hoge temperaturen, droogte of overmatige vruchtgroei dat planten gestresst raken. Het slimste om in dit geval te doen is het direct bemesten van de planten. In tegenstelling tot de reguliere bemesting geeft je de meststof niet via de grond, maar via de plant zelf.

Voordat je de mest toedient wil je de verwelkte bloemen en bladeren verwijderen. Knip of snij deze terug om de energie van de plant te krijgen waar je het hebben wilt: in de groei van de gezonde delen van de plant. Maak daarna een mengsel van vloeibare meststof. In dit geval wil je de vloeistof sprayen op de plant. Gebruik een plantenspuit en sproei de bladtoppen en de onderzijde van de bladeren in met het mengsel. De reden dat je de meststof direct op de bladeren spuit is dat het gelijk terecht komt waar de plant dit het meeste nodig heeft. Fotosynthese vindt namelijk plaats in de bladeren. Spray de bladeren goed in en je zult binnen 24 uur al verschil zien! Alle handige informatie over droogtestress bij planten lees je hier.

Spray de meststof niet op de plant bij temperaturen hoger dan 30℃ of direct zonlicht op de plant om verbranding te voorkomen.

Welke meststof kun je gebruiken?

Er zijn veel verschillende soorten meststof te krijgen. Maar hoe kies je nou de juiste?

Let bij de aanschaf van meststof altijd op de NPK verhouding. NPK staat voor Stikstof, Fosfor en Kalium: deze drie voedingsstoffen zijn het belangrijkst voor de gewassen. Wil je een meststof die je bij alle gewassen kunt gebruiken, kies dan voor een gelijke verhouding, bijvoorbeeld 10-10-10. Een meststof met gelijke verhouding wordt ook wel een uitgebalanceerde meststof genoemd. Deze is prima voor het merendeel van de gewassen te gebruiken.

Heb je veel gewassen die een hogere dosering vragen zoals tomaten of paprika’s? Kies dan voor een meststof met een hoger K-getal.

Blijf de gewassen gedurende het groeiseizoen van de lente tot late zomer bemesten voor een goede groei.

Wat betekent NPK in meststof?

NPK staat voor Stikstof, Fosfor en Kalium. Dit zijn drie essentiële elementen van de meststof. Wil je het gebruiken als algemene meststof, kies dan voor een evenredige verhouding, zoals 10-10-10. Voor veelverbruikers zoals tomaten kies je een samenstelling met meer Kalium.

Is meststof schadelijk?

Over het algemeen kan meststof veilig gebruikt worden. Alleen bij hogere doseringen inname door bijvoorbeeld huisdieren kan meststof schadelijk zijn. Let dus altijd op met huisdieren in de moestuin.

Ook in moestuinzakken en bakken is het handig om te weten hoe de kwaliteit van de grond is. Vooral wanneer je hier langere tijd in wilt gaan telen. Test daarom met regelmaat de kwaliteit van de grond, zodat je precies weet wat de planten extra nodig hebben. Alle informatie over het meten van de bodem lees je hier.

Je houd misschien ook van..