Succesvol Moestuinieren

Dragon kweken: een beginnersgids voor dragon in de moestuin

Dragon kweken

Dragon is een kruid dat populair is vanwege zijn aromatische smaak en medicinale eigenschappen. Het is ook een gemakkelijk te kweken plant en kan in bijna elk type grond en iedere tuin groeien. Of je nou een volkstuin hebt, een verhoogde bak, een pot in de keuken of je moestuin op het balkon of het terras hebt.

De dragonplant heeft weinig aandacht nodig om een grote oogst te leveren. Af en toe water, één keer wat extra voedingsstoffen en de juiste temperatuur is alles wat dit kruid nodig heeft.

Dit artikel biedt een volledige handleiding voor het kweken van dragon in je eigen moestuin. Hierdoor weet je precies hoe je deze plant het beste kunt laten groeien, welke grondsoort geschikt is voor dragon, hoe je de plant op de juiste manier kunt oogsten en bewaren, en waarvoor je dit kruid allemaal kunt gebruiken.

Over de dragonplant

De dragonplant is een veelzijdige plant voor de moestuin, zowel geschikt om in de volle grond als in een pot te kweken. Deze plant met lange, lichtgroene bladeren en kleine groene of geel-witte bloemen vereist weinig onderhoud en is meerjarig.

De Franse dragon, Artemisia dracunculus, heeft de meest smaakvolle bladeren die een zoete dropsmaak combineren met anijs en zoethout. In tegenstelling tot de grovere en minder smaakvolle Russische dragonplant, die ook wordt gebruikt in tabak.

De bladeren van de dragonplant zijn vers het meest smaakvol, maar kunnen ook worden ingevroren, gedroogd of gebruikt bij het wecken. De plant is een van de eerste kruiden die in het voorjaar weer actief wordt en kan 60 tot 90 centimeter hoog worden. In de volle grond kan de plant zonder onderhoud een breedte van 40 centimeter bereiken en heeft als bijkomend voordeel dat de witte vlieg er niet van houdt.

Dragon kweken

Zaaien en planten

Er zijn verschillende manieren om de dragonplant te starten. Je kunt de plant opkweken uit zaad, of starten met een stekje.

Dragon kweken uit zaad

Dragon ontkiemt het best tussen de 15°C en 18°C. Begin daarom met voorzaaien vanaf maart. Vanaf juni kun je de dragonplantjes uitplanten in de moestuin.

Om voor te zaaien kun je het beste een zaaitray gebruiken. Vul de tray met luchtige, goed drainerende grond en bevochtig deze voordat je de zaden zaait op een diepte van 0,5 tot 1 cm. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt en gebruik bij voorkeur een plantensproeier om extra vocht toe te voegen, zodat de kwetsbare zaden niet worden verstoord.

Voordat je dragonplant zaailingen in de moestuin plant, is het belangrijk om ze af te harden. Hoewel de plant zelf sterk en meerjarig is, zijn de zaailingen veel fragieler. Als je ze plotseling vanuit de binnentemperaturen direct in de volle grond plant, is er een risico dat ze het niet zullen overleven.

Wil je de dragon direct in de volle grond zaaien, dan kan dit vanaf mei. Zorg voor een plantafstand van minimaal 50 centimeter, of dun de zaailingen op een later moment uit.

Dragon uit stek starten

Om de plant te starten met stekken, neem je in de late winter of vroege lente 3-4 stekken die je in losse, zanderige compost of perliet wortelt. Breng het wortelpoeder (bijvoorbeeld deze van Pokon) aan voordat je het stekje in het medium steekt en zorg ervoor dat je het medium regelmatig vochtig houdt door om de paar dagen te besproeien met water.

Na ongeveer twee weken zullen de stekken wortel schieten. Wanneer de wortels uit het medium beginnen te groeien, is het tijd om ze over te planten.

Dragon kweken

Dragonplant uitplanten

De dragonplant heeft een zonnige plek nodig. Een tuin op het zuiden is dus ideaal voor deze plant. Zorg daarnaast voor een goed doorlatende grond met een neutrale pH-waarde: van 6,5 tot 7,5.

De dragonplant kan snel nieuwe wortels groeien. Daarom is het verstandig de plant in een pot of kweekzak te groeien. Wil je de plant toch in de volle grond groeien, zorg dan voor een barrière of plaats de plant met pot in de volle grond om wildgroei te voorkomen.

In dit artikel lees je alles over het kiezen van de juiste pot voor kruidenplanten.

Als je de dragonplant in de volle grond uitplant, bereid je deze eerst voor. Schep organisch materiaal zoals compost of verteerde mest door de grond. Dit helpt de bodemstructuur te verbeteren waardoor de drainage van de bodem verhoogt.

Maak een plantgat van twee keer de grootte van de kluit. Zet de plant er goed diep in en vul het gat met grond. Stevig aandrukken om de plant te bevestigen.

Zorg voor genoeg ruimte tussen de planten. Zo creëer je voor voldoende luchtcirculatie in de planten en voldoende zonlicht op de bladeren om gezonde dragonplanten te kweken.

Verpot de dragonplant iedere twee tot drie jaar om potgebonden wortels te voorkomen.

Dragon kweken

Combinatieteelt

Door gebruik te maken van combinatieteelt in je moestuin, kun je niet alleen de opbrengst verhogen, maar ook natuurlijke methoden gebruiken om je planten te beschermen tegen ziekten en plagen. Door het combineren van planten die elkaar aanvullen of beschermen, ontstaat er een natuurlijk evenwicht in de tuin. Bovendien kunnen sommige combinaties de bodemkwaliteit verbeteren en de bestuiving van gewassen bevorderen.

De dragonplant groeit met name graag samen met andere kruiden. Plant de dragon naast basilicum, salie, tijm of oregano. Qua groenten zet je de dragonplant het best naast aubergine, tomaten, paprika’s of bonen.

Er zijn een aantal gewassen waar je de dragonplant liever niet naast zet. Dit zijn de gewassen uit de kruisbloemigen familie, zoals broccoli, radijs en kool. Het planten van dragon bij deze gewassen kan de groei belemmeren.

Stekken nemen

De dragonplant is makkelijk te vermeerderen. De beste tijd om stekken te nemen is in de late winter of het vroege voorjaar.

Neem altijd een volwassen plant die vrij is van plagen en ziekten. Kies een gezonde tak van minimaal 10 centimeter en zorg dat de tak niet bloeit.

Knip de stengel met een schone snoeischaar net onder een bladknooppunt af. Verwijder de onderste bladeren van de stek, zo voorkom je verdamping. Je kunt, voor een extra goede start, de stengel dopen in stekpoeder. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld dit stekmiddel van Pokon.

Zet de stek minimaal 5 centimeter diep in een pot met potgrond en druk de grond rondom de stek goed aan. Geef water, maar zorg er voor dat de stek niet te nat staat. Dat kan wortelrot veroorzaken.

Voor een goede start zet je de stek de eerste dagen onder een plastic zak. Zo verhoog je de luchtvochtigheid en voorkom je uitdroging van de stek. Zet de pot op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.

Na drie weken begint de stek te wortelen. Als je voorzichtig aan de stek trekt voel je weerstand, dat is een goed teken. Komt de stengel direct los dan zijn er nog geen wortels gevormd. Dit is het moment dat de plastic afdekking verwijderd kan worden en je de stek eventueel kunt uitpotten naar een grotere pot of in de volle grond kunt uitplanten.

Dragon kweken

Verzorging van de dragonplant

De dragonplant heeft niet veel extra voedingsstoffen nodig. Geef in het late voorjaar eenmaal extra voeding, dat is voldoende voor een groeiseizoen. Kies voor een meststof met een hoog stikstofgehalte. Kies je voor een commerciële meststof, hou dan een NPK-verhouding van bijvoorbeeld 4-3-3 aan. Controleer altijd, voordat je bemest, de kwaliteit van de bodem zodat je weet dat je niet te weinig of te veel bemest.

In dit artikel lees je alles over de NPK-verhouding en hoe je dit in de moestuin gebruikt.

Om de dragonplant gezond te houden is regelmatig oogsten een must. Dit voorkomt een verwilderde plant en zorgt voor genoeg luchtcirculatie om ziekten en plagen te voorkomen. Knip de plant tijdens het groeiseizoen tot zo’n 15 centimeter terug om nieuwe groei te stimuleren. In dit artikel lees je alles over het snoeien van kruidenplanten.

Zorg er voor dat de grond niet te nat wordt. Wortelrot is een veelvoorkomend probleem wanneer de bodem te lang te nat is. Zorg daarom voor een goed drainerende grond. Laat de bovenste centimeter grond uitdrogen voordat je opnieuw water geeft.

Loopt de temperatuur op tot boven de 25°C? Zorg dan voor schaduw in de hete middaguren. Blootstelling aan te hoge temperaturen zorgt er voor dat de plant gaat doorhangen.

In het late voorjaar is het tijd om de dragonplant te snoeien. Zodra de temperatuur daalt zul je merken dat de bladeren aan de plant gaan vergelen. Zodra dit gebeurt snoei je de plant terug tot zo’n 5 centimeter boven de grond.

Mulch de plant wanneer deze in de winter in de volle grond blijft staan. Gebruik bijvoorbeeld stro om de plant te bedekken. Dek de plant af met een laag van 5 tot 10 centimeter mulch. Zorg dat alle overige plantenresten en eventueel onkruid weg zijn voordat je begint met mulchen.

Vlak voor het voorjaar haal je de mulch weg. Vervang dit voor organisch materiaal zoals compost of mest ter ondersteuning van de plant voor de nieuwe groei.

Dragon kweken

Ziekten en plagen in de dragonplant

Dragon kent weinig problemen, maar er zijn een paar ziekten en plagen die de plant kunnen teisteren. De meest voorkomende ziekten en plagen in de dragonplant vind je hier.

Ongedierte

  • Bladluizen: Dit zijn kleine, zachte insecten die zich voeden met de sappen van de plant en die zich snel kunnen vermenigvuldigen. Ze kunnen de groei van de plant belemmeren en de bladeren vervormen. Gebruik Neemolie om bladluizen te bestrijden of lees hier verder om alle mogelijke oplossingen tegen bladluizen te weten te komen.
  • Spintmijten: misvormde planten? Grote kans dat er spintmijten op de dragonplant aanwezig zijn. Gebruik een krachtige waterstraal om de spintmijt van de plant te sproeien.
  • Rupsen: er zijn verschillende soorten rupsen die zich kunnen voeden met de bladeren van de dragonplant. Ze kunnen de bladeren afkauwen en zorgen voor gaten in de bladeren.
  • Slakken: slakken kunnen zich voeden met de bladeren van de plant en gaten achterlaten in de bladeren.

Ziekten

  • Meeldauw: vooral in vochtige omgevingen zijn echte en valse meeldauw ziektes die snel de kop kunnen opsteken. Echte meeldauw herken je als een schimmelvormige poeder op de bladeren van de plant. Je herkent valse meeldauw aan gele of bruine kringvormige blekken aan de onderkant van de bladeren. Geïnfecteerde bladeren verwijder je zo snel mogelijk. Gooi deze niet op de composthoop om verspreiding te voorkomen. Behandel de plant met Neemolie, in dit artikel lees je precies hoe je dat doet. Zorg voor genoeg luchtcirculatie om verdere besmetting te voorkomen.
  • Wortelrot: geef je planten te veel water en is de bodem niet drainerend genoeg dan loop je het risico op wortelrot. De eerste tekenen van wortelrot zijn gele bladeren, waarna de plant snel zal afsterven. Verwijder aangetaste planten en pas de watertoegift aan.
  • Roest: Bruine, oranje of gele plekken op de onderkant van de bladeren wijzen op roest. Haal de geïnfecteerde planten weg om uitbreiding van de roest te voorkomen.

Oogsten

Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om deze gezond te houden. Het beste moment om de dragonplant te snoeien is in de ochtend. Wacht tot de dauw is opgedroogd en kies volgroeide stengels om te oogsten voor de beste smaak. Zodra de warmte van de zon de bladeren raakt neemt de smaak af doordat de etherische oliën vrijkomen.

Gebruik een schone snoeischaar om de stengels te knippen. Snoei de stengels net boven de grond af. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om alleen losse bladeren te snoeien. Haal deze van de bovenkant van de stengel af. Trek vervolgens de bladeren van de gesnoeide stengels af. Dit kun je makkelijk met de hand doen.

Snoei halverwege juni, zodra de planten volwassen zijn, alle stengels terug tot een hoogte van 15 centimeter. Zo ontwikkelt de plant nieuwe groei voor de rest van het seizoen. Hou er rekening mee dat het ongeveer vier weken duurt voordat je opnieuw kunt oogsten. Je kunt er dus ook voor kiezen om het terugsnoeien in meerdere delen te doen voor een continue oogst.

Dragon kweken

Vers bewaren

Geoogste bladeren kun je vers gebruiken, maar ook invriezen, drogen of gebruiken bij het wecken. Gebruik je de oogst vers, zet de stengels met bladeren dan in een glas water in de koelkast. Oogst de bladeren vlak voor gebruik.

Dragon drogen

Wil je tot een jaar gebruik kunnen maken van de dragon, droog het kruid dan. Om de dragon te droggen bind je meerdere stelen samen en hang je ze ondersteboven te drogen. Kies een koele, droge locatie met genoeg luchtcirculatie. Een handig hulpmiddel hiervoor is bijvoorbeeld deze kruidendroger van Dille & Kamille.

Dragon invriezen

Wil je de dragon langer gebruiken, kies er dan voor om het in te vriezen. De bladeren worden dieper van kleur, maar de houdbaarheid neemt sterk toe. Hak de bladeren fijn en vries ze met water in een ijsblokjesbak in. Of vries de stengels of bladeren compleet in een diepvrieszakje in. Zorg dat je de dragon luchtdicht invriest. In de vriezer kan dragon tot zes maanden bewaard worden.

Toepassingen

De dragonplant is een goede toevoeging aan de duurzame moestuin. Deze meerjarige plant zal je ieder seizoen voorzien van een eigen geteelde oogst die voor verschillende toepassingen geschikt is.

Het meest bekend is het gebruik van dragon als keukenkruid. In veel gerechten, met name uit de Franse keuken, wordt dit kruid gebruikt. Voeg dragon toe als smaakmaker aan bijvoorbeeld vis- of kipgerechten, soep, dressings, salades en sauzen.

Wist je dat dragon ook wel gebruikt wordt in de thee? Het kruid heeft een medicinale werking. Maag- en darmklachten kunnen verminderd worden met dragon. Voor de beste smaak gebruik je een handvol verse bladeren per pot thee.

De etherische olie van dragon wordt ook gebruikt in de aromatherapie. Het helpt bij spanning en stress. Gebruik het in een diffuser, je badwater of een aromabrander.

De dragonplant kun je ook slim inzetten om ongewenste insecten te weren. Zet de plant in de tuin om muggen op afstand te houden.

Is de dragonplant veilig voor huisdieren?

Franse dragon is veilig voor huisdieren om te consumeren. Een teveel kan wel zorgen voor maag- en darmklachten, dus zorg dat de plant buiten bereik van huisdieren blijft.

Welke grondsoort is het beste voor dragon?

Dragon gedijt het best in een goed doorlatende grond die rijk is aan organisch materiaal. Vermijd zware kleigrond en voeg indien nodig compost toe aan de bodem.

Kan ik dragon binnen kweken?

Ja, dragon kan binnen worden gekweekt als je voldoende zonlicht en een goed doorlatende grond biedt. Een pot met een diameter van minimaal 30 cm is geschikt voor een enkele plant.

Hoeveel zonlicht heeft dragon nodig?

Dragon houdt van veel zonlicht en heeft minimaal 6 uur per dag nodig. Zorg ervoor dat je de plant op een zonnige plek in je tuin plaatst.

Of het nu in een moestuin, op een balkon of in een pot op de vensterbank is, dragon kan worden gekweekt op vrijwel elke locatie. Door een zorgvuldige beheersing van de groeiomstandigheden, kun je genieten van continue toegang tot dit veelzijdige en heerlijk geurende kruid, dat niet alleen smaak geeft aan je favoriete gerechten, maar ook een scala aan gezondheidsvoordelen biedt. Wacht niet langer en begin nu met het planten van je eigen dragon en geniet het hele jaar door van een smaakvolle en gezonde oogst!

Je houd misschien ook van..