Succesvol Moestuinieren

How to: onttrek chloor uit leidingwater voor gezonde planten

Water dechloreren

Water is van vitaal belang voor de gezondheid van planten, maar in sommige gevallen kan het water dat we gebruiken schadelijk zijn voor gewassen. Een van de meest voorkomende problemen is de aanwezigheid van chloor in het water.

Chloor wordt vaak gebruikt als een ontsmettingsmiddel om bacteriën en andere micro-organismen te doden, maar het kan ook schade toebrengen aan planten. Het kan de groei belemmeren en zelfs de bladeren laten verkleuren en uitdrogen.

Er zijn verschillende methoden om chloor uit water te verwijderen en de gezondheid van planten te beschermen. In dit artikel zullen we enkele van de meest effectieve methoden bespreken om chloor uit het water te verwijderen en de planten te voorzien van het gezonde water dat ze nodig hebben. Of je nu een serieuze moestuinierder bent of gewoon een paar planten hebt om voor te zorgen, deze tips zullen je helpen om de gezondheid en groei van je planten te verbeteren door chloorvrij water te gebruiken. Lees verder om te ontdekken hoe je chloor uit water kunt verwijderen en je planten gezond kunt houden.

Water dechloreren

Nederland heeft het goed voor elkaar: door de goede leidingen is het toevoegen van chloor aan leidingwater niet nodig. Maar bijvoorbeeld in België tref je wel chloor aan in kraanwater. Wettelijk gezien mag er maximaal 250mg chloor per liter in het water aanwezig zijn. Test je het water wat je voor de moestuin gebruikt en komt deze hoger uit dan 4mg? Dan is het aan te raden om het water eerst te dechloreren voordat je het gebruikt in de moestuin.

De schadelijke effecten van chloor op planten

Chloor is, in grote hoeveelheden, schadelijk voor planten. Maar, chloor is ook een stof die planten nodig hebben om goed te kunnen groeien. Hoe dat zit leggen we uit.

De chemische stof chloor wordt door planten gebruikt bij de fotosynthese. Deze stof zorgt er namelijk voor dat de poriën op de bladeren (ook wel stomata genoemd) kunnen openen en sluiten. Door het openen van deze ‘huidmondjes’ kan de plant zuurstof en koolstofdioxide afgeven.

Water dechloreren

Chloor zorgt er dus voor dat de bladeren van de plant stevig en gezond blijven. Maar, een overdaad aan chloor kan funest zijn voor gewassen.

Een tekort of overschot aan chloor zie je dus ook terug aan de bladeren. Een tekort aan chloor zal er voor zorgen dat de bladeren vanaf de rand eerst geel kleuren. Pak je de oorzaak niet aan, dan kleuren de bladeren vervolgens bruin en beginnen deze om te krullen.

Chloor in hoge hoeveelheid is giftig voor planten. Een overschot van chloor zal door de plant opgeslagen worden in de bladeren. Door de blootstelling aan omgevingsfactoren zie je dit terug aan verschroeide of verbrande bladeren. Zonder ingrijpen zal de plant uiteindelijk verwelken en afsterven.

Water dechloreren

Om vast te stellen of een probleem met een gewas daadwerkelijk te maken heeft met chloorproblemen kun je het beste een bodemtest doen. Dan krijg je direct inzicht in welke voedingsstoffen de plant te veel of te weinig krijgt. Op basis hiervan kun je aanpassingen doen waar dat nodig is. In dit artikel lees je alles over het doen van een bodemtest en het uitlezen van de resultaten.

Methoden om chloor uit water te verwijderen

Er zijn verschillende manieren om water te dechloreren. Twee technieken waarbij je extra stoffen gebruikt en twee technieken zonder het gebruik van andere stoffen. Kies zelf welke techniek het best bij jou past.

Stoffen gebruiken om water te dechloreren

Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, is een natuurlijk desinfecterend middel dat gebruikt kan worden om chloor uit water te halen. Dit komt doordat vitamine C het chloor in het water oxideert en zo de chloorverbindingen vernietigt. Een manier om vitamine C toe te voegen aan het water is door het toevoegen van vitamine C-pillen of poeder. Een hoeveelheid van ongeveer 1 gram vitamine C per 100 liter water is voldoende om het chloorgehalte aanzienlijk te verminderen.

Actieve koolstof is een andere methode om chloor uit water te halen. Actieve koolstof heeft een groot oppervlak en heeft de eigenschap om stoffen aan te trekken en vast te houden. Dit betekent dat actieve koolstof chloor en andere verontreinigingen uit het water kan halen. Het proces van het verwijderen van chloor met actieve koolstof wordt ook wel adsorptie genoemd. Om chloor uit water te halen met actieve koolstof kan een waterfilter met actieve koolstof worden gebruikt. Deze filters zijn beschikbaar in verschillende maten en typen en zijn gemakkelijk verkrijgbaar.

Zowel vitamine C als actieve koolstof zijn effectieve methoden om chloor uit water te halen. Het gebruik van deze middelen helpt het chloor uit het water te halen waardoor je planten gezonder water krijgen.

Tuinslang

Water dechloreren zonder extra stoffen

De kracht van de zon

Eén van de makkelijkste manieren om chloor uit het water te onttrekken is door het gebruik van de zon. De UV-stralen van de zon zorgen er namelijk voor dat het chloorgas afgegeven wordt van het water.

Neem een emmer of bak en vul deze met water. Zet het water het liefst in de volle zon. Zorg voor zo min mogelijk beschutting, omdat luchtcirculatie het proces kan versnellen. 

Dit proces neemt 24 tot 48 uur in beslag. Wacht dus minimaal 48 uur of test na 24 uur of er nog chloor aanwezig is in het water.

Tip! Gebruik een taps toelopende emmer of bak voor dit proces. Door de grote opening aan de bovenzijde wordt een groter oppervlak blootgesteld aan de zon waardoor het proces versnelt.

Chloor water

Chloor verwijderen door water te koken

Een andere manier om chloor te verwijderen uit het water is door het te koken. Handig voor wanneer je weinig planten hebt, bijvoorbeeld bij een balkontuin. Het chloorgas wat in het water zit verdampt bij kamertemperatuur. Door het water te koken versnel je dit chloor verwijderingsproces.

Gebruik een waterkoker of een pan op het vuur om het water te laten koken. Gebruik geen deksel zodat het chloorgas kan ontsnappen. Om er zeker van te zijn dat al het chloor uit het water verwijderd wordt laat je het water minimaal 5 minuten koken.

Laat het water volledig afkoelen voordat je het gaat gebruiken bij gewassen. De beste temperatuur voor planten is rond kamertemperatuur of iets koeler.

Een nadeel van dit makkelijke proces is dat het wel een kostbare manier is om chloor uit water te halen. Heb je iets meer geduld en ook meer oppervlakte om te bewateren? Kies dan voor de eerste methode: het water blootstellen aan de zon.

Water dechloreren

Al deze methoden helpen je om zo goed mogelijk water te geven aan de gewassen. Maar feit is en blijft dat regenwater nog altijd de beste optie is. Heb je dus nog geen regenton in de moestuin? Overweeg dan zeker om er één aan te schaffen. Vind je de prijs te duur? Vang dan zo veel mogelijk regenwater op met bijvoorbeeld een emmer onder de regenpijp.

Is kraanwater veilig voor de moestuin?

In veel moestuinen zie je dat kraan- of leidingwater gebruikt wordt voor de gewassen. Over het algemeen kan dit, en zal het niet vaak voor problemen zorgen. Maar, met name in warme perioden waarbij veel water gegeven wordt, kan dit water leiden tot een overschot aan chloor. En dat kan uiteindelijk de gewassen vernietigen.

Hoe test je het chloorgehalte in leidingwater?

Je kunt op verschillende manieren testen hoeveel chloor in het kraanwater zit. De meeste opties heb je bij de zwembadspecialist: je kunt hier kiezen uit teststrips, chloormeters en testkits.

Waarom is regenwater beter dan kraanwater?

Ons kraanwater allerlei extra mineralen, zoals koper en kalk. Deze mineralen vind je niet in regenwater, waardoor dit beter water is om te geven aan de moestuingewassen.

Het is van belang om aandacht te besteden aan het chloorgehalte in leidingwater, vooral als we het willen gebruiken in onze moestuin. Chloor heeft in hoge hoeveelheden namelijk schadelijke effecten op de groei van planten en kan zelfs de bodemkwaliteit aantasten. Door gebruik te maken van de technieken in dit artikel kun je het chloorgehalte in het leidingwater verminderen en zorgen voor gezonde groeiomstandigheden voor de gewassen.

Je houd misschien ook van..