Ben je op zoek naar een leuke en voordelige manier om je moestuin uit te breiden? Kijk dan eens naar het vermeerderen van gewassen! Stekken is een eenvoudige methode om je favoriete planten te vermeerderen zonder dat je dure zaden of planten hoeft te kopen.
Stekken is een eenvoudige en goedkope manier om je bestaande gewassen te vermeerderen. Door een gezonde stek te nemen, goed te letten op factoren zoals licht, water en temperatuur kun je makkelijk en goedkoop je moestuin uitbreiden.
In dit artikel lees je alles over het vermeerderen van gewassen in de moestuin. We bespreken de verschillende voordelen van stekken, de beste materialen en de manier waarop je snel een stek neemt. Met behulp van deze tips kweek je binnenkort je eigen planten voor een fractie van de prijs!
Waarom stekken?
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je eigen gewassen te zaaien of plantjes te kopen bij het tuincentrum. Maar er zijn verschillende voordelen aan het vermeerderen van je eigen gewassen.
Snelheid is een van de redenen om te kiezen voor vermeerderen. Groei je namelijk gewassen uit zaad, dan kan het vaak meerdere weken duren voordat de plant naar volwassenheid groeit. Stekken wortelen vaak al binnen twee weken, waardoor deze sneller uit te planten zijn in de moestuin.
Nog een reden om stekken te nemen van bestaande gewassen is om te zorgen voor een grotere oogst. Iedere nieuwe plant kan weer nieuwe vruchten vormen, waardoor je meer kunt oogsten aan het eind van het seizoen.
Stekken van bestaande gewassen is een goedkope manier om het aantal planten in de moestuin uit te breiden. Je hoeft immers geen nieuwe planten of zaden aan te schaffen. En daarnaast heb je de meeste materialen die je nodig hebt om te vermeerderen vaak al en hoef je geen nieuwe materialen aan te schaffen.
Hiermee is deze methode ook duurzaam. Het voorkomt aanschaf van nieuwe zaden of zaailingen en het helpt bij het uitbreiden van de zelfvoorzienende moestuin.
Als je bestaande gewassen hebt in de moestuin, dan weet je al dat dit specifieke gewas het goed doet in jouw moestuin. Dit ras heeft zichzelf al bewezen in jouw moestuin. Neem je van deze plant een stek, dan ben je zeker van de genetische identiteit. De stekken zijn namelijk genetisch identiek aan de moederplant. Zo ben je zeker van de beste planten in jouw tuin.
Welke groentegewassen kun je stekken?
Het zal je verbazen hoeveel gewassen je kunt vermeerderen. Als vuistregel kun je aanhouden dat houtachtige planten het beste stekken, zoals tomaat en paprika. Een greep uit de mogelijkheden:
- Kruiden: basilicum, munt, tijm, oregano, rozemarijn, salie, peterselie, bieslook, lavendel, knoflook, dragon
- Groenten: tomaten, paprika’s, pepers, aubergines, courgette, komkommer, meloen, aardappel
- Fruit: aardbeien, frambozen, bramen, blauwe bessen, druiven
- Bloemen: goudsbloemen, zinnia’s, zonnebloemen, lavendel, dahlia’s
Hoe neem je stekken?
Zodra je hebt besloten van welk gewas je een stek wilt nemen is het tijd om te gaan beginnen. Zorg er altijd voor dat je schone, bij voorkeur gedesinfecteerde, materialen gebruikt. In dit artikel leggen we uit hoe je de snoeischaar kunt reinigen en desinfecteren.
Kies een gezonde stengel uit de plant. Kies altijd een gezonde moederplanten die vrij is van ziekten en plagen. Snij de stengel af op de plek waar deze de hoofdstam raakt. Haal de onderste bladeren van de stengel af.
Om de stek te helpen sneller te wortelen kun je deze eerst in stekpoeder dopen. Dit middel helpt bij de vorming van wortels en gaat schimmel tegen. Een goed stekpoeder is van Pokon, die vind je hier bij Bol.
Zet de stek minimaal 5 centimeter diep in een pot met potgrond en druk de grond rondom de stek goed aan. Geef water, maar zorg er voor dat de stek niet te nat staat. Dat kan wortelrot veroorzaken.
Voor een goede start zet je de stek de eerste dagen onder een plastic zak. Zo verhoog je de luchtvochtigheid en voorkom je uitdroging van de stek. Zet de pot op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.
Afhankelijk van het gewas zal de stek binnen 1 tot 3 weken beginnen te wortelen. Zorg er altijd voor dat je de stek eerst afhardt voordat je deze uitplant in de tuin. Dit voorkomt dat de plant plotseling met hevige weersinvloeden te maken krijgt wat de plant uiteindelijk verzwakt.
Verzorging van stekken
Nadat je de stengels hebt gestekt is het belangrijk om ze goed te verzorgen. Let met name op onderstaande punten om een zo gezond mogelijke plant te krijgen.
Licht: Stekken hebben veel licht nodig om te groeien. Zet ze daarom op een lichte plaats, maar vermijd direct zonlicht.
Water: Geef de stek regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt. De grond mag licht vochtig aanvoelen.
Luchtvochtigheid: Een hoge luchtvochtigheid is belangrijk voor het wortelen van stekken. Bedek de stekjes daarom met plasticfolie of een zakje.
Temperatuur: De ideale temperatuur voor het wortelen van stekken is tussen 18 en 22 graden Celsius. Je kunt eventueel een kweekmat gebruiken om een constante temperatuur te garanderen.
Controleer de stekjes regelmatig op wortelvorming. Als de stekken wortels hebben gevormd, kunnen ze worden verplant naar een pot of in de volle grond.
De beste tijd om stekken te nemen is in het voorjaar of de zomer, wanneer de planten actief groeien.
De tijd die het duurt voordat stekken wortelen kan variëren, maar de meeste stekken wortelen binnen 2-4 weken.
Er zijn een paar dingen die je kunt doen als je stekjes niet wortelen. Controleer of de stek gezond is en geen tekenen van ziekte of plagen vertoont. Zorg ervoor dat de grond vochtig is, maar niet te nat. Geef je stekken meer zonlicht. Wacht langer. Het kan even duren voordat stekjes wortelen.
Stekken is een leuke en eenvoudige manier om je eigen groentegewassen te kweken. Met een beetje geduld en de juiste informatie, kun je binnenkort genieten van verse, zelfgekweekte groenten uit je eigen tuin. Of deel je beste gewassen met vrienden of familie zodat jullie samen kunnen genieten van de zelf gekweekte oogst!