Een tuinkas biedt een gecontroleerde omgeving voor het kweken van komkommer, waardoor je tot ruim na het seizoen van je favoriete groenten kunt genieten.
Als je een grote oogst wilt, is het een goed idee om komkommer te kweken in de tuinkas. De bescherming van invloeden buitenaf en de mogelijkheid om licht en temperatuur te regelen zorgen voor een optimale omgeving voor een succesvolle oogst.
Of je nu een ervaren kaskweker bent of pas net begint, deze gids zal je helpen om gezonde en smakelijke komkommers te kweken in de tuinkas. Van het kiezen van de juiste komkommervariëteiten tot het beheren van temperatuur en vochtigheid, alle tips voor een succesvolle kweek in de tuinkas lees je hier.
Waarom je komkommer in de kas wilt kweken
Komkommerplanten doen het in ons klimaat prima buiten. Dus waarom zou je er voor kiezen om ze toch in de tuinkas te kweken?
Net als tomatenplanten hebben ook komkommerplanten veel zon en warmte nodig. Dat is iets wat we in het Nederlands klimaat over het algemeen genoeg hebben, maar sommige zomers kan het toch behoorlijk tegenvallen. Hevige regenval kan de komkommeroogst al snel letterlijk doen wegspoelen.
Komkommerplanten zijn warmteminnende planten. Door de omgeving te beïnvloeden in een tuinkas kun je zelf de juiste voorwaarden scheppen om tot een succesvolle oogst te komen. En, door de komkommers in een gecontroleerde omgeving te kweken kun je het groeiseizoen verlengen en de oogst verhogen.
Zelfs zonder een extra warmtebron in de kas kan de binnentemperatuur al eerder oplopen wat het groeiseizoen verlengt. Gemiddeld kunnen de planten in de kas zo’n voorsprong van 3 weken hebben op komkommerplanten die buiten geteeld worden. Met een extra verwarmingselement kun je zelfs al in april beginnen met het kweken van komkommers in de kas.
Het kweken van komkommers in de tuinkas brengt verschillende voordelen met zich mee. Het groeiseizoen kun je eerder starten, maar ook verlengen. Zo hebben de planten een langer groeiseizoen en kun je meer oogsten van de plant.
De tuinkas beschermt daarnaast tegen invloeden van buitenaf. Wind, hagel en regen hou je buiten met een stevige tuinkas. Terwijl de gewassen buiten afhankelijk zijn van het weer, bescherm je de gewassen in de kas tegen beschadigingen door hevig weer.
In de kas heb je over het algemeen meer controle over gewassen dan dat zij in de volle grond groeien. Je kunt er voor kiezen om de komkommerplanten in de volle grond te kweken, maar in de tuinkas kan dit ook in verhoogde bedden of potten. Zo bespaar je ruimte bij het telen van komkommer.
Alhoewel ongedierte ook in de tuinkas voorkomt, is het ongediertebestrijding makkelijker in de tuinkas als in de volle grond. Er zijn verschillende manieren om ongewenste diertjes op afstand te houden, en in de kas is het ook een optie om goede diertjes toe te voegen.
Naast bescherming van de planten geeft de kas ook de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op licht en temperatuur. Door dit zelf te kunnen regelen kun je de gewassen voorzien van juist datgene wat ze nodig hebben om tot volwassen plant uit te groeien.
Het kiezen van het juiste ras komkommer
Wil je komkommer gaan kweken in de tuinkas, dan heb je verschillende mogelijkheden. Als eerste is het belangrijk om te bepalen welk ras je wilt gaan telen. Dit hangt, naast de beschikbare ruimte, vooral af van je persoonlijke voorkeur. Kies je voor een traditionele soort, dwergras of miniatuurkomkommer? Om je op weg te helpen een paar voorbeelden bij de verschillende soorten rassen:
- Miniatuurkomkommer: Mini Munch
- Europese soorten: Diva
- Dwergstruikkomkommer: Salad Bush
- Traditionele soorten: Salad Bush
- Hybride variëteiten
Voorwaarden voor groeien van komkommer in de kas
Naast alle voordelen zijn er ook een aantal voorwaarden waar je rekening mee moet houden wanneer je komkommerplanten wilt gaan kweken in de tuinkas. We zetten ze voor je op een rij.
Komkommerplanten hebben veel zonlicht nodig. Zorg voor minimaal 6 uur zonlicht per dag voor een succesvolle teelt.
Komkommerplanten hebben ondersteuning nodig om goed te kunnen groeien. In de kas is dit makkelijk in te regelen. Zorg voor stokken of spiralen waarlangs de planten kunnen groeien. Of nog makkelijker; gebruik touwtjes in de kas waar je de planten mee kunt ondersteunen. In dit artikel lees je alles over de verschillende manieren om planten te ondersteunen.
Zorg voor genoeg frisse lucht en ventilatie in de kas. In het hoogseizoen kan de temperatuur in de kas zomaar boven de 40°C uitkomen. Loopt de buitentemperatuur op, zorg dan voor voldoende bescherming. Hiermee voorkom je hittestress, verbranding en verschroeiing van de plant. Gebruik een witte stof op de kas om de heetste zonnestralen buiten te houden. Bij extreme hitte kan het nodig zijn om de komkommerplanten extra te bevochtigen.
In de tuinkas loop je meer kans op andere ziekten en plagen dan in de buitenlucht. Met name schimmelziekten zoals meeldauw liggen hier op de loer. Ook ongedierte zoals witte vlieg en bladluizen kom je hier sneller tegen. Een makkelijke manier om deze diertjes van de komkommer weg te houden is het gebruik van een lijmval, zoals deze van Bol.com.
Zaaien en verzorgen van komkommerplanten in de kas
Wil je komkommers kweken in de tuinkas, zorg dan voor een goede voorbereiding. De komkommerplant heeft een rijke en vruchtbare grond nodig. Zorg voor een pH-neutrale tot licht alkalische grond. Hoe je dit test lees je hier.
Zaai de zaden in individuele potten voor. In de verwarmde kas kun je al vanaf eind februari tot maart zaaien. In de onverwarmde kas zaai je vanaf april of zaai je binnen voor. Zorg voor een minimum temperatuur van 21°C om de zaden te laten ontkiemen.
Vanaf maart kunnen de planten opgepot worden in de verwarmde kas, of vanaf eind mei in de onverwarmde kas. Voeg bij het uitplanten een korrelige meststof toe aan de grond met een langzame afgifte.
Plant de komkommerplanten op 45 à 50 centimeter afstand uit. Dit zorgt voor een goede luchtcirculatie en waardoor ziekten minder kans krijgen. Voeg eventueel een laagje mulch toe om onkruid tegen te houden en vocht vast te houden in de bodem.
Tijdens de groei hebben de komkommerplanten regelmatig voeding en water nodig. Controleer vooraf altijd of de bodem niet nog te vochtig is voordat je opnieuw water geeft. Bij voorkeur gebruik je regenwater omdat dit een stuk minder kalk bevat.
Voeg twee keer per maand een lichte vloeibare meststof toe. Snoei regelmatig de planten bij en verwijder gele of beschadigde bladeren van de planten. Regelmatig oogsten zorgt voor nieuwe groei, dus laat de komkommers niet te lang aan de plant!
De ideale temperatuur voor komkommerplanten in een kas ligt tussen 24°C en 28°C overdag en ongeveer 18°C ’s nachts. Dit biedt optimale groeiomstandigheden.
Ja, komkommerplanten in de kas moeten vaak handmatig worden bestoven, omdat natuurlijke bestuivers zoals bijen mogelijk niet toegang hebben tot de kas. Gebruik een penseel om stuifmeel van de mannelijke bloemen over te brengen naar de vrouwelijke bloemen.
Het regelmatig inspecteren van je planten op tekenen van plagen en ziekten is cruciaal. Je kunt plagen bestrijden met biologische bestrijdingsmiddelen en ziekten voorkomen door de kas goed te ventileren en te zorgen voor een goede luchtcirculatie.
Het kweken van komkommers in de tuinkas biedt je de mogelijkheid om het groeiseizoen te verlengen en nog meer oogst te halen van je planten. Met de tips uit dit artikel gaat het jou ook lukken om gezonde en sterke komkommerplanten te groeien in de tuinkas!