Eén van de meest gekweekte soorten in de moestuin zijn aardbeien. Niet zo vreemd ook; deze heerlijke zomerse plant ziet er niet alleen heel vrolijk uit, de aardbeien zijn ook nog eens erg smakelijk. Maar welk soort kies je bij de aanschaf van je aardbeienplantjes; een kortdrager of doordrager?
Bij het kiezen van aardbeienplantjes voor in je moestuin heb je de keuze tussen doordragende en kortdragende variëteiten. Waar je bij doordragende rassen langer kunt oogsten van de plant, haal je van kortdragende planten grotere vruchten. Maar er zijn meer eigenschappen om rekening mee te houden.
Waar ga je de planten kweken; in de tuin, op het balkon of in de kas? Heb je veel of weinig tijd voor het onderhoud van de plant? Dat en meer overwegingen zijn goed om te maken om te bepalen welke soort het best in jouw moestuin past: de doordrager of kortdrager.
Klik direct naar wat je zoekt
Aardbeien in de moestuin
Zo op het oog zie je geen verschil tussen verschillende aardbeienplanten. Maar die zijn er zeker. Let daarom altijd goed op bij de aanschaf welk type aardbeien je kiest. Fruitproductie, kwaliteit en oogst onderscheiden de drie verschillende soorten aardbeien. Om te bepalen welk soort het best in jouw moestuin past zoomen we dieper in op de verschillen.
Kortdragende aardbeien
Wil je grote, smakelijke aardbeien? Dan zijn de kortdragende variëteiten de beste keuze! Deze soorten geven de grootste aardbeien, ook al is het maar één keer in het seizoen.
Kordragende rassen zijn ook wel bekend als junidragende variëteiten. De reden dat deze rassen junidragend genoemd worden is de oogst. Wanneer mei overgaat in juni kun je de oogst van deze planten verwachten.
Dit type aardbeien groeit de knoppen in de late herfst. Aansluitend gaan de planten in winterslaap. In het voorjaar komen de planten uit de rustperiode en openen de bloemknoppen waarna bestuiving kan plaatsvinden. Hierdoor krijg je relatief vroeg, eind mei tot en met juni, al de oogst.
Kortdragende aardbeien oogsten
De naam zegt het eigenlijk al: kortdragende rassen leveren in korte tijd een grote oogst. De oogst valt tussen eind mei en begin juli. Vandaar dat deze variëteit ook wel junidrager genoemd wordt. De periode waarin je kortdragende aardbeien kunt oogsten duurt ongeveer drie tot vier weken.
In deze korte oogsttijd kun je veel grote aardbeien verwachten. Met name de grootte van de aardbeien maakt deze soort het meest gewild.
Locatie
Omdat de kortdragende variëteiten vroeg vruchtknoppen produceren is het ontzettend belangrijk om deze goed te beschermen. Late vorst of heftige weersomstandigheden kunnen onherstelbare schade opleveren aan de planten. Kies daarom voor rijafdekkingen of andere beschermmethoden om de planten veilig te stellen. Dit soort kun je ook goed in losse bakken kweken zodat je ze binnen kunt plaatsen of in de (koude) kas.
De kortdragende soorten zijn beter bestand tegen hogere temperaturen. Deze planten hebben een voorkeur voor minimaal 6 uren zonlicht per dag. Zorg dus voor een plaats die niet te veel in de schaduw ligt voor een optimale oogst.
Bemesting
Voor de goede groei van vruchten is het bemesten van deze planten noodzakelijk. Breng vroeg in het voorjaar een meststof met langzame afgifte aan. Tijdens het bloeiseizoen wil je de planten om de week een extra dosis meststof geven. Kies hiervoor een mix voor groente en fruit met NPK-verhouding 10-10-10.
Uitlopers
In tegenstelling tot de doordrager produceren kortdragende rassen relatief veel uitlopers. Over het algemeen beginnen kortdragende rassen pas in het tweede jaar vruchten te produceren. Let er daarom goed op dat je uitlopers in het eerste jaar zo veel mogelijk terug snoeit. Zo kan de plant alle energie steken in het groeien van de vruchten, in plaats van het uitbreiden van de plant. Wil je de plant vermeerderen met behulp van de uitlopers? Lees dan in dit artikel hoe je dit het beste doet.
Houdbaarheid
Vanaf het tweede jaar kun je bij kortdragende variëteiten de optimale oogst verwachten. Uiteindelijk zal ook de kracht van deze plant gaan afnemen. Hou de aardbeienplant niet langer dan vier jaar in de tuin voordat je deze vervangt door een verse plant.
Rassen
De keuze in rassen is reuze als je voor kortdragers gaat. Een aantal goede opties zijn:
- Dahli
- Lambada
- Senga Sengana
Doordragende aardbeien
De doordrager staat langer in de tuin of pot en heeft daarom meer aandacht nodig dan kortdragende rassen. Aardbeien van dit ras houden niet van natte voeten maar willen ook niet te lang droog staan. Controleer daarom minimaal wekelijks de vochtigheid van de grond.
Een bijkomend voordeel van de doordrager is dat het risico op ‘kniktrossen’ kleiner is. Doordat er minder gewicht aan de stengel hangt loop je minder kans op het knikken. Doordragers zijn hierdoor beter geschikt om in potten te kweken.
Doordragende aardbeien oogsten
Het overduidelijke grote voordeel aan de doordrager is dat je het hele seizoen kunt oogsten van deze planten. De eerste oogst kun je rond juni of juli verwachten. Aansluitend blijft de plant nieuwe bloemstengels vormen. Bij deze variëteit moet je er wel rekening mee houden dat je doorlopend een kleinere oogst hebt, dit in tegenstelling tot kortdragende rassen.
Locatie
De doordrager heeft een continue blootstelling aan zon nodig. Reken op minimaal 6 uren zonlicht per dag. Daarom is dit soort niet goed geschikt om in de schaduw te kweken. Wil je weten op hoeveel uren zonlicht je kunt rekenen met jouw moestuin? Lees dan hier verder over moestuinieren op de gewesten.
Bemesting
Omdat deze variëteit het hele seizoen door vruchten levert is het noodzakelijk om genoeg voedingsstoffen beschikbaar te hebben. Kies bij voorkeur voor goed verwerkte compost. Dit bevat namelijk stikstof wat langzaam afgegeven wordt, zodat de kans op verbranding van de wortels verkleint. Meng het compost door de bovenste 15 tot 20 centimeter van de grond. Gebruik je commerciële meststof? Neem dan een materiaal met NPK-verhouding 10-10-10. Hier lees je meer over de NPK-verhouding van meststoffen. Geef deze meststof alleen voordat de planten de tuin in gaan en wees voorzichtig met het extra bemesten tijdens het groeiseizoen.
Je kunt naast het compost ook nog kiezen voor aanvullende bladvoeding met een stikstofarme meststof. Kies hiervoor voor een vloeibare toepassing. Deze voeding helpt de zoetheid van de aardbei te ontwikkelen.
Uitlopers
De doordragende soorten aardbeien geven weinig uitlopers. Net als bij alle andere soorten aardbeien wil je uitlopers zo snel mogelijk verwijderen (als je er geen nieuwe plant van wilt hebben) om de energie van de plant optimaal te benutten. Knijp de uitlopers af op de plaats waar ze uit de plant komen.
Houdbaarheid
Aardbeien zijn meerjarige planten en kunnen dus na overwintering in het nieuwe seizoen weer vrucht dragen. Na een aantal jaren loopt de kracht van de plant wel terug. Bij doordragende soorten wordt geadviseerd de plant iedere drie jaar te vervangen om geen tegenvallende oogsten te krijgen.
Rassen
In tegenstelling tot kortdragende rassen is het aanbod in doordragende rassen een stuk kleiner. Een aantal goede opties zijn:
- Amandine
- Favori
- Fuore
- Ostara
- Mara des Bois
Welk soort aardbeien past bij jouw moestuin?
Uit de eigenschappen van kortdragende- en doordragende aardbeien heb je al een aardig beeld kunnen krijgen van welke soort in jouw moestuin past.
Wil je in korte tijd een grote oogst aardbeien? Dan is het kortdragende ras een goede keuze. Verdeel je de oogst liever over langere tijd, kies dan voor een doordragend ras. Overweeg altijd goed van tevoren waar je de planten wilt kweken, dit maakt ook bij aardbeien een groot verschil in falen of succes. Aan de hand van bovenstaande eigenschappen van beiden variëteiten kies jij makkelijk welk soort het best bij jou past.
Voordat je gaat uitplanten…
Voordat je de stekken gaat uitplanten doe je er verstandig aan om ze eerst een uur in water te zetten. Dit bevordert de opname van voedingsstoffen in de grond. Plaats je de stek zonder kluit, dus alleen met de kale wortels? Snoei dan een klein stukje van het uiteinde van de wortels weg. Dit helpt de plant de wortelgroei te stimuleren.
Frigo-planten zijn stekken van aardbeienplanten. Het enige bijzondere aan deze stekken is dat ze in het voorjaar uit de koeling verkocht worden. Wil je verse stekken? Koop of bestel deze dan in augustus.
Aardbeien zijn meerjarige vaste planten. Na het groeiseizoen hebben ze dus wat verzorging nodig om de winter goed door te kunnen komen. Snoei de plant na het groeiseizoen flink terug. Laat ongeveer 5 tot 8 centimeter van de plant staan, snoei de rest weg. Geef de planten nog een extra laagje stikstof voor het overwinteren. Het snoeiafval kan op de composthoop.
Wil je het maximale uit je aardbeienoogst halen? Lees dan hier 10 tips voor een succesvolle aardbeienoogst!